Debatt

- Oppblåste banker

 • Forf>carl Martin Nordby (foto)
 • <forf>ulf Peter Hellstrøm<

Økonomiprofessor Kallen Moene, økonomiredaktør Ola Storeng og Kristin Halvorsen diskuterte i går om finanskrisen vil endre Norge. Foto: CARL MARTIN NORDBY

Finanssektoren er altfor stor. Og den har ledere med et oppblåst selvbilde, mener professor Kalle Moene. Finansminister Kristin Halvorsen har fortsatt fokus på bankenes situasjon.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

– For dem av dere som mener at menneskeheten er bevaringsverdig, les Marx, les Kapitalen! lød oppfordringen fra tilhøreren Ola Bog.

– Hva har dere gjort for å demme opp for denne boblen som du åpenbart har sett en stund? Lød spørsmålet fra Jacob Schulz til finansminister Kristin Halvorsen.

– Vi har hatt riktig politikk til riktig tid, mente finansministeren.

Finanskrisen fenger.

Dette var bare noen av de få spørsmålene fra stappfulle saler til statsråd Halvorsen, økonomiprofessor Moene og Aftenpostens økonomiredaktør Ola Storeng under debatten om finanskrisen i Litteraturhuset i mandag kveld.

Se video fra debatten på nrk.no

Den største møtesalen i Litteraturhuset var fylt til bristepunktet allerede en halv time før møtet startet i går kveld. 500 deltagere i tilsammen tre saler hørte at finanssektoren og den uregulerte kapitalismen fikk sitt pass påskrevet i debatten «Vil finanskrisen påvirke Norge», arrangert av Aftenposten i samarbeid med NRK.

Finanskrisen har påvirket oss ved at troen på den utopiske og uregulerte kapitalismen er blitt alvorlig svekket, sa økonomiprofessor Kalle Moene ved Universitetet i Oslo. – Det er en skam hvis ledigheten overstiger fire-fem prosent, fikk tilhørerne høre fra Moene.

Nye helter?

– En debatt om økonomi og finans i Litteraturhuset ville uansett gitt ganske høye odds for et par år siden, mener økonomiredaktør Ola Storeng i Aftenposten.

Han stilte spørsmålet om hvem som skal være heltene være i fremtiden: Skal det være Kjell Inge Røkke – nå også?

– Debatten om den økonomiske politikken er endret i lys av finanskrisen. Det er allerede et tidsskille, mener finansminister Kristin Halvorsen. Det krevende er å forklare folk, uten å skremme unødig, sa statsråden.

Halvorsen fortalte at hun nylig deltok på et møte med EUs finansministre og EFTA-land, inkludert Norge.

Skjennepreken.

– Sveits og Liechtenstein fikk kjørt seg skikkelig. EUs finansministre forlangte på en helt annen måte enn tidligere at de skulle slutte med å skjule navn og reelle eierforhold, sa Halvorsen.

– Finanskrisen har også vist oss at hele finanssektoren er blitt for stor og for ugjennomtrengelig.

Og finanssektoren er kjennetegnet av ledere med et oppblåst selvbilde, sier Moene. Han spår at hele sektoren vil bli nedbygget etter at krisen har oppstått.

Ikke pingpongdebatter.

– Folk har åpenbart et behov for denne type kunnskapsrike ordskifter som også får preg av folkeopplysning –og som skiller seg fra pingpongdebattene vi alle kjenner fra TV-kanalene og vanlige radiosendinger. Folk vil ikke bare ha forutsigbare polariseringer, sier Aftenpostens kultur— og debattredaktør Knut Olav Åmås.

Han er glad for samarbeidet med NRK. Det innebærer at debatten i Litteraturhuset ikke bare ble sendt direkte på P2, men også blir sendt i reprise på TV på NRK2 i dag og kommende søndag. – Debattene når dermed ut til mellom 80000 og 90000 mennesker, sier Åmås.

Tilhørerne.

– Markedskreftene har gått for langt, lød innvendingen fra en tilhører. Da nikket Kristin Halvorsen.

Gründeren Milorad Dunderovic var mer kritisk: – Oljefondet har bidratt til finanskrisen og stilt med penger til en del av USAs virksomheter, som har brukt pengene til å øke sin gjeld. Hva har man tenkt på?

– Markedsmekanismen har dratt opp hundrevis av millioner mennesker opp av fattigdom. Ikke kast ut babyen med badevannet, mente Thomas de Mora.

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  De skal dra Ap og Høyre i en grønnere retning

 2. KRONIKK
  Publisert:

  Siv Jensen er den mest sosialistiske finansministeren vi har hatt | Asle Skredderberget

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Forhandlingene lignet VM i hurtigsjakk

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Spørsmålene Jensen må svare på

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Clemet om Listhaugs reise: – Unødvendig polarisering

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Martin Kolberg er ikke fornøyd med Mælands DNB-svar: – Hovedspørsmålet er fremdeles ikke besvart