Nøkkelen til et sunnere valg

Nøkkelhullet er bare ett av mange tiltak for å hjelpe folk til å spise sunnere.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Les også:

Avgiftsregulering som gjør sunn mat rimeligere og usunn mat dyrere, er et annet effektivt virkemiddel som Helsedirektoratet har foreslått.

Forvirring

Sosiolog Kjetil Rolness skiver i Aftenposten 12. mars at Helsedirektoratet bidrar til forvirring med nøkkelhullsmerkingen og gjør Helsedirektoratets egne kostråd til latter. Han tar til orde for en aktiv avgiftspolitikk som den beste løsningen for bedre kosthold.

Avgifter

Helsedirektoratet har tidligere anbefalt prispolitiske virkemidler som avgiftsøkninger på fett, salt og sukker, og billigere grønnsaker, frukt og nøkkelhullsprodukter. I dag er det avgift på sukker, brus og godteri.

Utjevne.

Å utjevne sosial ulikhet i helse og forskjeller i befolkningens kosthold er blant de største utfordringene vi står overfor i folkehelsearbeidet.

Tar tid

Rolness mener det skaper forvirring at mange produkter som kunne fått Nøkkelhullet, ikke er merket. Dette er en kjent problemstilling. Det tar tid før alle produkter som kan få merket, faktisk blir merket, siden merkeordningen er frivillig. Det er også frivillig for handelen å gjøre Nøkkelhullet synlig i butikkene, for eksempel i frukt— og grøntdiskene.

Bransjen er opptatt av at myndighetene viser eierskap til Nøkkelhullet. Den pågående kampanjen er et ledd i dette og vil forhåpentligvis føre til at enda flere produsenter merker sine produkter.

Ferdigpizza

Mange lurer på hvordan ferdigpizza kan få Nøkkelhullet. Nøkkelhullet betyr at en matvare er et sunnere alternativ innen sin matvaregruppe. Ferdigretter må inneholde en viss mengde grønnsaker og fullkorn, og en begrenset mengde fett, salt og sukker. Det er stor omsetning av ferdigretter, og det er viktig at det finnes sunnere alternativer.

Nøkkelhullet handler om mengde fett, sunnere fett, salt, sukker, fiber og fullkorn. Ordningen bygger på de nordiske næringsstoffanbefalingene.

Praksis

Merket er også et hjelpemiddel til å omsette de nye norske kostrådene til praksis. Kostrådene bygger på omfattende internasjonal forskning om sammenhengen mellom mat og helse.

Sunnere

Nøkkelhullet gjør det enklere å velge sunnere, og ordningen er et incitament for å få bransjen til å utvikle sunnere produkter. Med flere godt synlige, nøkkelhullsmerkede produkter til lavere pris vil vi vurdere ordningen som vellykket.