Debatt

Barnevernet grep inn altfor sent. Jeg mistet barndommen min.

 • Anonym

Barn er farlig lojale overfor sine nærmeste. De vil sjelden fortelle omverdenen hva som skjer innen husets fire vegger, uansett hvor mye smerte de blir påført ved å forbli tause, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjon: Ane Hem

I mange år måtte jeg leve i et rent helvete før noen reagerte og flyttet meg.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Som alle andre barn har jeg trengt kjærlighet, nærhet og omsorg. Men jeg ble født inn i en familie med en alkoholisert far og en mamma uten peiling på hvordan hun skulle elske og oppdra sitt barn. Krangel, vold, knusing. Jeg ble ignorert og utsatt for omsorgssvikt – aldri trøstet – dette var hverdagen til en liten jente.

Første gang barnevernet ble koblet inn var jeg bare noen få år gammel år. Men ingenting ble gjort.

Etter å ha levd under turbulente forhold i mange år ble jeg og et yngre søsken endelig flyttet.

J eg måtte ta morsrollen

Veldig mange barn tvinges inn i en voksenrolle før de har fått rukket å være barn. De påtar seg ansvar som ikke barn skal ha. Jeg var en av dem. Jeg inntok morsrollen da jeg før skolealder ble storesøster. Jeg var den som passet på foreldrene mine, jeg ble den voksne i familien.

Deres egne foreldre påfører dem smerte i ulike former. Hvem vil såre og skuffe mamma og pappa ved å fortelle?

Jeg hadde ingen regler og rammer, ingen som fortalte meg om rett og galt, ingen som hjalp meg med skolen, ingen som deltok på foreldremøter eller skoleavslutninger.

Ingen brydde seg om jeg dusjet og pusset tennene, ingen passet på at jeg fikk med mat på skolen eller bestemte når jeg skulle være inne for kvelden. Og verst av alt: Det var ingen som sa de elsket meg.

Barn er lojale – farlig lojale

Barn er farlig lojale overfor sine nærmeste. De vil sjelden fortelle omverdenen hva som skjer innen husets fire vegger, uansett hvor mye smerte de blir påført ved å forbli tause.

Barn kan tie av mange grunner: De kan bli truet, straffet eller belønnet, og de kan frykte hva som skjer med dem hvis de forteller.

I mange tilfeller er det deres egne foreldre som påfører dem smerte i ulike former, og hvem vil såre og skuffe mamma og pappa ved å fortelle? De elsker jo foreldrene sine mer enn alle, samme hvor slemme de kan være. Båndet mellom barn og foreldre er utrolig sterkt, så å si umulig å ryke.

« Jeg så pappa slå, og jeg så pappa bli slått. Jeg så han snakket med politiet og jeg så at han stadig datt. Lojal— altfor lojal, farlig lojal, var jeg mot min far. Jeg beskyttet ham alltid og ble rasende om noen nevnte noe stygt om ham eller sa han var alkoholiker.»

Lærerne må bli flinkere til å se

Da jeg var seks år begynte jeg på skolen, som de fleste andre barn. Forskjellen var at for meg var skolen et fristed – de andre gledet seg til å komme hjem.

Lærere er viktige i barn og unges liv. Det handler om å se, spørre og si ifra hvis man har en mistanke. Lærerne kan være med på å redde et liv – hvis de bare lærer seg hva de skal se etter.

Noen er tause, andre er «flink pike», og noen er voldelige

Barn og unge viser mange tegn på at de ikke har det bra: noen er tause, andre er «flink pike», og noen er voldelige. Hver enkelt har sin egen måte å uttrykke seg på og fortelle hva som plager dem.

« Det er bedre med en bekymringsmelding for mye enn en barndom for lite. »

Vi må tørre å tenke det aller verste

Mine lærere fikk etter hvert mistanke om hvordan jeg hadde det hjemme. Men det tok lang tid før de sa ifra. Var de redde for at det ikke stemte eller for å bry seg om andre barn enn deres egne? I flere år hadde de en livredd elev på skolen, som gruet seg til å komme hjem fordi hun var redd faren var full og sint.

I flere år hadde de en livredd elev på skolen, som gruet seg til å komme hjem

Vi må tørre å tenke det aller verste: at noen vi kjenner blir slått, seksuelt misbrukt, lever i en familie som ruser seg eller under alvorlig omsorgssvikt. Først når vi tør å tenke at dette faktisk skjer overalt, først da kan vi redde noen.

« Vil vi se, kan vi redde. EN som bryr seg kan være nok. »

Krenkede barn blir syke voksne

« Relasjonsskade. Stahet. Sinne. Full av redsel. Borderline personlighetsforstyrrelse. Innleggelser. Blodet rant fra påførte kutt – jeg raserte og knuste ting, på jakt etter kjærlighet – en mamma. Angst. Depresjon. Dårlig selvfølelse. Troen på at ingen er glad i meg. Mistillit. Savnet etter å være liten. Savnet etter nærhet. Anoreksi, depresjon og selvmordstanker. Alt er resultatene av en ødelagt barndom. En tapt barndom som aldri kommer i reprise. »

Jo senere man griper inn, jo flere barn blir syke som voksne. En ødelagt barndom setter varige spor, og for meg har den også ødelagt hele ungdomstiden – mange år som jeg aldri vil få tilbake.

Mitt råd til alle voksne: Bry dere mer!

Hvorfor ble jeg ikke flyttet tidligere? Så mye kunne vært forhindret, og jeg kunne vært så mye friskere enn jeg er nå.

Hvorfor ga de mine foreldre sjanse på sjanse i så mange år? Det er å sette en barndom på spill. Det kaller jeg å bidra til at en barndom blir revet i filler.

Mitt råd til alle voksne er: Bry dere mer. Ikke la barna gå til grunne mens dere vurderer hva dere skal gjøre. Snakk med barna! Tro på oss. Og bry dere nok til at vi våger å fortelle. Barndommen min er tatt fra meg, men erfaringene mine kan kanskje gjøre en forskjell for andre.

Endelig har jeg fått sjansen til å bruke mine vonde erfaringer til noe positivt

I dag reiser jeg rundt, holder foredrag og gir råd til hjelpeapparatet om hvordan de kan hjelpe barn og unge best mulig.

Endelig har jeg fått sjansen til å bruke mine vonde erfaringer til noe positivt: Nemlig å hjelpe andre slik at de ikke havner i samme situasjon som jeg gjorde. Jeg er langt fra frisk, men troen på at jeg kan hjelpe andre holder meg oppe.

Aftenposten kjenner innleggsforfatterens identitet.

 1. Les også

  Vi har plikt til å melde om vold og overgrep mot barn. Men er det så lett?

 2. Les også

  Aftenposten mener: Foreldre bør spørres om de slår sine barn

 3. Les også

  Voksne beskyttes, ikke barnet

 4. Les også

  Hun var 11 år da hun fortalte politiet i Rotherham om voldtektene. De gjorde ingenting.

Les mer om

 1. Vold mot barn
 2. Debatt
 3. Alkohol
 4. Barn og unge
 5. Barnevern
 6. Overgrep

Vold mot barn

 1. NORGE

  Ny studie: 1 av 20 barn utsettes for alvorlig vold i hjemmet

 2. NORGE

  Brudd på hodeskallen og brudd. For første gang er alvorlige voldssaker mot små barn gjennomgått systematisk.

 3. NORGE

  Veterinærer kan være de første som oppdager vold i familier. Nå trekkes de inn i det forebyggende arbeidet.

 4. DEBATT

  Store kompetanseløft i institusjonsbarnevernet | Haakon Cederkvist

 5. NORGE

  Sakkyndig i Martine-saken: – Hun ville ha reagert med smerte

 6. NORGE

  Moren til Martine (1) om tapet av datteren: – Det er et mareritt jeg aldri kommer ut av