Debatt

Oslo-vekst kommer hele landet til gode

 • Byråd For Finans
 • Robert Steen
 • Byrådsleder (ap)
 • Raymond Johansen

afp000853802-y5ePyI0FXG.jpg Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix

I 2015 ble 6549 kroner pr. innbygger, eller over 4,2 milliarder skattekroner overført fra Oslo til andre kommuner og fylkeskommuner.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Hvert år øker Oslos befolkning med 12.000 mennesker. Dette er positivt, men sterk vekst gir også utfordringer. I dag omfordeles 67 øre av hver ekstra skattekrone som skapes i Oslo utover landsgjennomsnittet til andre kommuner og fylker.

Raymond Johansen Foto: Ingar Storfjell

Vekst i Oslo er derfor bra for hele Norge. Det er imidlertid rimelig å stille spørsmål om denne omfordelingen fra Oslo er på et riktig nivå.

Robert Steen Foto: Bjørge, Stein

Inntektsutjevningen for kommunene omfordeler i dag 60 prosent av Oslo kommunes skatt over landsgjennomsnittet til andre kommuner, mens 87,5 prosent av fylkeskommunal skatt pr. innbygger over landsgjennomsnittet fordeles til andre fylkeskommuner. Dette tilsvarer 67 øre av hver ekstra skattekrone som skapes i Oslo.

Hovedstaden må få beholde mer av sine skatteinntekter

I 2015 ble 6549 kroner pr. innbygger, eller over 4,2 milliarder skattekroner overført fra Oslo til andre kommuner og fylkeskommuner.

Det er naturlig at hovedstaden bidrar til fellesskapet, men graden av inntektsutjevning tar ikke hensyn til at befolkningsveksten i de store byene krever store investeringer i veier, kollektivtrafikk og annen infrastruktur. Byregjeringen mener dagens vekst med tilhørende utfordringer er av et slikt omfang at byen må få beholde mer av sine skatteinntekter.

Kommunenes skatteinntekter er etter 2009 redusert fra ca. halvparten til ca. 40 prosent av kommunesektorens samlede inntekter.

I Regjeringens forslag til nytt inntektssystem for kommunene som nå er ute på høring, er det ikke forslag til endringer i dagens modell for skattefinansiering av kommunesektoren. Det vises til at skatteandel og graden av skatteutjevning er noe som årlig fastsettes i kommuneopplegget i statsbudsjettet.

Minst halvparten av kommunesektorens inntekter bør komme fra skatt

Vi mener en tydelig sammenheng mellom skatten kommunens innbyggere betaler og tjenestene de får fra kommunen, gir en sterkere lokal forankring av kommunenes inntekter. Derfor bør minst halvparten av kommunesektorens inntekter komme fra skatt.

Vi håper Regjeringen i årets kommuneopplegg viser at de er enige i at Oslo og andre storbyer har særlig utfordringer knyttet til befolkningsvekst som bedre bør reflekteres i kommunenes inntekter.


Lyst til å skrive ? Les denne først:

Les også

Seks tips til en Aftenposten-debattant

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Debatt
 2. Byrådet (Oslo)
 3. Politikk
 4. Oslo

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Får fraflyttingskommuner med et voksende antall eldre, dårlig økonomi?

 2. ØKONOMI

  Norske kommuner redder Grimstad fra kraftsmell

 3. DEBATT

  Nordmenn ønsker selv å sentralisere makten til Oslo.

 4. ØKONOMI

  Kraftkommuner går til kamp for 100 år gamle skatter. Risikerer å miste nesten 3,7 milliarder kroner i inntekter.

 5. POLITIKK

  Siv Jensen med spark til Oslo Høyre: – Hele eiendomsskatten i Oslo bør fjernes i rekordfart

 6. ØKONOMI

  Kommunenes motstand mot vindkraft øker. Nå vil bransjen gi dem flere skattekroner.