Debatt

Kort sagt, tirsdag 8. september

 • Debattredaksjonen

Vi samler opp avisens kortinnlegg i spalten «Kort sagt». Her er dagens innlegg. FOTO: Ketil Blom Haugstulen / Ellen Eriksen

Statlig propaganda i Polen. Dette er dagens kortinnlegg.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Statlig propaganda har nådd nye høyder i Polen

I et innlegg 5. august anklaget polske Afrodyta Papadopulu Aftenposten og journalist Ingrid Brekke for å gi en «ensidig fremstilling av situasjonen i Polen» gjennom «tendensiøse beskrivelser» og «utallige manipulasjoner». De to møttes også til debatt i Dagsnytt 18 den 19. august.

Papadopulu kritiserer Brekke for bare å vise til opposisjonsvennlige kilder, men aldri til statsvennlige eller statseide medier som statskringkasteren TVP. Dette er imidlertid ikke en objektiv nyhetsformidler i noen forstand av ordet. Måten TVP er styrt og finansiert på, gir mye makt til den sittende regjeringen, noe som i seg selv er kritikkverdig. Statlig propaganda har imidlertid nådd nye høyder etter at Lov og Rettferdighet (PiS) vant parlamentsvalget i 2015. Dette viser seg blant annet i statistikk over sendetid som partier får i valgkampdekning i nyhetssendinger, slik den polske journalistforeningen påpeker.

Osse skriver i sin rapport om presidentvalget i Polen om eksempler på intolerant retorikk av fremmedfiendtlig, homofiendtlig og antisemittisk karakter, særlig i president Andrzej Dudas valgkampanje og på TVP. De kritiserer måten utfordreren Rafal Trzaskowski ble fremstilt på.

TVP har perfeksjonert kunsten å stille retoriske spørsmål på skjermen under nyhetssendingen, som: «Er tilhengere av Trzaskowski i ferd med å utslette polakker?» og «Vil Trzaskowski tilfredsstille jødiske krav?». I 2019 konkluderte det polske språkrådet, som er lovpålagt å vurdere språkbruken til TVP, med at bare 25 prosent av slikt innhold i nyhetssendingene i perioden 2016–2017 var informativt, mens 75 prosent hadde som formål å påvirke seeren eller uttrykke følelser.

Illustrerende for TVPs manglende objektivitet er et intervju med Duda rett før presidentvalget, da meningsmålingene viste dødt løp mellom kandidatene, hvor journalisten spør: «Hva kan vi gjøre for at du virkelig vinner?».

Malgorzata Agnieszka Cyndecka, førsteamanuensis, Universitetet i Bergen


 • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Kort sagt

Kort sagt

 1. DEBATT

  Kort sagt, tirsdag 22. september

 2. DEBATT

  Kort sagt, mandag 21. september

 3. DEBATT

  Kort sagt, søndag 20. september

 4. DEBATT

  Kort sagt, fredag 18. september

 5. DEBATT

  Kort sagt, torsdag 17. september

 6. DEBATT

  Kort sagt, onsdag 16. september