Vi står ikke i veien for gulrøttene | Trine Thorkildsen

At MatPrat skulle stå i veien for et mer grønt kosthold, er underlig. Synes vi.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Trine Thorkildsen

I en kronikk 12. mai tar samfunnsøkonom Anna Birgitte Milford og professor Anette Hjartåker opp det viktige poenget at nordmenn burde spise mer grønt og frukt. For å oppnå dette hevder de at Opplysningskontoret for egg og kjøtt (MatPrat) må avvikles. De mener at produksjonen av grønt kan flerdobles og at MatPrat står i veien. Underlig, synes vi.

Les også

LES KRONIKKEN: Det norske kostholdet er ikke som det bør være. Hvem bør opplyse oss om sunn og bærekraftig mat? | Milford og Hjartåker

Mest grønt

Et underforstått premiss er at Opplysningskontoret for egg og kjøtt (MatPrat) ukritisk fremmer økt kjøttforbruk.

MatPrat legger Helsedirektoratets kostråd til grunn. Vår hovedkanal matprat.no inneholder 219 oppskrifter med fisk og sjømat, 57 veganske oppskrifter og 252 vegetaroppskrifter, mot 201 oppskrifter med storfe.

Det er flest hverdager, og vi etterstreber at hverdagen skal inneholde rikelig med grønt. Vår bolde påstand er at det neppe er noen som markedsfører mer grønt enn MatPrat.

Trist

Det er trist at kronikkforfatterne ikke er mer oppdaterte når de velger å kritisere vårt læreverk for mat- og helsefaget. Det heter faktisk Matopedia og ble utgitt i 2017, i tråd med Kunnskapsløftet, nasjonal læreplan og kostrådene fra Helsedirektoratet.

Det er tydelig at kronikkforfatterne er ikke oppdaterte på læreverket vårt, hva vi formidler om ernæring og kosthold, hvilke tall som er korrekte for norske forhold eller hva som er mulig å produsere i Norge. Og kanskje det mest misvisende er det etterlatte inntrykket: At kjøtt er usunt.

Ikke kutt ut, men spis mindre

Rådet fra Helsedirektoratet er å begrense mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt, ikke å kutte ut kjøtt. Å spise kjøtt i tråd med kostrådene vil gi sunt og variert kosthold som opprettholder god helse.

Likevel er det slik at deler av befolkningen har et ubalansert kosthold.

  • Litt over halvparten av menn spiser mer rødt kjøtt enn anbefalt og kan med fordel spise mer variert.
  • De fleste kvinner spiser derimot i tråd med eller lavere enn maksanbefalingen.

MatPrat tilbyr derfor forbrukeren et bredt utvalg oppskrifter og informasjon, basert på norske kostråd.