Debatt

Fahad Qureshi: Islam Net blir misforstått

 • Fahad Qureshi

La meg gjøre det helt klart, vi lever i 2015, og vi prøver heller ikke å leve som om vi var på 600-tallet, skriver artikkelforfatteren. Nordli Katrine

I den fiktive verdenen som manes frem i Aftenposten, får man inntrykk av at muslimer lever som ville dyr.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Lørdag 6. juni startet Aftenposten sin nye serie om «islam i Norge». I serien omtales Islam Net gjennom en rekke artikler. Jeg, som leder av Islam Net, føler jeg er blitt misforstått.

Det males et bilde i Aftenposten hvor nordmenn konverterer i hopetall til en islamforståelse som vil bringe folk tilbake 1400 år i tid. I dette bildet steiner man folk man er uenig med til døde, pisker dem og kapper av deres hender.

I denne fiktive verden som blir malt frem, får man inntrykk av at muslimer lever som ville dyr.

Spørsmålstegn ved norske livsstil

De som konverterer til islam, konverterer ikke for å bli barbarer og slutte seg til terrororganisasjoner som IS. De konverterer fordi de innser at Gud finnes, islam er Guds religion og at det å følge Guds veiledning gir indre ro og glede i sinnet.

Mange nordmenn finner indre ro, fred og sann glede i islam

Mange av dem som konverterer går gjennom nettsiden www.FinnIslam.no. Gjennom FinnIslam, settes det spørsmålstegn ved den «typisk norske livsstilen» hvor livet er blitt en kjedelig rutine og man søker å rømme fra virkeligheten gjennom materialisme, penger, sex og berusende midler.

Mange nordmenn kjenner seg igjen i scenariet og finner indre ro, fred og sann glede i islam.

La meg gjøre det helt klart, vi lever i 2015, og vi prøver heller ikke å leve som om vi var på 600-tallet.

Riktig nok tror «konservative muslimer», egentlig alle muslimer, at Gud vet hva som er best for mennesket – både som individ og kollektivt. Vi tror at Guds Sendebud – Muhammed – (fred være med ham) er selve eksempelet på hvordan islam skal forstås og praktiseres. De menneskene han formidlet islam til, de som lærte islam direkte fra Profeten, de forsto islam best.

Dermed vet vi at den mest autentiske forståelsen av troen, er den som Profeten og hans ledsagere hadde.

Det betyr ikke at vi prøver å leve som om vi var på 600-tallet. Det betyr at vår troslære er den samme som Profeten forkynte. Det er to helt forskjellige ting.

Virkelighetsfjern fremstilling

I Aftenpostens fremstilling virker det som om vi er villdyr som fantaserer om å steine, drepe og utsette folk for amputasjon.

Det barbariske bildet som kommer frem i Aftenpostens artikler er ikke i tråd med islams lære

Dette er helt feil! Vi ønsker overhodet ikke at folk skal steines, drepes eller få lemmer amputert. Profeten Muhammed (fred være med ham) var sendt som en barmhjertighet til menneskeheten. Han var ikke sendt for å torturere folk.

Måten islams lære blir fremstilt på i Aftenpostens reportasjer, er for meg virkelighetsfjern.

Islam Net tar fullstendig avstand – uten forbehold – fra ethvert misbruk av hudood-straffene, uavhengig av om det gjelder steining, avkapping av hender, drap, eller hva enn det skulle være.

Det barbariske bildet som kommer frem i Aftenpostens artikler er ikke i tråd med islams lære, som i realiteten er fred og forsoning. Vi tar også fullstendig avstand fra all form for terrorideologi.

Senest på fredskonferansen vår i april arrangerte vi en heftig debatt hvor IS' ideologi ble revet fra hverandre. Islam er tross alt fredens religion.

Ikke så splittet som mange tror

I artikkelen «Islam Net-leder: Moské-lederne tør ikke si det de egentlig mener» fremstilles det slik at jeg mener at moskeene skjuler sine meninger fordi de er redde for å miste statsstøtte.

Dette kom veldig feil ut. Poenget som jeg ville få ut, var at muslimene i Norge er ikke så splittet som mange tror. Våre verdier, livssyn og kjærlighet til Gud er den samme.

Muslimene i Norge er ikke så splittet som mange tror

Jeg mente aldri å sette moskeene i et dårlig lys eller tillegge dem meninger de selv ikke står for. Poenget mitt var at det Islam Net står for, er ikke en ny barbarisk forståelse av islam, men den samme gode, gamle, fredelige og kjærlighetsfylte forståelsen som norske moskeer generelt sett har forkynt i all tid.

Aftenposten fremstilte det som om jeg mente at det er omstridt å stemme ved valg. De har misforstått. I mange kretser er det omstridt, men ikke hos oss.

Vi mener at muslimer bør stemme, være politisk aktive og bidra til samfunnets velvære. Hvis man ikke gir noe, hvordan kan man forvente å få noe?

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Følg med på Aftenpostens serie «Islam i Norge»:

 1. Les også

  Misjonerer bokstavtro islam på gaten - tusener av unge vil leve som i Midtøsten for 1400 år siden

 2. Les også

  Moské-lederne tør ikke si det de egentlig mener

 3. Les også

  «Med islam har jeg fått alt. Alle puslespillbitene er falt på plass.»

 4. Les også

  - Islam Nets Qureshi gir liv til den islamofobe fløyen

 5. Les også

  - Konvertittene blir «mer katolske enn paven»

 6. Les også

  Moskéleder: «Helt bak mål» at vi skjuler våre meninger

Les mer om

 1. Debatt
 2. Islam i Norge
 3. Islam

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Åsne Seierstads bok «To søstre» er en tabloid fremstilling av radikaliseringsutfordringene | Naseem Chaudhry

 2. KRONIKK

  Hvordan bør norske muslimer reagere mot hets og provokasjoner?

 3. DEBATT

  Angrep på homofile er angrep på oss alle! | Sultan og Mousavi

 4. VERDEN

  Saudi-Arabia har brukt milliarder på å spre sin ultrakonservative islamske teologi til verden

 5. VERDEN

  USAs ambassade sier ambassadør ble lurt til å ta imot provoserende Jerusalem-bilde

 6. KRONIKK

  Ti punkter for å motarbeide muslimhat