Debatt

Aftenposten koker suppe på Panama papers | Leiv Askvig

 • Leiv Askvig

For de lesere som bare leste tittel, ingress og skummet resten, finnes det derfor nå et behov for å justere det etterlatte inntrykket Aftenpostens artikkel gir, skriver Leif Asvig, administrerende direktør i Sundt AS. Ørn E. Borgen

Artikkelen stigmatiserer et ryddig, lovlig og åpent kjøp av en seilbåt på 64 fot.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
 1. april presenterer Aftenposten en artikkel over to sider som sterkt stigmatiserer et ryddig, lovlig og åpent kjøpt av en seilbåt på 64 fot. Ved å tagge artikkelen med Panama Papers dras kjøperen, Christian Sundt, inn i begreper som skatteunndragelse, stråmenn og det som verre er.

Det er åpenbart for de aller fleste at det å snyte på skatten ikke er bra, fordi det er et bedrag overfor fellesskapet. Og den som blir mistenkt, eller tatt, står igjen uten ære.

Å sette tonen

Med dette som bakteppe er det en vågal seilas Aftenposten har gitt seg ut på rent presse-etisk, når det gjelder de enorme dokumentmengdene avisen besitter. Redaksjonen satte nemlig selv tonen da avsløringen kom 3. april ved å konstatere:

«Tidenes største dokumentlekkasje avslører at statsledere og politikere gjemmer bort milliarder.»

Aftenposten forteller videre, og altså setter et vesentlig premiss for all fremtidig dekning av denne saken, at «filene avdekker selskaper i skatteparadiser som er kontrollert av statsministeren på Island og i Pakistan, kongen av Saudi-Arabia og barna til presidenten i Aserbajdsjan. Dokumentene inkluderer også en rekke personer og selskaper som er på USAs svarteliste blant annet på grunn av mistanker om terrorfinansiering og støtte til regimer i Nord-Korea og Iran.»

Det er altså inn i denne «virkeligheten» som snart har ført til 200 publiserte artikler, at et seilbåtkjøp plasseres med en tittel og ingress som bare tjener til å spre falske mistanker.

Den store belastningen

Selv om båtkjøperen besvarte samtlige spørsmål fra Aftenposten med fakta og detaljer, og samtidig gjorde avisen oppmerksom på at å bli stigmatisert via begrepet Panama Papers ville oppleves som en stor belastning, dundret avisen bare videre på sin åpenbart misforståtte journalistiske problemstilling om at her var det noe som måtte være galt.

For de lesere som bare leste tittel, ingress og skummet resten, finnes det derfor nå et behov for å justere det etterlatte inntrykket Aftenpostens artikkel gir.

I 2015 bestilte Christian Sundt en seilbåt fra det svenske verftet Hallberg-Rassy. Dette er en seilbåt til 22 millioner kroner. Båten skal aldri seile i norsk farvann. Altså, selve båten har ingenting med det norske skattevesen å gjøre. Betalingen ble utført med norske beskattede midler på ordinært vis og åpent overfor skattemyndighetene, og eierskapet rapporteres Oslo ligningskontor gjennom privat selvangivelse.

Da seilbåten skulle registres, ble et helt åpent skipsregister valgt, nemlig Registry of British Ships på Guernsey. Et krav i dette registeret er at båter som skal registreres må ha et britisk selskap som hovedeier. Med britisk selskap menes også et selskap stiftet på et britisk oversjøisk territorium.Av den grunn ble det opprettet et selskap, med Christian Sundt som styreleder, på De britiske jomfruøyer, noe som gikk klart frem av de åpne registreringspapirene som ble sendt til Guernsey.

En ikke-sak

Så verre er det ikke. Det er faktisk såpass mye bedre enn det Aftenposten prøver å få sine lesere til å tro, at redaksjonens journalistiske problemstilling aldri skulle knyttes til Panama Paper. Den egentlige historien handler altså om en seilfantast som har kjøpt seg en seilbåt på en ryddig, lovlig og åpen måte.

Les mer om

 1. Panama Papers
 2. Debatt

Panama Papers

 1. VERDEN

  Tidligere statsminister dømt til syv års fengsel

 2. ØKONOMI

  Tre arrestasjoner etter Panama Papers

 3. VERDEN

  Pakistans eksstatsminister fikk 10 års fengsel etter Panama-papers-avsløringer

 4. VERDEN

  Over 50.000 milliarder kroner kan være gjemt i britenes skatteparadiser. Nå står hemmeligholdet for fall.

 5. ØKONOMI

  Legger ned advokatfirma som sto i sentrum av Panama Papers

 6. ØKONOMI

  DNB Luxembourg bøtelagt etter Panama Papers