Debatt

En hardt prøvet sivilbefolkning står igjen som taperne

  • Liv Tørres
    Leder Internasjonal Avdeling, LO
Norske myndigheter må påpeke Israels ansvar som den sterkeste parten i konflikten, skriver Liv Tørres

Nok en gang vil det vise seg for Israel at det sjelden lønner seg å bryte menneskerettighetene og folkeretten, skriver generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Nok en gang er det konflikt mellom Israel og Hamas. Nok en gang faller bombene over Gaza. Nok en gang står en innesperret og hardt prøvet sivilbefolkning igjen som taperne.

Liv Tørres

Etter år med blokade, militære aksjoner og isolasjon av Gaza, har konflikten mellom israelerne og palestinerne den siste uken igjen eskalert til væpnet konflikt. Hundrevis av liv har gått tapt, de fleste palestinere. Utgangspunktet? Raketter skutt inn mot Israel fra Gaza. Svaret? Bomber og stridsvogner fra Israel.

Skiller ikke sivile og militære

Vi kjenner scenariet fra tidligere. Begge sider blir rammet, men palestinerne spesielt hardt. Under krigen 2008/ 2009 ble rundt 1400 palestinere og 13 israelere drept. Israels angrep mot Gaza skiller ikke mellom sivile og militære mål. Det er det nesten ikke mulig å gjøre.

Vi må heller ikke glemme kjernen av konflikten, og bakgrunnen for de gjentatte rakettangrepene fra Gaza

For i Gaza bor folk tett, tettere enn ellers i verden. Og det er ingen steder å gjemme seg. Her finnes ingen bomberom. Uskyldige menn, kvinner og barn ber nå til høyere makter om at den neste bomben ikke treffer akkurat deres familie. Israel har rett til å forsvare seg mot angrep. Men krigen de nå fører mot uskyldige palestinske menn, kvinner og barn samsvarer ikke med de angrepene de er utsatt for. Og akkurat det er et brudd på folkeretten.

Vi må heller ikke glemme kjernen av konflikten, og bakgrunnen for de gjentatte rakettangrepene fra Gaza. Selv om Israel trakk seg ut i 2005, utøver de streng kontroll over området. De har stengt grensene, kontrollerer luftrom, territorielle vannforsyninger og adgang til havner: Gaza er hermetisk lukket.

Det er stor mangel på alt. Fiskerne får knapt lov til å fiske fra havet. Bøndene møter ufattelige barrierer når de prøver å dyrke jorden sin og selge varene. De mangler mat, bandasjer, medisiner. Helsevesenet er helt nedkjørt og ute av stand til å håndtere hverdagen og enda mindre en slik krise de nå er i. Barna er traumatisert etter år med bomber, raketter og okkupasjon.

Kronikk:

Les også

Den israelske fortvilelsen

De sivile betaler prisen

Hvorvidt det faktisk var rakettene fra Gaza Israel reagerte på, eller om det primære mål var å vise intern styrke eller å lamme forsoningsprosessen mellom Hamas og Fatah, vet vi ikke. Det vi vet er at det er sivilbefolkningen som betaler prisen.

Å bli kvitt Hamas betyr med andre ord å bli kvitt palestinsk misnøye

Vi vet også at Israels aksjoner nå sannsynligvis har liten effekt på å ta Hamas. Hamas ble stemt inn av et folk som hadde fått nok av israelsk okkupasjon og av et begrenset palestinsk styre lammet av korrupsjon og lav leveranseevne.

Å bli kvitt Hamas betyr med andre ord å bli kvitt palestinsk misnøye. Bomber er neppe velegnet for å oppnå det. Israel har hatt tilsvarende mål i tidligere aksjoner. De klarte å drepe en rekke sivile da også, men Hamas ble ikke svekket. Hvis du sperrer 1,7 millioner mennesker inne, og utsetter dem for enorme prøvelser og undertrykkelse over lang nok tid, fører dette bare til økt radikalisme og hat.

Per Kristian Haugen kommenterer:

Les også

Israel og Palestina: En konflikt for de nærsynte

Begge parter i konflikten har nå ansvar for å legge ned våpnene og finne en politisk løsning. En tostatsløsning er den eneste mulige. Israel, som den sterkeste part, må være seg sitt ansvar bevisst og avslutte voldsspiralen. Israel har trukket seg fra fredsforhandlingene. De siste årene er slike forhandlinger også blitt undergravet av at ulovlige bosettinger sprer seg og palestinere fortrenges fra egen jord.

Brende må gi klare svar

Utenriksminister Børge Brende (H) sier vi må spørre om Israels aksjoner står i forhold til angrepene de er utsatt for. Nå trenger vi en utenriksminister som gir svar og ikke stiller spørsmål vi alle kjenner svaret på.

Våpenhvile og retur til status quo er ikke nok

Det internasjonale samfunnet har ansvar for å si tydelig fra at nok er nok. Vi kan ikke akseptere Israels manglende vilje til å forhandle, og den økende volden mot palestinske sivile. Norge, som leder av giverlandsgruppen for Palestina, har en viktig rolle.

Våpenhvile og retur til status quo er ikke nok. Norske myndigheter må påpeke Israels ansvar som den sterkeste parten i konflikten, kutte alle økonomiske bånd til de ulovlige bosettingene og jobbe for en løsning som gjør slutt på blokaden av Gaza og Israels gjentatte brudd på folkeretten.

Les mer:

Les også

  1. Det er lite Obama-administrasjonen kan gjøre bortsett fra å håpe

  2. Volden vil øke

  3. Spoilerekstremistene

  4. «Drapene på de tre israelske ungdommene skal nå hevnes»

  5. Ingen apartheid i Israel

Les mer om

  1. Debatt