Debatt

Den nakne sannheten

 • Mímir Kristjánsson

Noen ganger kan den beste medisinen mot kroppshysteri være å beholde klærne på, skriver Mímir Kristjánsson. Roald, Berit

Å kle av seg mot kroppspress blir som å skåle for avholdssaken.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Rosen flommer over i sosiale medier etter at VG lørdag lanserte sin nye kampanje mot kroppspress. Fremover skal avisen vise frem vanlige, nakne kropper for å synliggjøre et alternativ til det urealistiske og direkte helseskadelige skjønnhetsidealet vi ellers blir fôret med.

Tanken er selvfølgelig god.

Halvparten av unge jenter har slanket seg. Over 100.000 har spiseforstyrrelser, og for noen er det dødelig.

Ved å vise frem folk som er fornøyd med kroppen sin håper VG å bidra til at litt flere unge jenter (og gutter, for den del) skal kunne smile til seg selv i speilet. Alle feminister gleder seg. Men bør vi egentlig gjøre det?

Bommer fullstendig

Nå skal man ikke underslå at nakenhet, også av den naturlige sorten, er et godt middel for å selge aviser. Likevel har VG helt sikkert de beste hensikter med sin kampanje. Når den likevel bommer fullstendig, er det ikke fordi motivene er dårlige, men fordi metoden er det.

Å kle av seg mot kroppspress gir like mye mening som å ta en skål for avholdssaken.

VGs kampanje er ikke enestående. De siste årene har mange kastet klærne for å vise frem sine naturlige kropper. Senterungdommen med Sandra Borch i spissen har kanskje gått aller lengst. Ungdomspartiet har lansert en egen lettkledd-kalender, og flere fremtredende Sp-ungdommer med funksjonshemninger har vist frem nakne kropper utenom det vanlige. Også det helt sikkert med de beste intensjoner.

Retusjerte glansbilder

Det er ikke til å underslå at det er manko på vanlige kropper i samfunnet vårt. Selv de såkalte «plus size»-modellene er i våre dager retusjerte glansbilder. En mer naturlig nakenhet kan bidra til at vi som ikke ser ut slik modeller gjør etter noen runder i photoshop, kan føle oss litt bedre med oss selv.

Men feministiske kampanjer for mer naturlig nakenhet kan også føre til at enda en arena i samfunnet nå handler om kropp.

Jeg tror ikke det som driver de alvorlige problemene vi har med kroppspress og skjønnhetshysteri bare er hva slags nakne kropper vi ser, men også hvor mange nakne kropper vi ser. Norske ungdommer får fra svært ung alder prentet inn i seg at hvordan kroppene deres ser ut er med på å definere dem som person. Paradoksalt nok speiler også VG og Senterungdommens stunt for mer naturlig nakenhet også denne oppfatningen.

Ja, vi elsker kroppen vår, sier VGs helt vanlige nakne mennesker. Jeg er selvfølgelig glad på deres vegne. Men selv vil jeg slå et slag for at man ikke skal være nødt til å synes så mye om hvordan kroppen ser ut så lenge man bruker den riktig.

Behold klærne på

I verste fall kan slike feministiske kampanjer for naturlig nakenhet være direkte kontraproduktive. Når VG smeller en naken dame opp på forsiden, blir vi som leser avisen selv minnet på våre kroppslige skavanker.

Den beste måten å bekjempe skjønnhetshysteri blant ungdom er å gi dem noe annet å tenke på enn kroppen sin.

Da hjelper naturlige nakne kropper dessverre dårlig. Noen ganger kan den beste medisinen mot kroppshysteri være å beholde klærne på.

Mer fra Internrevisjonen:

 1. Les også

  Å øke prisen på bussbilletten er ikke nok

 2. Les også

  Det er flinkisene som råder grunnen på norsk venstreside

 3. Les også

  «Etnisk norske foreldre tar barna ut av skolen og sender dem vestover»

 4. Les også

  «Høyre og Frp er de eneste høyrepartiene i verden som går imot at det skal lønne seg å jobbe»

 5. Les også

  Jakten på en superstjerne

 6. Les også

  «Vi bør selv ha retten til å vurdere når vår tid på jorden er omme»

 7. Les også

  «Venstresidens partier bør drikke seg til mot i alkoholdebatten»

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. KULTUR

  #metoo-bølgen satte fart i Elin Macks kunstprosjekt om kvinnekroppen

 2. KULTUR

  Profilert kommentator sier opp i The New York Times: – Avvikende stemmer føler seg presset ut, mener norsk mediekritiker

 3. A-MAGASINET

  På sosiale medier blir liv og utseende retusjert. Vi vet det, men hvorfor lar vi oss likevel lure?

 4. KRONIKK

  Det pågår en kamp om den dagsordensettende makten i samfunnet | Knut Olav Åmås

 5. KULTUR

  Det skjer noe med gravide om dagen: etter fødselen skal magene flates ut så raskt som mulig

 6. VERDEN

  Filipp satte seg opp mot Putin. Det fikk store konsekvenser for 20-åringen.