Debatt

Om dere tar opp bipolar lidelse for å fjerne et tabu: Vær så snill, Skam, ikke forsterk det først.

 • Anonym kvinne (25)

Bipolar lidelse er et betent tema som må vinkles på rett måte for ikke å gjøre enda større skade i en verden hvor mye fremdeles er tabubelagt, skriver debattanten. Skjermdump: NRK

Det er helt fantastisk at dere tør å ta det opp bipolar lidelse – men ikke gjør det på denne måten, vær så snill. Dere gjør vondt verre.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Kjære produsenter av Skam,

Jeg er en stor tilhenger av Skam og en av dem som støtter at serien bør bli pensum i skolen. Så tidlig at ungdommer helst lærer om vanskelige tema før de befinner seg i situasjonen selv, men ikke så tidlig at de kan misforstå tankene bak det som befinner seg på skjermen.

Skam har så langt tatt opp mange viktige og dagsaktuelle temaer; spiseforstyrrelser, utfordringer knyttet til identitet, synet på mangfoldet samfunnet representerer, ulike legninger og hvordan det kan være å komme ut av skapet i 2016.

Det er utrolig mange viktige poenger som kommer frem i diskusjoner om religion, kultur blant ungdom, synet på andre og det å ha respekt for ulikheter.

Nå har serien også – som ventet av mange av oss – begynt å bevege seg inn på temaet psykiske lidelser.

Det krever på mange måter et voksent blikk å tolke disse utfordringene man får servert.

Det er et betent tema som må vinkles på rett måte for ikke å gjøre enda større skade i en verden hvor mye fremdeles er tabubelagt.

Inntrykket: Even er gal

Hvordan velger dere å gjøre dette? I siste episode (sendt fredag 2. desember) kommer det frem at Even, etter all sannsynlighet, har bipolar lidelse.

Det kommer frem at han er midt i en manisk periode, og vi sitter igjen fulle av medlidenhet for Isak som nærmeste (uvitende) pårørende.

Han sitter igjen med en sorg mange seere velger å takle ved å vende et hat mot Even, som har skuffet Isak og «påført ham dette».

Les også

Victoria Karlsen (16): Jeg glemmer aldri meldingen jeg fikk av pappa da jeg kom ut av skapet

Sonja, Evens eks-kjæreste, serverer Evens psykiske helse til Isak på en kald måte, og vi sitter igjen med en følelse av irritasjon over at Even åpenbart er psykisk syk og ødelegger dette spennende, idylliske forholdet vi har vært vitne til over flere uker.

Sosiale medier bugner av teorier, og dette er for mange det aller første møtet med begrepet «mani».

Vi sitter igjen med bilder i hodet av en naken mann i Oslos gater, søvnløs på jakt etter mat midt på natten. Vi sitter igjen med en følelse av desperasjon, av stress, angst og uvitenhet. Og med inntrykket av at «Even er gal»

Jeg tenkte: «Ikke slutt sånn»

Jeg har selv bipolar lidelse. På en ellers fin lørdag formiddag satte jeg meg ned med siste episode og ble vitne til dette. Skams første ordentlige presentasjon av psykiske problemer. Svart på hvitt.

Ordet mani uttalt som en forløsende forklaring på hva det er som foregår med Even. Jeg så skjermen gå i svart akkurat da jeg satt og tenkte inni meg: «Ikke slutt sånn her, ikke slutt sånn her, vær så snill».

Les også

Si ;D-psykologen svarer om mani: Kan man være forelsket når man er manisk?

Ikke fordi jeg – som alle andre fredager denne høsten og vinteren – synes det er så uutholdelig spennende at jeg ikke kan vente til neste uke med å vite hva som skjer videre. Men fordi jeg ser på den kommende uken som tung for oss som blir fremstilt på denne måten.

Vi som har ulike former for bipolar lidelse, og fra før av ikke tør å være åpne om det. Som fra før av kjemper en kamp for å klare oss i hverdagen, med utfordringer vi ikke kan snakke høyt om.

Ikke på denne måten, vær så snill

Hva tenker dere skjer nå? Hvordan blir denne uken – ikke for Even, Isak, eller alle andre fiktive karakterer som ikke lever dette livet på ordentlig, men for oss som faktisk gjør det?

Oss seere som på Facebook, Jodel og andre sosiale medier må lese setninger som «selvfølgelig viste det seg at han er bipolar, derfor han har så gale øyne», «han tar vel livet sitt til slutt», «han er gal, Isak må komme seg bort fra ham fort som f...» – vi kjemper en kamp, med oss selv og mot mennesker som har denne oppfatningen av det å være bipolar.

Det er helt fantastisk at dere tør å ta opp bipolar lidelse – men ikke gjør det på denne måten, vær så snill.

Det er helt fantastisk at dere tør å ta det opp – men ikke gjør det på denne måten, vær så snill. Dere gjør vondt verre, og jeg gruer meg til den kommende uken og til alle gangene jeg kommer til å få en knekk på grunn av dette.

La oss slippe å vente en uke på å få avkreftet det alle nå går rundt og tror og tenker om psykiske lidelser.

Dersom dere gjør dette for å fjerne et tabu – ikke forsterk det først. Målgruppa for serien er i en sårbar og lettpåvirkelig alder, og dette kan sette spor dere ikke klarer å viske bort.

Aftenposten kjenner skribentens identitet.


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger
Facebook og Twitter


Skam-feberen ruller over Norge igjen! Les mer:

Les også

Victoria Karlsen (16): Jeg glemmer aldri meldingen jeg fikk av pappa da jeg kom ut av skapet

Les også

Jonathan Gaathaug Nielsen (19): Sesong 3 av Skam hjalp meg ut av skapet

Les også

Si ;D-psykologen svarer om mani: Kan man være forelsket når man er manisk?

Les også

De kommer fra New Zealand, Angola og Filippinene. Hva har de til felles? De elsker Skam!

Les også

Danske Pauline (22) og vennene tok «Oslobåden» for å dra på Skam-safari


Podkast: Hva betyr det at Even er manisk?

Vi inviterte Si ;D-psykologen Jørgen Flor til studio for å svare på spørsmål om mani. Sist fredag fant Isak ut at Even er manisk, men betyr det at han ikke også kan være forelsket?

Du får svar på det og mer med ett klikk her:


Les mer om

 1. Skam
 2. Psykisk helse

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Takk, Skam, for at dere viser at det ikke trenger være så ille å være bipolar - som meg

 2. SID

  Jeg er ikke gal, jeg har bare bipolar lidelse | Jeanette Luna Pettersen

 3. SID

  Kan Even være forelsket i Isak selv om han er manisk?

 4. DEBATT

  Hun er 27 år, dansk og hekta på språket i «Skam»

 5. SID

  Takk, Skam. Dere hjalp meg ut av skapet.

 6. DEBATT

  Isak + Even = fantastisk!