Debatt

Sannheten om ølbokser på vidvanke

  • Petter Nome, direktør, Bryggeri og Drikkevareforeningen

Foto: Espedal, Jan Tomas / Torp Ingrid Synnøve

Emballasje som skriver seg fra grensehandel og smugling er ikke vårt bord, men det bør kanskje være Lars Haltbrekkens?

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet fører ordet i «Oles klode» (Aftenposten 21. juni). Han mener at økt pant på øl- og brusemballasje, må til for å redde natur og klima. Vi tror han tar feil. Økt pant vil oppleves som økt pris for folk flest og øke det virkelige miljøproblemet når det gjelder øl og brus: Smugling og grensehandel.

Hvert år kjøper vi rundt 200 millioner øl- og brusbokser i Sverige. I tillegg kan vi anslå at det smugles inn minst 20 millioner ølbokser, mesteparten av organiserte kriminelle bander i Øst-Europa.

Altså: Prisforskjellen mellom øl og brus i Norge og nabolandene fører årlig til import av over 220 millioner øl- og brusbokser, som ikke kan pantes!

De fleste norske panteautomater «sluker» også importerte bokser, slik at de blir resirkulert, men uten at det utbetales pant. I 2015 gikk 21.547.160 utenlandske enheter gjennom automatene. Men vet Haltbrekken hvor det ble av de øvrige 200 millioner boksene? Det er de som er miljøproblemet.

Haltbrekken «krever» at utenlandske flasker «bør inn i pantesystemet snarest». Pussig krav. Lovlig importert øl og brus er forlengst med i systemet. Han mener vel ikke at staten (eller bryggeriene?) skal subsidiere mafia ved å utbetale pant på smuglergods?

Drikkevarebransjen i Norge bruker hvert år titalls millioner for å få folk til å pante mer. Norge ligger på verdenstoppen i panting, men vi er ikke i mål før 100 prosent av vår egen emballasje er samlet inn og resirkulert.

Les mer om

  1. Aftenposten
  2. Sverige
  3. Klima