Debatt

Flyktningpolitikken er ikke dobbeltmoralsk, den er raus

  • Ola Svenneby
    Leder i Unge Høyre
Unge Høyre-leder Ola Svenneby (bildet) svarer Oslo-spaltist Sarah Zahid om Oslos holdning til flyktninger.

Norge og Oslo er Ukrainas nærområde.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Aftenpostens nye Oslo-spaltist Sarah Zahid mener mottagelsen av ukrainske flyktninger viser hvordan samfunnet vårt diskriminerer flyktninger. Slik jeg leser innlegget, blir ukrainere nærmest båret inn på gullstol, mens flyktninger fra Midtøsten og Afrika opplever å bli stengt ute.

Norge har, målt mot vestlige land, ført en raus politikk.

I 2019 var det kun i Sverige at en høyere andel av befolkningen var asylsøkere. Av de 240.000 menneskene som har flyktningbakgrunn i Norge, har 200.000 bakgrunn fra Asia og Afrika.

Under migrantkrisen i 2015 var Norge på fjerdeplass i antall asylsøknader pr. innbygger. Kun bak Ungarn, Sverige og Østerrike. Befolkningen i Norge var i høyeste grad villig til å ta imot mennesker på flukt.

Raust, men med utfordringer

Stortinget vedtok å ta imot 8000 mennesker. I en meningsmåling gjennomført for VG mente 30 prosent av nordmenn at tallet burde være høyere.

Samtidig må vi erkjenne hvordan politikken har gitt en rekke utfordringer. Dessverre er tallene tydelige på at det er vanskeligere å integrere dem som har bakgrunn lenger borte fra Norge, enn dem som kommer fra vårt nabolag.

Evnen eller viljen til å bli integrert, eller hvor du opprinnelig kommer fra, skal ikke avgjøre om du får beskyttelse. Alle har rett på beskyttelse. Men jo lettere det er å integrere flyktninger, jo mer penger kan vi bruke i nærområdene.

Og det er lettere å tilegne seg språk og kultur i nærområdene. Det er også lettere å dra tilbake til sitt eget hjemland for å bygge det opp igjen.

Flyktningpolitikk på sitt beste

Flere av ukrainerne som kom hit som flyktninger, har allerede reist tilbake til Ukraina.

Det er flyktningpolitikk på sitt beste. Vi gir beskyttelse til de som trenger det, samtidig som flere av dem vil bygge opp eget hjemland når det er trygt. Det er bra for Ukraina, og det gjør at Norge kan frigjøre ressurser til å hjelpe flere. Om det er mennesker fra Ukraina, Vietnam eller Syria, spiller ingen rolle. Og det har det heller aldri gjort.

Da er det grunnleggende politiske spørsmålet: Hvordan kan vi hjelpe flest mulig?

Svaret er i nærområdene. Og for ukrainere er det vi som er nærområdene.

  • Følg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les også

  1. Det er ingen grunn til å dempe vår solidaritet med ukrainske flyktninger

  2. Det er ingen grunn til å dempe vår solidaritet med ukrainske flyktninger

  3. Les mer om de nye Oslo-spaltistene her

Les mer om

  1. Krigen i Ukraina
  2. Flyktningpolitikk
  3. Flyktninger