Debatt

Mediene har outsourcet dekningen av innvandringens kulturelle konsekvenser til debattanter | Mina Ghabel Lunde

  • Mina Ghabel Lunde, journalist
Her hjemme var det den nye Brochmann-rapporten og forskningsdirektør Asle Tojes (t.h.) dissens til denne som for alvor skrudde opp temperaturen i samtaler om etnisitet og kultur. Bekymringen for at «etniske nordmenn» skal komme i mindretall ble delt av Minerva-journalist Lars Akerhaug (t.v.), skriver Mina Ghabel Lunde.

Den lille anelsen sivilisasjon som fantes i integreringsdebatten, er forsvunnet. Mye skyldes mangel på kunnskap, og unnlatelsessynderen er nyhetsredaksjonene.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Innvandringskritikere høster plutselig applaus for sin høyttenkning om blodslinjer og lefling med preferanser for biologisk opphav, mens folk som tidligere tok til orde for streng integrering, nå roper «rasist» mot dem som er opptatt av det samme.

Denne utviklingen har du fått med deg om du leser avisenes debattsider eller er aktiv i sosiale medier, men ikke ellers.

For det lages knapt journalistikk på denne debatten.

Den lever og eskalerer hovedsakelig der det ikke er journalistiske krav til fakta eller balanse.

Stilles ikke til veggs

Her hjemme var det den nye Brochmann-rapporten og forskningsdirektør Asle Tojes dissens til denne som for alvor skrudde opp temperaturen i samtaler om etnisitet og kultur.

Bekymringen for at «etniske nordmenn» skal komme i mindretall ble delt av Minerva-journalist Lars Akerhaug, som i Dagbladet etterlyste et regjeringsutnevnt Toje-utvalg for å stoppe denne skremmende utviklingen.

Hvem som kan regnes som «etniske nordmenn», har begge fått slippe å fortelle.

Hverken Dagbladet eller Akerhaug (som tidligere har jobbet i både VG og Aftenposten) tok seg bryet med å sjekke hva en slik utregning kan vise av konkrete tall og hvorfor disse eventuelt gir grunn til bekymring.

Heller ikke da Statistisk sentralbyrå denne måneden la frem nye tall som viser at det kun er 1013 personer i Norge i dag som er født av to norskfødte og fire utenlandskfødte besteforeldre, var det noen journalister som stilte forskeren Toje eller journalisten Akerhaug til veggs.

Aftenposten hadde derimot en sak om at svært mange nordmenn mener innvandring truer norsk kultur. En tredjedel av landets befolkning, faktisk.

Interesse for temaet

I en tekst i Dagbladet skrev jeg nylig om tilværelsen som ikke født, men oppvokst i dette landet. Om min frykt og fortvilelse over nevnte utvikling i det norske ordskiftet.

Den ble lest av flere hundre tusen og var i februar det debattinnlegget som ble mest delt i Norge.

Aftenpostens undersøkelse og responsen på innlegget sier begge noe om publikums engasjement og interesse for innvandringens kulturelle konsekvenser.

Når en journalist som Akerhaug velger å skrive kronikk i stedet for å bedrive journalistikk, er det viktig at det finnes andre journalister som gjør jobben.

Redaksjonene har en jobb å gjøre

Den tredjedelen i landet som nok har engstet seg for hvor mange annengenerasjonsinnvandrere som har giftet seg innbyrdes og laget tredjegenerasjonsinnvandrere som i sin tur gjør det samme og lager fjerdegenerasjonsinnvandrere, som lever et unorsk liv med unorske verdier, fullstendig under radaren, vil trolig beroliges av å lese – på nyhetsplass og satt i sammenheng med den største debatten i våre dager – at bare 13 av de nevnte 1013 «tredjegenerasjonsinnvandrerne» vi har i Norge har fylt 18 år.

70 prosent av dem er sogar yngre enn seks år.

Noen kan nok også få nattesøvnen tilbake om de blir fortalt – i tabloide og lettfattelige ordelag – at fjorårets økning i innvandrerbefolkningen er den laveste på 15 år.

Om det er latskap eller mangel på kompetanse som gjør at det ikke lages skikkelig journalistikk som gir svar i en harmdirrende debatt der forvirringen er total, er vanskelig å si.

Behovet er uansett prekært, og redaksjonene har en jobb å gjøre.


På Twitter: @minalunde

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Journalistikk
  2. Medierevisjonen
  3. Innvandring
  4. Sosiale medier