Debatt

Restylane. Botox. Butt lift. Vil dagens ungdom kildesorteres før de går i graven? | Guro Brattespe Lahus

 • Guro Brattespe Lahus
  student

Om du velger kosmetisk kirurgi eller innsprøytninger, tror du dine fremtidige barn kommer til å ligne på den nye versjonen? spør innleggsforfatteren. På bildet utføres kosmetisk nesekirurgi. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Gerain0812 / Shutterstock / NTB scanpix

Det eneste som bør sprøytes inn er riktige holdninger.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Brett, skyll og stapp. Vi begynner å bli «rutta» og miljøbevisste når det gjelder kildesortering. Men hvordan skal vi sorteres når vi dør?

Forandring fryder. Eller? Vi lever i Norge. Landet som er et av de beste å bo i. Landet som andre ønsker å vokse opp i. Landet der Maslows behovspyramide har en solid grunnmur hos de fleste. Hva gjør vi når det mest grunnleggende er på stell? Vi forandrer. Vi nordmenn elsker å endre ting til det «bedre».

Mens våre foreldre blir påvirket av program som «Tid for hjem» og «Sinnasnekker ́n», blir den yngre garde påvirket av blogger og sosiale medier.

Hva slags oppussing er vi opptatt av? Oppussing av oss selv. Og det begynner å bli «normalt».

Guro Lahus studerer medievitenskap.

Hvem vil barna dine ligne på?

Normalt. Æsj. Jeg kjenner aggresjonen eskalerer i en dypere sinnarynke enn Grand Canyon, hva gjør jeg med det? Godtar det. Den er verdt det og skal absolutt ikke fikses med «ei litta» dose Botox.

Om du velger kosmetisk kirurgi eller innsprøytninger, tror du dine fremtidige barn kommer til å ligne på den nye versjonen? Hva skal du si til dem? «Hei, mamma? Jeg ligner jo på deg på de bildene mormor har av deg, men ikke på hvordan du ser ut nå!»

Hva skal du svare? «Ja, kjære datteren min. Jeg var ikke så fornøyd med hvordan jeg så ut, så jeg opererte meg og sprøytet inn litt. Men du er helt nydelig altså.»

Tror du virkelig ikke at barna kommer til å lure? Eller tror du virkelig at de kommer til å ligne på den opererte versjonen av deg?

Les også

Lepper så store at de knapt klarer smile. Botox i ikke-eksisterende rynker. Puppejobber og neseoperasjoner. Hva får unge jenter til å gjøre sånt?

Bloggere er ikke alene om å ha komplekser

Da jeg vokste opp var blant annet jentene i Spice Girls noen vi så opp til. Ikke de sunneste, men det resulterte bare i en skrekkelig klesstil og ganske «ræva» dansebevegelser. Lite drastiske konsekvenser. I dagens samfunn kan man ikke utelate at bloggerne er forbildene til mange. Man vil gjøre som dem, se ut som dem, bli dem.

Hvem bør få skyllebøtten? Personlig mener jeg at mange av toppbloggerne i Norge må stå i det og tåle stemplet som medskyldige i denne økende trenden. Vi trenger ikke flere innlegg der de utdyper sine kosmetiske inngrep med en tilleggskommentar om at det ikke er en oppfordring, men at personen selv har hatt komplekser i mange år.

Som om vi andre ikke har komplekser. Vi streber alle etter et uoppnåelig ideal.

Les også

Nordmenn jukser mest med utseendet i Norden

Vi trenger «bullshitfilter»

Det eneste som bør sprøytes inn er riktige holdninger. Holdninger som sier at det er bedre å bli elsket som person enn «likes» på Instagram. Gleden over å ha en frisk kropp, ikke gleden over å bruke konfirmasjonspenger på silikon. Du er bra nok. Og bra nok, det er fader meg bra nok.

Vi har entret en levende labyrint som stenger alle utganger. Vi trenger et redskap. Et «bullshitfilter». Et redskap som sager seg gjennom disse ugjennomtrengelig høye hekker som bloggerne gjennomsyrer hverdagen til sårbare tenåringer med.

Vil vi virkelig at kosmetisk kirurgi og innsprøytninger skal bli normalen?

Delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Botox
 2. Instagram
 3. Kosmetikk
 4. Plastisk Kirurgi

Relevante artikler

 1. KRONIKK
  Publisert:

  Lepper så store at de knapt klarer smile. Botox i ikke-eksisterende rynker. Puppejobber og neseoperasjoner. Hva får unge jenter til å gjøre sånt?

 2. SID
  Publisert:

  Jeg blir direkte uvel av kroppshysteriet. Influenserne må ta ansvar!

 3. NORGE
  Publisert:

  Flertall på Stortinget for forbud mot «fiks rumpa»-reklame

 4. DEBATT
  Publisert:

  Kort sagt, onsdag 10. oktober

 5. SID
  Publisert:

  Jeg går bare på ungdomsskolen og har allerede følt på kroppspresset en god stund

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Regjeringen vil innføre moms for alternativ behandling