Debatt

Paris-drapene kan tyde på at IS er i ferd med å skifte strategi | Franck Orban

  • Franck Orban, Førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, forskningsgruppen AreaS
En slik form for lavterskel-terrorisme som drapene i Paris, åpner for at hvem som helst kan være en del av «kampen» uten å måtte reise helt til Midtøsten, skriver debattanten.

Nå slår terrorister til hjemme hos folk. Slik «fattigmanns-jihad» er vanskelig, men mulig å bekjempe.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Terrorister inspirert av IS nøyer seg ikke lenger med å drepe folk på offentlige steder. De oppsøker nå folk der de bor for å begå terrorhandlinger.

Kan dette være en ny strategi? Drapet på et fransk politipar tidligere i uken kan tyde på det.

Jean-Baptiste Salvaing (42) og Jessica Schneider (36) ble myrdet 13. juni 2016 i sitt hjem i Magnanville, i nærheten av Paris.

Jean-Baptiste, som var visepolitimester i et distrikt i nærheten av der han bodde, ble knivstukket og drept utenfor hans hus ved 20.30-tiden. Han klarte å varsle naboene før han døde.

Gjerningsmannen, Larossi Abballa (25), bodde i samme nabolag og kjente trolig Jean-Baptiste fra en tidligere sak mot ham.

Han oppsøkte parets hus, gjemte seg for å vente på Jean-Baptiste og drepte politimannen da han kom hjem fra jobb.

  • Bakgrunn: Politi-ektepar drept i gisseldrama ved Paris. IS påtar seg skylden.

Var en kjenning av politiet

Etter å ha drept Jean-Baptiste tok Abballa seg inn i boligen og tok Jessica og parets 3 år gamle sønn som gisler. Jessica arbeidet ved en annen politistasjon.

Politiet kom raskt til stedet og innledet forhandlinger med gjerningsmannen, som ikke førte fram.

Etter at antiterror-politiet stormet huset fant de to lik, gisseltakeren og Jessica. Parets sønn levde, men var i dyp sjokktilstand.

Larossi Abballa er ingen tilfeldighet. Han var godt kjent av politiet. I likhet med omkring 4000 andre franskmenn var han «flagget» av etterretningen for å være en konkret terrortrussel mot landets sikkerhet.

Naboene kan ikke begripe at han kan blitt radikalisert.

I 2013 ble han dømt til 3 års fengsel i forbindelse med deltagelsen i et utsmuglingsnettverk som var aktivt i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan, men slapp ut fordi soningstiden var lik varetektperioden.

Abballa var også kjent fra tidligere forhold for småkriminalitet. Den senere tiden gikk han konsekvent under radaren, noe som førte til at overvåkningen på ham opphørte. Han omtales imidlertid i dag som meget sosial og høflig.

Naboene kan ikke begripe at han kan blitt radikalisert.

Larossi Abballa tok livet at to mennesker i Paris denne uken.

Oppfordret til å bli «ensomme ulver»

I et videosnitt på 14 minutter som han la ut på Facebook under gisseltakingen, hevdet gjerningsmannen at han var medlem av IS og at mordet på politiparet var hans måte å besvare sjeik Abu Mohammed al Adnanis anmodning om å drepe sivile og statsansatte.

Hendelsen i Frankrike viser at IS' eksport og privatisering av terrorisme treffer individer som har lyst til følge gruppens «kall»

Tre uker før drapene skal han ha sverget ed til IS og til al-Baghdadi. Det er sammenfallende med Salim Benghalems (fransk IS-leder) anmodning fra februar 2015 til de som ikke kan reise til Syria, om å bli «ensomme ulver» som dreper vantro med alle midler, inkludert kniv.

I likhet med det som skjedde i Orlando for noen dager siden, har IS vært raskt ute med å påta seg «æren» for drapene.

Hva kan vi lære av dette? For to år siden blåste det en vind av full panikk over Norge etter at PST varslet om at terrorister hadde tatt seg inn i landet og hadde planer om å angripe tilfeldige mennesker med relativt primitive våpen i hjemmet deres.

Denne trusselen ble da heldigvis ikke konkretisert, og trusselen ble avblåst.

Billig oppmerksomhet

Hendelsen i Frankrike viser at IS' eksport og privatisering av terrorisme treffer individer som har lyst til følge gruppens «kall».

Mye tyder på at denne type lavterskel terrorisme er blitt mer aktuell, særlig i en situasjon hvor IS i økende grad sliter på bakken mot den internasjonale koalisjonen og ser seg nødt til å overlate mye av «terrorvirksomheten» til individer som gruppen ikke styrer selv.

På en annen side åpner en slik form for lavterskel-terrorisme for at hvem som helst kan være en del av «kampen» uten å måtte reise helt til Midtøsten.

Drapene i Paris, men også massedrapene i Orlando, viser dessuten at IS kan få stor oppmerksomhet i medier for en «billig penge» når volden utføres i dets navn.

Franske myndigheter omtaler drapene som en «uomtvistelig terrorhandling».

Fattigmanns jihad

«Fattigmanns-jihad» er vanskelig å bekjempe, fordi noen formell tilknytting mellom terrorgrupper som Daesh og al-Qaeda og potensielle gjerningsmenn ikke trengs og fordi skillet mellom privatliv og offentlighet oppheves i ofrenes tilfelle.

Lavterskel-terrorisme åpner for at hvem som helst kan være en del av «kampen» uten å måtte reise helt til Midtøsten

Det vil derfor trolig bli nye drapsforsøk på representanter av statsmakten og av det offentlige rom hvis man går ut fra at Abballa hadde med seg en egen huskeliste med flere «myke» mål for angrep.

I praksis kan dette bety alt fra lærere til artister.

I mellomtiden frykter fransk politi med rette at flere politifolk blir utsatt for mordforsøk, først under EM i fotball, så senere. Representanter for statsmakten må dermed venne seg til en ny destabiliserende virkelighet hvor de kan møte ekstrem vold både på jobb og i sitt eget hjem.

Dette er for så vidt ikke noe nytt fenomen innen terrorisme. Konflikten i Nord-Irland ga flere eksempler på slike «hjemmedrap» i årenes løp, hvorav den siste skjedde i mars 2016.

Haster med bedre oppfølging

Bekjempelsen av «fattigmanns-jihad» er en vanskelig, men ikke umulig oppgave hvis man også husker at Abballa, i likhet med andre drapsmenn knyttet til al Qaeda eller IS i franske terrorsaker, var kjent av politiet.

Paris-drapene gjør behovet for en bedre oppfølging av personer i søkelyset mer akutt

Vi snakker i hovedsak ikke om en hær av navnløse skygger som kan slå til hvor som helst og når som helst, men om et fåtall identifiserte individer som før eller senere kan krysse grensen til ekstrem vold.

Kouachi-brødrene, Amedy Coulibaly, Sid Ahmed Glam, Yassin Salhi og Ayoub El-Khazzani var alle sammen «flagget» av kontratterrorismen.

Paris-drapene gjør derfor behovet for en bedre oppfølging av slike individer over tid mer akutt.

Følg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.


Lese mer om saken?


Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Politiet
  3. Paris