Debatt

Venstre må snarest mulig frigjøre seg fra Frps dårlige innflytelse | Geir Kjell Andersland

  • Geir Kjell Andersland
    Geir Kjell Andersland
    Advokat
tabde8d8_doc6nf5g6a4s7t3cpid9g0-RQjE7M8ycc.jpg

Det er viktig for Venstres politiske troverdighet.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Venstres leder Trine Skei Grande fastslo på fjorårets landsmøte at partiet «får mest gjennomslag på sentrum-høyre-siden».

Hvis høyresiden betyr kun partiet Høyre og et sterkt sentrum, er jeg tilbøyelig til å være enig i hennes vurdering.

Men dagens politiske virkelighet innebærer at høyresiden betyr både Høyre og Fremskrittspartiet. Dette kommer til uttrykk gjennom den samarbeidsavtalen Venstre og Kristelig Folkeparti har inngått med de to regjeringspartiene.

Etter min vurdering er nå tiden inne for å revurdere dette samarbeidet.

Venstre har i de to årene siden avtalen ble inngått, utvilsomt oppnådd gjennomslag i noen viktige politiske saker.

Men politisk suksess kan ikke måles bare gjennom politiske saker. Den må også måles på bakgrunn av oppslutning blant velgerne.

Hva sistnevnte angår, har Venstre oppnådd lite, enn si intet. Partiet forblir på 4–5 prosent, og valget i 2015 var en nedtur.

Belastende å være støtteparti for Frp

Sett utenfra kan det virke som partiets ledelse undervurderer den belastning det er for Venstre, blant velgere og sympatisører, å fremstå som et støtteparti for Fremskrittspartiet.

Geir Kjell Andersland.

Det gjør ikke saken bedre at innvandringsminister Sylvi Listhaug fra Fremskrittspartiet bruker en retorikk i asylpolitikken som tramper på verdier som nestekjærlighet og solidaritet med mennesker i nød. I sin praktiske politikk legger hun frem forslag som er brudd på både flyktningkonvensjonen og barnekonvensjonen.

Dette frontkolliderer med Venstres verdier og politikk.

Venstres nei til alle Listhaugs 40 innstrammingsforslag var derfor helt nødvendig, og det er avgjørende viktig å være like tydelig fremover.

Venstre er et sosialliberalt sentrumsparti, gjerne borgerlig, hvis begrepet representerer samfunnsborgeren som tar like mye ansvar for fellesskapet som for seg sitt. Men Venstre er ikke et høyreparti. Venstres sosiale profil bør være like høy og synlig som partiets liberale profil.

Derfor er det vanskelig å forstå at den sentrale ledelse finner det så utenkelig å samarbeide med Arbeiderpartiet, men samtidig kan samarbeide med Fremskrittspartiet. Sistnevnte står både ideologisk og i mye av sin praktiske politikk lenger fra en ekte sosialliberal politikk enn hva et moderne sosialdemokratisk parti gjør.

Venstres sosiale profil bør være like høy og synlig som partiets liberale profil

Venstre forvalter en enestående politisk arv. Det var Johan Castberg og Gunnar Knudsens Venstre som grunnla den norske velferdsstaten. Det var det hverken Arbeiderpartiet eller Høyre som gjorde, uansett hva ulike røster derfra måtte hevde.

Gå til valg uten binding

Mitt råd et at Venstre, med selvtillit og bevissthet om denne arv, går til valg i 2017 kun på sitt eget program.

I god tid før valget må partiet derfor løsrive seg fra samarbeidsavtalen med regjeringspartiene for å gå til valg uten binding til noen blokk.

Det vil kunne åpne for andre samarbeidsmuligheter, gjerne inspirert av de nye maktkonstellasjoner i Bergen og Trondheim. Men det kan også føre til et samarbeid mellom et moderat Høyre og et styrket sentrum, kanskje også med Senterpartiet på laget.

Uansett, nå er det viktigste for Venstres politiske troverdighet snarest mulig å frigjøre seg fra Fremskrittspartiets dårlige innflytelse.


På Twitter: @GeirKjell

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Interessert i å lese mer?

Les også

Sentrumspartiene slår fast at Listhaug nå truer det borgerlige samarbeidet

: — Ja, definitivt, mener Venstre-nestleder Terje Breivik. KrF-lederen er enig.

Les også

Asylpolitikken har drept siste rest avglede i regjeringssamarbeidet

, skriver Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen.

  • Hør politisk redaktør Trine Eilertsen og Lars Glomnes snakke om Venstre i ukens Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Les mer om

  1. Debatt