Debatt

Forsvar anonyme debatter!

 • Itavisen.no
 • Redaktør
 • Forf>
 • Av <forf>tore Neset<

I et samfunn der enhver som skal ytre seg må oppgi navn og adresse, er det ingen reell ytringsfrihet. La de hundre anonyme blomster blomstre!

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Aftenpostens debattredaktør Knut Olav Åmås går i Aftenposten 17. august kraftig ut mot anonymiteten i nettdebattene.Internett har åpnet for en rekke debatter vi tidligere ikke hadde. Jeg tenker på de små debattene. De som handler om særinteressene — om dataspill, eksosanlegg, hjemmekino og PC-deler. Eller ultralokale ting som kvaliteten på matvarene hos kjøpmannen på hjørnet, den farlige skoleveien eller rett og slett tips om hvordan man tilbereder kalkun.Få av deltagerne i slike debatter trenger å frykte noe. De må ikke nødvendigvis være anonyme. Men hadde de ikke hatt den muligheten, ville de trolig aldri deltatt i debatten. Dette er mennesker som i gamle dager aldri ville ha drømt å skrive et brev som begynner med "herr redaktør". Ikke ville de hatt noe særlig håp om å få det på trykk heller. For papiravisdebatten domineres i dag som i går av professorer, kjendiser, politikere og andre notabiliteter som debatterer såkalt viktige spørsmål.Mener virkelig Åmås at vi redaktører skal tvinge folk til å oppgi navn? Det finnes debatter som er så usaklige at de bidrar til sinnets munterhet. Flertallet av dem som leverer slik til tider utmerket, folkelig humor foretrekker nok å være anonyme. Vi ville sitte igjen med de gravalvorlige, de fanatiske og de profesjonelle kverulantene.Hele poenget med den fantastiske møteplassen Internett er, er jo at folk kan velge hvilket nivå de vil kommunisere på. En til en, en til mange, mange til en, anonymt til anonymt, navngitt til navngitt, anonymt til navngitt mottager.Åmås' kommentar vitner om en manglende forståelse for at nettet har andre egenskaper enn papiravisen. Vi må også ha frihet til å la folk ytre seg anonymt, uten å bli beskyldt for å bidra til forsimpling av den offentlige samtalen.

 1. Les også

  Verdiløs nettdebatt?

 2. Les også

  Offentlig, men likevel anonym

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum har refset bruken av anonyme kommentatorer. I dag slipper han selv til en anonym spaltist.

 2. DEBATT

  Nei, journalistene har ikke patent på sannheten. Alle andre er ikke løgnhalser | Espen Teigen

 3. DEBATT

  Anonyme personkarakteristikker og påstander det er umulig å bevise, bør ikke få komme på trykk

 4. DEBATT

  Alle sier at debattklimaet i Norge er blitt forferdelig. Men er det sant?

 5. DEBATT

  Debatten om mediekritikkens kår er for viktig til at mediene alene skal sette premissene

 6. MENINGER

  #Metoo og grensen mellom journalistikk og spekulasjon