Debatt

Kan vi ikke heller si: Jeg liker ikke boksing og burka! | Atle Fretheim

  • Atle Fretheim, professor II, Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo

Både det å slå et annet menneske i hodet og å dekke til ansiktet sitt, er asosial adferd. De fleste av oss syns ikke noe særlig om noen av delene.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Men så er det noen som påberoper seg retten til å kunne bokse hverandre i ansiktet, eller å møte opp på universitetet i niqab.

Folk må få gjøre som de vil

Ryggmargsrefleksen min og mange andres er «Dette liker jeg ikke!» Samtidig er vi innforstått med at folk må få gjøre som de vil, stort sett.

Atle Fretheim Foto: Privat

Når det debatteres i kantinen, på Facebook og på Dagsnytt 18 er det én regel som gjelder: Argumentene må være rasjonelle. Følelsesutbrudd og ikke-saklige begrunnelser faller gjennom («Sauer er ålreite dyr …»).

Idealtilstanden er at rasjonelle argumenter settes opp mot hverandre, veies og vurderes, før vi lander på en gjennomtenkt, fornuftsbasert konklusjon.

Vi tenker oss om etterpå

Virkeligheten er annerledes. Vi inntar posisjoner uten å ane hvor de kommer fra. Jeg var imot proffboksing lenge før jeg fikk tenkt meg om! Deretter konstruerer vi den rasjonelle begrunnelsen.

Målet er ikke å vurdere alle argumenter, men å styrke den posisjonen vi hadde i utgangspunktet. Vi får aldri høre en debattant på Dagsnytt 18 si «Det der hadde jeg ikke tenkt på, så nå må jeg sannelig endre oppfatning!»

Men mine følelser duger ikke

Jeg liker ikke proffboksing. Jeg føler ubehag ved at tusenvis av mennesker applauderer organisert vold. Men mine følelser duger ikke som innlegg i debatten.

Heldigvis har et overbevisende argument kommet til min unnsetning: Forekomsten av kronisk hjerneskade og demens er svært høy blant tidligere proffboksere. Dermed kan jeg være tilhenger av et forbud, med æren i behold.

Det ville vært mye enklere

Ansiktstildekking er vanskeligere. Iherdig innsats på mange hold har generert en serie argumenter for å forby. Dessverre er ingen av dem særlig overbevisende: Terrorfare! De tvinges til å gå slik! Det ødelegger undervisningen! De slipper unna fotoboksen når de kjører for fort!

Det hadde vært mye enklere om vi kunne si det som det er: Jeg liker det ikke!

  • Få med deg debattene hos Aftenposten meninger
    Facebook og Twitter

Les mer om

  1. Boksing
  2. Nikab