Debatt

Kjøtt-panikk? | Siri Martinsen

 • Siri Martinsen

Det er greit å ikke like en film. Men det er mindre greit når kommentatorer, som her, bruker mer energi på å sparke nedover mot dem som stiller kritiske spørsmål til kjøttindustrien, sammenlignet med å slå oppover mot industriens egen markedsføring, skriver artikkelforfatteren. Foto: Frank May

Nordmenn ønsker nå vegetarmaten velkommen – av hensyn til miljø og dyr. Hvorfor er det så viktig for noen å vise motvilje?

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Vegetarmat er bra for helsen, dyrene, miljøet og klima. Men FpUs Petter Kaland Melsom skriver likevel at konseptet «Kjøttfri Mandag» er en «farlig tanke», og at «heldigvis» er sykehjem i Oslo unntatt ordningen.

Det er på sin plass å nevne at «Meatless Monday» ble initiert av John Hopkins Universitetets avdeling for folkehelse, som et helsetiltak for nettopp pasienter.

Verden over er sykehus blant de enhetene som i størst grad har innført tiltaket.

Det er en merkelig innstilling at sursild og pølser er de sykes frelse, mens friske grønnsaker og vegetarlasagne er et problem.

Det var neppe noen som syntes synd på Oslos politikere da de sto foran sin rikholdige vegetar-buffét nylig. Det er derimot beklagelig at pasienter og eldre ikke har dette tilbudet ennå.

Frihet til å velge

Er det kjøtt-panikk som får Melsom til å hevde at «enkeltmenneskes frihet» står på spill med kjøttfrie mandager?

Siri Martinsen. Foto: Kjersti Flugstad Eriksen

Ser han dette fra en litt annen vinkel, vil han oppdage at de som ønsker å velge dyre— og miljøvennlig mat trenger hans frihetsengasjement mer: Mens de fleste spisesteder bugner av kjøtt, trengs det en reell oppgradering for å tilby vegetarisk til alle. Her trenger vi FpU – for friheten til å kunne velge vegetarisk. Men ikke bare FpU trenger realitetsorientering på kjøtt-politikken.

Aftenpostens spørsmål til andre ungdomspartier avslører at ikke alle vet at kjøttindustrien står for større klimagassutslipp på verdensbasis enn hele transportsektoren, og at et betydelig skifte i diett fra animalsk til vegetarisk mat er helt nødvendig, for å sitere FNs miljøprogram UNEP.

Men det er kanskje ikke så rart at ungdomspartiene ikke er på ballen, når problemet er såpass underkommunisert i samfunnsdebatten.

Denne underkommunikasjonen er tema i filmen Cowspiracy . Med sitt spissede filmspråk har to dokumentarister klart å skape kjøtt-debatt verden over, også i Norge – noe spaltist Joachim Lund synes å finne beklagelig.

Lund har tatt frem kjøttøksen i sin rolle som filmanmelder og mener Cowspiracy er «konspiratorisk» – for informasjon om kjøttindustriens konsekvenser er da synlig.

Men filmens navn er kanskje et ordspill over det merkelige faktum at selv om elefanten står midt i rommet og stirrer på en, gir likevel så altfor få inntrykk av å se den?

De som skriker høyest

Filmens budskap er at miljøorganisasjonene har lite oppmerksomhet på kjøttindustrien, til tross for at FN mener det bør være sentralt i flere miljøspørsmål.

Dette budskapet avfeier Lund, selv om det er lett etterprøvbart: Med noen hederlige unntak har miljøorganisasjoner kviet seg for å oppfordre folk til å kutte kjøttet – det er jo ikke det mest populistiske forslaget.

Lund vil ha leseren til å tro at filmens budskap er like urimelig som «chemtrails» og «romvesener», men setter ikke fingeren på en eneste faktafeil. Han sier at dokumentaristene er «de som skriker høyest».

Slår det ham ikke at kjøttindustriens reklamebudsjett skriker noe høyere?

Han mener troverdigheten svekkes av at de «spør en veganer om mennesker egentlig trenger kjøtt» – det er uvisst hvilken veganer han reagerer på: landbruksforskeren elle r den tidligere storfebonden.

Men mener han også at hans egen bok om hva vi bør spise, svekkes av at flere av intervjuobjektene, i tillegg til forfatteren, nettopp spiser kjøtt?

Det er greit å ikke like en film. Men det er mindre greit når kommentatorer, som her, bruker mer energi på å sparke nedover mot dem som stiller kritiske spørsmål til kjøttindustrien, sammenlignet med å slå oppover mot industriens egen markedsføring.


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Vil du lese mer om det artikkelforfatteren tar opp? Her er noen forslag:

 1. Les også

  Bønner og brokkoli for byråkrater og broilere

 2. Les også

  Benedicte (20): Det vi kjøper i matbutikken er vår daglige stemme. Bruk den!

 3. Les også

  Må vi piskes til å spise gulrot?

 4. Les også

  Dette er filmen som får unge til å droppe kjøtt

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. SID

  Kan ikke alle bare ta seg sammen og tenke over hva de stapper i seg?

 2. A-MAGASINET

  Kjøtt har begynt å stinke. Kvinner og folk i byene kutter kjøttet først.

 3. VITEN

  Skal det være en norsk åkerburger med havre og quinoa?

 4. DEBATT

  Kort sagt, fredag 29. september

 5. KRONIKK

  Vi trenger en ny matmelding for sunn og bærekraftig norsk mat

 6. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: Djevelsk sterke saker