Debatt

Tangens erfaring og utviste dyktighet i global kapitalforvaltning er i en klasse for seg | Knut N. Kjær

 • Knut N. Kjær
  Knut N. Kjær
  Tidligere leder av Norges Bank Investment Management (NBIM), Oljefondet

Nicolai Tangen er utnevnt til ny sjef for Oljefondet. Foto: Nina E. Rangøy

Så kan man selvsagt diskutere om hans adferd passer til stillingen som maskinsjefen for oljefondet.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Som en av to sjefer hittil, er det hyggelig å lese underoverskriften om typisk norsk å være god oljefondssjef i Christina Plettens kommentar i Aftenposten 23 april.

Det er greit å stille spørsmål om min habilitet som «håndplukket USA-farer» til å applaudere utnevnelsen av Nicolai Tangen da den ble kjent. Men jeg ber om å bli trodd på to ting:

Knut N. Kjær ledet Oljefondet fra 1998 til 2007. Foto: Jan T. Espedal

1) De tre dagene på seminaret Back to University på Wharton var et faglig program uten sidestykke. Jeg har selv aldri opplevd maken til komprimert, spennende og relevant faglig fordypning og diskusjon. Det var dette jeg håpet på da jeg satte av en frihelg i et ellers for tett program med reiser. Ikke en luksustur.

2) Jeg kan redegjøre for min vurdering av Tangen som kandidat til stillingen langs en rekke krav til kvalifikasjoner som må gjelde for sjefen for et av verdens største fond. Listen med krav kan settes opp rimelig objektivt. På profesjonell måte kan man også vurdere om ulike kandidater oppfyller kravene.

I forhold til andre som er nevnt i pressen som mulige kandidater for jobben, er Tangens erfaring og utviste dyktighet i global kapitalforvaltning i en klasse for seg.

Så kan man selvsagt diskutere om hans adferd passer til stillingen som maskinsjefen for oljefondet. Den nye tilværelsen for Tangen vil være forskjellig fra hans London-baserte hittil. La ham få sjansen til å vise at han forstår og evner den omstillingen.

Les også

 1. Det er på tide å reflektere litt over hvem som nå eventuelt bidrar til å svekke tilliten til Nicolai Tangen | Kristin Clemet

 2. Er Nicolai Tangen rett person som Oljefondets nye sjef? | Beate Sjåfjell

 3. Oljefondsjefenes luksusfelle | Christina Pletten

 • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Nicolai Tangen
 2. Christina Pletten
 3. Oljefondet
 4. Debatt