Debatt

Også kvinner er nettroll

  • Marte Frimand-anda
Jeg som skriver litt skeivt om morsrollen, får nesten daglig tilbakemeldinger fra sinte kvinner, stort sett mødre, som har både en og to ting de skulle ha fortalt meg, skriver Marte Frimand-Anda.

Neste gang du ser et nettroll i fullt firsprang over kommentarfeltet, se for deg en søt småbarnsmamma.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Di jævla fitte. Hvis du brukte like mye tid på barna dine som du bruker på den stygge bloggen din, så hadde det kanskje vært håp for dem også. Stakkars barn! Hvis du ikke slutter å blogge innen kort tid skal jeg sørge for at barna blir tatt fra deg!

— Trebarnsmor

Mange kvinner vegrer seg for å delta i den offentlige debatten. Noe av grunnen er mest sannsynlig alle nettrollene, disse anonyme trollene som legger igjen truende, hatske og sjikanerende kommentarer. Gjerne personlige.

For hvis man er kvinne og stikker hodet sitt fram i mediene, får man så ørene flagrer.

Nettroll er som regel menn. De sitter i halvmørket foran PC-ene sine, med den ene hånden på tastaturet og den andre i skytteltrafikk mellom chipsposen på skrivepulten og bukselinningen, i ekte Homer Simpson-stil.

Så er spørsmålet hva vi skal gjøre for å få flere kvinner til å si hva de mener. Og til å si det høyt så alle kan høre det. Noen nettaviser velger å stenge kommentarfeltet for anonyme debattanter.

Ellen Hagemann foreslår i kronikken «Når en kvinne tar plassen» at vi skal utelate menn fra utvalgte debatter der forfatteren ønsker det, slik at kvinner kan få diskutere i fred. For kvinner er så mye mer seriøse og rasjonelle når de diskuterer på nett.

Eller…

Jeg som skriver litt skeivt om morsrollen, får nesten daglig, og i hvert fall ukentlig, tilbakemeldinger fra sinte kvinner, stort sett mødre, som har både en og to ting de skulle ha fortalt meg. Minst.

Da Babyverden delte innlegget mitt «Dønn kjedelige babyer» på Facebook, tok det ikke lang tid før over 300 illsinte mødre hadde fordømt både meg og familien min ved bruk av et språk man ikke forbinder med omsorgsfulle småbarnsmødre. (Babyverden har på eget initiativ fjernet dette innlegget i ettertid).

Innlegg som «Jeg hater å leke med barna», «Din lømmel» og «Det er dem, ikke oss» deles rundt på forskjellige nettaviser og forum, og får frem det verste i Norges myke og kjærlige mødre. Mange får også veldig behov for å skrive til meg personlig:

Ikke rart du har fått støgge unger, du som er så støgg selv.

- Mira

Du burde ikke hatt barn. Du er en skam for alle mødre!

- Mamma selv

Hvis du ikke slutter å blogge selv skal jeg selv sørge for at det kommer til en slutt.

- God mor og stolt av det

Du skryter av at du ikke klarer å gå ned i vekt etter graviditeten og syns det er morsomt. Det er ingen ting å skryte av. Tjukke folk er ekkelt og en stor helserisiko. Og hvem orker egentlig å se på sånne som deg. Slutt å spise og kom deg ut på treningssenteret.

- Hanne

Jeg tror det er på tide å revurdere bilde av den chipsspisende mannen i halvmørke.

Neste gang du ser et nettroll i fullt firsprang over kommentarfeltet, se for deg en søt småbarnsmamma som sitter i den lys beige sofaen sin med et veggskilt med skriften «Family, Love and Laughter» over hodet.

En kopp grønn te og en bit mørk sjokolade står på hjørnebordet. Hun har krøllet seg inn i fleeceteppet, og stryker den ammende babyen varmt over det myke, dunete hodet.

På gulvet leker toåringen med dukkevognen sin mens fireåringen sitter ved andre enden av bordet og tegner. I bakgrunnen synger May Britt Andersen barnesanger på lavt volum.

Mammaen tar en slurk av tekoppen sin og åpner laptopen. Smiler mot fireåringen som stolt viser frem en tegning av Rudolf. Hun klikker markøren inn i kommentarfeltet, stryker en hårlokk vekk fra kinnet, trekker pusten og knatrer løs på tastaturet med én hånd:

Di jævla fitte. Hvis du brukte like mye tid på barna dine som du bruker på den stygge bloggen din, så hadde det kanskje vært håp for dem også. Stakkars barn! Hvis du ikke slutter å blogge innen kort tid skal jeg sørge for at barna blir tatt fra deg!

- Trebarnsmor

Teksten ble først publisert på bloggen Casa Kaos.

Les mer om

  1. Debatt