Debatt

Erna Solberg, i fremtiden vil de spørre deg om Aleppo. Hva svarer du? | Murhaf Fares

  • Murhaf Fares, syrer bosatt i Oslo, stipendiat ved Universitetet i Oslo, en av grunnleggerne av SPACE (Syrian Peace Action Centre)
Det er opp til Erna Solberg og andre ledere å velge sitt ettermæle i denne saken: å stå blant de lederne som lot tragedien passere i stillhet eller blant dem som forsøkte å gjøre noe for å stoppe den, skriver artikkelforfatteren. Bildet fra 12. desember viser mennesker på flukt i Aleppo.

Verden må reagere nå.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
Det er opp til Erna Solberg og andre ledere å velge sitt ettermæle i denne saken: å stå blant de lederne som lot tragedien passere i stillhet eller blant dem som forsøkte å gjøre noe for å stoppe den, skriver artikkelforfatteren. Bildet fra 12. desember viser mennesker på flukt i Aleppo.

«Jeg husker da min mor først tok på seg armbindet, at hun sa: Vent til verden får høre om dette».

Estelle Laughlin var en overlevende fra Warszawa-ghettoen, som brakte frem minnene fra barndommen i dokumentarfilmen Reporting on the Times. Hun fortsatte: «Min mor var en optimist.»

Hun var utvilsomt optimistisk.

I dag har verden både hørt og sett nedslaktingen av Aleppos innbyggere live på mobiltelefoner og PC-skjermene.

Verden har lest dagboken til syv år gamle Bana Alabed i flere måneder – hun videreformidlet den i 140 tegn pr. oppdatering.

Hvordan vil de bli holdt ansvarlig?

Mangel på informasjon har aldri vært problemet for Syria. Det er alltid mangelen på handling.

Den 12. desember sa Jan Egeland, spesialrådgiver for FNs utsending til Syria: «Regjeringene i Syria og Russland er ansvarlige for enhver og alle grusomheter som de seirende militsene nå utfører i Aleppo.»

Spørsmålet er bare hvordan de vil bli holdt ansvarlig i en verden som er fullt informert om omfanget av krigsforbrytelsene som utføres daglig, men som velger å ikke gjøre noe med dem?

Et vel så vanskelig spørsmål: Er verdens ledere også ansvarlige når de velger å stå passivt på sidelinjen til et folkemord?

Brev til Solberg og Brende

Vi i Syrian Peace Action Centre (SPACE) er for det meste nye i Norge. Vi har allikevel vært her lenge nok til å innse at Norge, i motsetning til Syria, har et demokratisk system som muliggjør politisk påvirkningsarbeid.

Derfor sendte vi den 12. desember et brev til statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende hvor vi ba dem om å øve diplomatisk press på den russiske regjeringen for å stanse bombingen av Aleppo.

Murhaf Fares.

Vi ba dem også om å se den grusomme situasjonen i øynene og komme med en klar uttalelse mot krigsforbrytelsene til Assad-regimet og Russland og kreve at de holdes ansvarlig.

Brevet var underskrevet med 450 signaturer.

Sykehusbombing ga ingen reaksjoner

Som syrere har vi ingen tillit til at Russland svarer på våre oppfordringer om å stoppe massakren på sivile i Aleppo; Russland intervenerte i Syria for å opprettholde det samme regimet som svarte på våre krav om reformer og endring med kuler, tortur, tønnebomber og saringass.

Vi har allikevel et håp om at demokratiske land som Norge er lydhøre for den kritiske situasjonen vi befinner oss i.

Vi er sikre på at alle norske politikere tar avstand fra målrettede angrep på helsefasiliteter og skoler.

Det vi imidlertid stiller oss undrende til er at alle sykehus i Øst-Aleppo ble bombet sønder og sammen for over tre uker siden uten noen kraftige reaksjoner fra den norske regjeringen, eller noen annen vestlig regjering for den saks skyld.

Hvordan kunne vi la dette skje

Vi ønsker å dele vårt brev offentlig, ikke bare for å be våre norske medmennesker om å stå opp for Aleppo, men også for at man i fremtiden skal kunne se hvordan vi kunne la alt dette skje.

Det er opp til Erna Solberg og andre ledere å velge sitt ettermæle i denne saken: å stå blant de lederne som lot tragedien passere i stillhet eller blant dem som forsøkte å gjøre noe for å stoppe den.

Vi kan ikke få understreket det kritiske i situasjonen nok.

For to dager siden skrev en av de mest prinsippfaste ikke-voldsaktivistene i Aleppo til sin venn: «Ikke vær redd, jeg kommer til å drepe meg, jeg lar dem ikke arrestere meg».

Med «dem» mente han Assad-regimets militser, som ifølge FNs Rupert Colville, likviderte 82 sivile natt til 13. desember, inkludert elleve kvinner og tretten barn.

Tid er penger, heter det i mange land, men inne i Aleppo sier de nå at tid er blod. Hvert minutt teller ikke bare for Aleppo, men for Syria som helhet.

Assad har lovet å ta hele Syria – snart vil Aleppo bli gjentatt i Idlib, Homs, Ghouta og Daraa.

Verden må reagere nå. Verden må reagere nå.


Dette er brevet som ble skrevet 5. desember 2016 og sendt til Erna Solberg og Børge Brende:

Verdens helseorganisasjon opplyser at alle sykehusene i Øst-Aleppo er ute av drift etter fem dagers bombing fra Russland og den syriske hæren.

Russland og Assads bomber drepte 508 og skadet 1871 sivile i Øst-Aleppo mellom 15. og 24. november, ifølge Helsedirektoratet i Øst-Aleppo.

Mens det på morgenen fredag 18. november fantes fem sykehus i drift, var det tre igjen ved kveldstid, og lørdag morgen kunne helsedirektoratet i Aleppo melde at ingen sykehus lenger var i drift.

Ett av sykehusene som ble ødelagt var det siste barnesykehuset – det ble bombet mens legene behandlet ofrene fra et klorgassangrep.

Av de 275.000 menneskene fanget i Øst-Aleppo er 100.000 barn.

Hver eneste dag opplever de angst og lidelse uten like, og de er spesielt utsatt ettersom det kun er 29 leger igjen som kan behandle dem og deres familier.

Stephen O’Brien, leder for FNs Sentrale humanitære samordningsenhet, sa 26. oktober at ansvaret for beleiringen og den kraftige bombingen av Øst-Aleppo ligger hos Russland og den syriske regjeringen. Han konstaterte at disse vilkårlige angrepene er krigsforbrytelser.

Vi vil aldri kunne si at vi ikke visste noe.

Vårt spørsmål til Norges statsminister er: Hvilke grep vil du ta for å sørge for at sivile får beskyttelsen og nødhjelpen de trenger?

Vi ber statsminister Solberg innstendig om å:

1. Utøve diplomatisk press på Russland for å få til en umiddelbar stans i bombingen av Øst-Aleppo

2. Jobbe for at Øst-Aleppo får uavbrutt tilgang til nødhjelp

3. Komme med en klar uttalelse om Russlands og Assads krigsforbrytelser i Øst-Aleppo og kreve at krigsforbrytere stilles til ansvar for det de har gjort.


På Twitter: @Murhaf

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Lese mer om det som skjer i Aleppo? Her er noen forslag:

Les mer om

  1. Syria