Debatt

Jeg er hverken kjønnslig død, ødelagt eller intetkjønn. Jeg er trans.

 • Christine Marie Jentoft
  samfunnsdebattant og skeiv mor
Promoteringsbilde fra Caitlyn Jenners kommende dokumentarserie «I am Cait». Den transseksuelle olympiske mesteren tidligere kjent som Bruce viste frem sin «nye» kropp i Vanity Fair. Det har skapt en ny bølge transpersondebatt. I klassekampen har Vally Vegge vært ute to ganger. Innleggsforfatteren reagerer på innholdet.
Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

To ganger har Vally Vegge fått gå løs på transpersoner i Klassekampen (29. mai og 30. juni), og to ganger har det vært hårreisende lesing.

Hva er motivet? Hvordan kan en sosiolog bevisst rettferdiggjøre ovenfor seg selv at hun skal gå til angrep på en utsatt gruppe uten å kunne støtte det opp?

Jeg harblogget i en god del år nå, og er vel bevandret i argumentene som brukes mot transpersoner. Vally Vegges argumenter er av den sorten du kun finner i de mer grumsete delene av internett. Der hat mot alt som ikke er hvit cisheteronorm står sterkt.

Transpersoner ble «behandlet» og lobotomert

Vegges påstander har intet faglig belegg i forskning datert etter ca. 1850. Hun ville nok likt behandlingen vi mottok før den tid: innleggelse, tvungen behandling og lobotomi.

Christine Marie Jentoft

Dette var selvfølgelig før det kom forskning på feltet. Tanken var at trans var seksuell perversjon og underlagt moralistene. Det skal sies at de første som kikket på seksuelle og kjønnslige varianter slet med å skille mellom homofili, transkjønnethet, transvestittisme, fetisjisme og diverse andre «avvik».Det var også tiden hvor «født i feil kropp»-uttrykket ble tatt i bruk, da for å beskrive i hovedsak homofile, men nå sporer jeg av.

Kropp og kjønnsidentitet trenger ikke å ha en sammenheng

Vegge bruker et forlengst begravet argument om hvordan transpersoner er ofre for legeindustrien. Begravet fordi det stemte dårlig med virkeligheten.

Det finnes mange transpersoner som ikke ønsker medisinsk eller psykisk behandling, men kun å leve sine liv anerkjent som det kjønnet de faktisk er.

For kropp og kjønnsidentitet trenger ikke ha noen sammenheng, selv om det ofte har det.

En som definerer som mann kan leve helt fint med bryster og vulva, så lenge vedkommende ikke opplever dysfori.

Dessuten: En legeindustri som ønsket å utnytte transpersoners situasjon ville skrevet ut behandling i vilden sky— I realiteten har den vært en portvokter man har måtte slåss seg gjennom for å motta behandling. Dette er heldigvis i endring nå, etter i overkant 60 år med offisielt vellykket kjønnsbekreftende behandling.

Androgynitet og hormoner

Kan man undres over hvor Vally Vegge drar tallene om at en fjerdedel av alle mennesker har et androgynt utseende?

Og hva har egentlig disse androgyne folkene med trans å gjøre? Er alle som ser androgyne ut trans?

Jeg anser meg som rimelig oppdatert på feltet, og dette var nytt for meg.

Caitlyn Jenner, tidligere kjent som Bruce Jenner, ble avbildet på forsiden av magasinet Vanity Fair. Det skapte en ny bølge transperson-debatt.

Hvor stammer påstanden om at «hormoner ikke styrer følelser og adferd i en bestemt retning» fra? Har Vegge aldri hørt om menstruasjon eller pubertet? Som en som har gått igjennom to puberteter så vil jeg hevde at hormoner styrer enormt mye følelser.

Forskjellen fra testosteron til østrogen er faktisk ganske drøy, og interessant. Men så er jo jeg en av disse hun mener gjennomgår et assistert kjønnslig selvmord, et ødelagt intetkjønn med alvorlige seksuelle fungeringsproblemer.

Jeg er blitt beskrevet på mange forskjellige måter, men dette er uten tvil den som er mest bak mål. Altså, om noe så var det ved selvrealiseringen jeg først oppnådde en reell kjønnsstatus.

Endelig gikk lyset opp for meg og usikkerheten forsvant.

Spekulasjoner om sengeprestasjoner

Jeg er hverken kjønnslig død, ødelagt eller intetkjønn og jeg synes spekulasjonene om mine prestasjoner i sengen er da litt over kanten? (Ref Vally Vegges innlegg i Klassekampen 29. mai.)

Hvis vi transpersoner har disse seksuelle fungeringsproblemene, hvorfor har så mange av oss gode, trygge relasjoner med mennesker som elsker oss?

Hvorfor er vi en av de største kategoriene innen nisjeporno? Hvorfor finnes det da et eget navn for dem som eksplisitt søker transpersoner å ligge med? Dette ga altså ingen mening.

Kanskje Vally Vegge gjør seg til stor, stygg ulv for å skape sympati for transpersoner?

Men så slo det meg. Vegge gjør seg til stor, stygg ulv for å skape sympati for transpersoner. Reaksjonene etter utspillene hennes har vært utelukkende positive, hvor selv de mer kritiske stemmene til trans har ment at dette var over streken.

Eller så utfører hun et sosialt eksperiment om hvordan 150 år gamle holdninger gjør seg i dagens samfunn.

Dette må være grunnen for det nådeløse angrepet på en gruppe som endelig begynner å anerkjennes i verden.

En gruppe som grunnet manglende behandling og anerkjennelse blir drept eller tar sine egne liv i hopetall på verdensbasis.

Så takk Vally!

Takk for at du tar støyten for å bedre respekten transpersoner mottar i hverdagen. Jeg tror nok en sosiolog kunne funnet bedre måter å bidra på, men alle monner drar. Si ifra om du vil gjesteblogge, jeg har plass til det altså.

PS! Sist, men ikke minst: HUN heter Caitlyn.

Innleggsforfatter Christine Marie Jentoft er 27 år og bor i Bærum. Hun beskriver seg selv som transkjønnet lesbisk mamma og driver topplistebloggen comingoutchristine.blogg.no hvor hun har beskrevet sin reise ut av skapet. Dette innlegget ble først publisert på bloggen. Twitter: @CJentoft

Få med deg flere lbht-debattinnlegg — følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les også

 1. Kronikk: Et kjønn som ikke passer

 2. Espen Ottosen svarer: Jeg har aldri sagt eller skrevet at transpersoner er «feilskapninger»

 3. Kroppen din er ikke «feil»

 4. Vi må øke forståelsen for transkjønnede

Les mer om

 1. Debatt
 2. Fordommer
 3. Seksualitet
 4. Kjønnsroller
 5. LHBT