Debatt

Kort sagt, lørdag 5. september

  • Debattredaksjonen
Vi samler opp avisens kortinnlegg i spalten «Kort sagt». Her er dagens innlegg.

Arkitektur. Dette er dagens kortinnlegg!

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Karakterdrap og et trangt provinsielt miljø

«En gal arkitekt», skrev Kjetil Rolness i sin spalte i Aftenposten lørdag, uten skille mellom gal og genial. «Klask», sa Ulf Grønvold og det ble utdypet nylig. Slike anklager mot arkitekt Erling Viksjø gir grunnlag for å rive Y-blokken. Ingen fagfolk i verden har klart å endre det.

Viksjø likte å fiske, reise på biltur, hoppe på ski og lese krim, slik som mange norske familiefedre. Han laget bilder, men arkitektur var en levevei, helt normalt. «Klask» antyder en uvøren plassering. Ser en på Viksjøs skisser, slås man av presisjon. Ikke noe tyder på en tilfeldig stil. Tegninger og modeller av byrommene viser ulike løsninger overfor omgivelsene. Overveid er inntrykket, også overfor hustak og lys.

Ibsen og Sandemose viste oss Janteloven. Ikke alle følger Viksjøs valg, men å frata ham kredibilitet er i beste fall ensporet. Jeg har sans for Viksjøs fremgangsmåte, arbeid med materialer og impulser fra natur og historie. Her fyller han krav til verdenskunst. Selv inspireres jeg av gode formuttrykk. Y-blokken har alltid beskyttet mitt håp om å skape.

Sigrid M.E. Refsum, låtskriver

  • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Nyhetsbrev Vil du ha tips om ukens beste debatter?

Les mer om

  1. Kort sagt
  2. Arkitektur
  3. Y-blokken