Debatt

Hvorfor dilte etter Trump? | John Berg

  • John Berg
    John Berg
    Major (R) forsvarsanalytiker
NATO har slått hælene sammen og følger Trump, skriver John Berg.

Trumps sammenligning av forsvarsbudsjettene halter.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Statsminister Erna Solberg (H) bekjentgjør at arbeidet med Forsvarets neste langtidsplan er i gang og får de vanlige spørsmålene om NATOs 2-prosents mål. Aftenposten og mange andre har mottatt nødvendig informasjon til å vite at dette langt fra er så enkelt som president Donald Trump vil ha det til.

John Berg er forsvarsanalytiker.

Befester USAs grep på markedet

Trumps sammenligning av forsvarsbudsjettene halter fordi han unnlater å nevne den store ubalansen i USAs favør i kjøp av forsvarsmateriell. Europeiske NATO-lands kjøp hos amerikansk forsvarsindustri gir store inntekter, sikrer mange arbeidsplasser og genererer grunnlag for forskning og teknologiutvikling som ytterligere befester USAs grep på markedet.

Vi har også flere eksempler på at når europeisk forsvarsindustri en sjelden gang vinner store kontrakter i USA, endrer amerikanerne reglene og kjører nye konkurranser der amerikanske konkurrenter vinner. Hvorfor bruker ikke blant annet Aftenposten informasjonen avisen har fått?

Les også

Les også: USAs forsvarsminister kommer til Norge etter NATO-toppmøtet neste uke

NATO følger Trump

NATO har slått hælene sammen og følger Trump. Bare Angela Merkel står på en helt selvstendig linje, med Erna Solberg og noen få andre i kjølvannet. NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, følger Trump. En av hans forgjengere, Javier Solana, sa i sin tid at hvis ikke Europa tar seg sammen, ender vi som underleverandører til USA forsvarsindustri, alle sammen. Solana ble som kjent nylig nektet innreise i USA.

  • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

  1. Forsvarsindustrien
  2. Amerikansk politikk
  3. Nato