Debatt

Natalie har fått jødestjernen tegnet med sprittusj på ytterdøren sin 15 ganger. Hun er redd. | Monica Csango

 • Monica Csango
  Monica Csango
  Forfatter og regissør
Dette er døren til svenske «Natalie». Jødestjernen er tegnet på med sprittusj. Under merket ser man tidligere tegninger som er forsøkt fjernet. Dette har gjentatt seg 15 ganger. Forholdene er anmeldt til politiet.

Monica Csango skriver om det svenske jødehatet.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

«Auschwitz, Auschwitz — du skal til Auschwitz!»

Nei, det er ikke under 2. verdenskrig dette blir sagt. Dette er en vanlig dag for læreren «Anna» i Malmö. I 2014.

Vi møter den svenske læreren i programmet Uppdrag Granskning på SVT. Hun er blitt trakassert i en årrekke. Og hun bryter sammen, hun orker ikke jobbe mer. Mange av slektningene hennes døde i Auschwitz. «Nervene holdt ikke lenger» sier Anna.

Jødestjerne tegnet med sprittusj på ytterdøren

Jeg har fått meg en svensk venninne på Twitter. Jeg ble klar over «Natalie» for noen måneder siden da hun postet bilder av ytterdøren sin. Noen hadde tusjet en jødestjerne på inngangsdøren hennes.

Hver gang hun tok det bort kom den opp igjen.

Noen sto nitid og tusjet på døren hennes som for å melde fra: Her bor det en jøde.

Ikke én gang. Men 15 ganger.

Saken er anmeldt, men ingenting skjer. Ingen blir tatt.

Ingen dørmatte, men en brannmatte foran huset

Natalie har dessuten en brannmatte foran leiligheten sin. Ikke en dørmatte, hun frykter at noen skal starte en brann foran leiligheten hennes. Natalie bor i Sverige, nærmere bestemt Malmö.

Bare en liten times flytur unna meg er hennes hverdag som svensk jøde blitt uutholdelig.

«Jødeskit» og «jødejævel»

Jeg ba Natalie fortelle meg noen historier fra sitt Sverige. Det skulle bli ett rystende svar jeg fikk: Barna til en bekjent av henne har streng beskjed hjemmefra at dersom noen spør dem om de feirer jødiske helligdager hjemme så er dette noe de ikke skal fortelle om på skolen. Så når de andre barna forteller om hvordan deres helg har vært, tør ikke disse barna fortelle om de jødiske feiringene - som lysfesten Chanukka eller et sabbatsmåltid.

Monica Csango

En annen kvinne som er gift med en mann av ikke-jødisk herkomst, har bestemt seg for å holde helt tyst om sin jødiske bakgrunn. Barna hennes vet ikke at hun er jødisk. Hun har dessuten sagt fra seg sitt jødiskklingende etternavn til fordel for ektemannens mer svenskklingende navn. Det føles tryggere slik, sier hun.

I programmet Uppdrag Granskning tar reporteren på seg en kippah (jødisk kalott) og en davidsstjerne. Og det går ikke lang tid før han får ukvemsord som «jødeskit» og «jødejævel» ropt etter seg.

Sydsvenskan kunne fortelle at en gruppe jødiske barn på utflukt ble ropt jødesvin og «heil Hitler» etter.

Er dette enkeltstående tilfeller?

1500 jøder har forsvunnet fra Malmö

I 2013 og 2014 har 137 tilfeller av hatkriminalitet i Malmö blitt anmeldt. Ingen er blitt oppklart.

På 70-tallet talte den jødiske forsamlingen i Malmö rundt 2000 personer. Idag snakker man om rundt 500 personer. Mange har flyttet til andre steder i Sverige, andre utenlands.

70 år siden Auschwitz. Hva har vi lært?

I disse dager er det 70 år siden dødsleiren Auschwitz ble frigjort. Leiren som er blitt selve symbolet på de tyske nazistenes systematiske ondskap og massedrap. Og hvor rundt én million jøder mistet livet. Nå 70 år etter slår det meg at vi kanskje ikke har lært. Ingenting.

I Malmö er fremtidsutsiktene for jødene mørke som natten. Jeg synes vi nordmenn skal ta inn denne informasjonen og sørge for at det aldri, aldri kommer til det punktet her.

Vi skal vise at vi har lært i det vi tar inn oss ondskapen i Auschwitz, men også av trakasseringen av de svenske jødene.

Min svenske venninne Natalie får føle på kroppen hver eneste dag at hun ikke er ønsket som jøde. Slik sier hun det selv:

— Jeg skulle ønske at jeg kunne gå til jobben hver dag og høre «Ha en fin dag!» i stedet for som nå: «Pass på deg selv».

Twitter: @mscsango

Følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les også

 1. Historien har vist oss hvor katastrofal antisemittisme kan være. Men jødehatet er ikke historie.

 2. - Jødehatet i Europa er inne i den verste perioden siden nazi-tiden

 3. Verdens jøder er ikke ansvarlige for Israels handlinger

Les mer om

 1. Debatt
 2. Antisemittisme
 3. Jødehat