Derfor nominerer jeg Tikhanovskaja til Nobels fredspris

Svetlana Tikhanovskaja forlot Hviterussland etter et presidentvalg hun og hundretusenvis av hviterussere mener ikke var fritt. Her fotografert foran hviterussere i Polen i juni.

Det er våre felles menneskerettigheter og rettsstatsprinsipper som blir utfordret nå.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I sin kronikk i Aftenposten 9. august skriver Svetlana Tikhanovskaja at det hviterussiske regimet ikke bare vilkårlig fengsler egne borgere for å stilne opposisjonen der, men for å gjøre narr av felles europeiske verdier.

Det har hun rett i, og det skal jeg diskutere med henne når hun kommer til Norge torsdag.

Jeg skriver dette innlegget for at det hviterussiske regimet skal få med seg hva vi skal snakke om. De følger nøye med på den forviste opposisjonens handlinger i utlandet.

Et demokratisk kontinent er et stabilt kontinent

Det finnes ikke hviterussiske menneskerettigheter. Det finnes ikke ungarsk ytringsfrihet. Det finnes ikke polsk rettsstat. Det er våre felles menneskerettigheter og rettsstatsprinsipper som blir utfordret nå.

Derfor har jeg nominert Tikhanovskaja sammen med Den polske dommerforeningen og Den ungarske Helsingforskomiteen til Nobels fredspris for deres kamp for et demokratisk Europa.

Et demokratisk kontinent er et stabilt kontinent.

Alle land har en egeninteresse i at andre overholder menneskerettighetene og internasjonale forpliktelser. Derfor er enkeltland, EU og Europarådets handlinger overfor Hviterussland med på ikke bare å støtte kampen for frihet der, men legitimiteten i felles demokratiske verdier.

Demokratisk tilbakegang

Jeg deler Tikhanovskajas tro på en fredelig overgang til demokrati i Hviterussland. Mens regimet undertrykker egen befolkning på overtid, er flere europeiske land i demokratisk tilbakegang. Taktikker for å stilne opposisjonen er blitt en eksportartikkel for Hviterussland.

Antall liberale demokratier i 2020 ble av V-dem Institute (Varieties of Democracy) målt til 1990-nivå på verdensbasis. Når land faller på demokratiske indekser fordi de bygger ned eget demokrati og rettsstat, relativiseres menneskerettighetene overalt.

Når organisasjoner, journalister, minoriteter og opposisjon blir forfulgt, mishandlet og fengslet, er det vår fremtid som et demokratisk kontinent som blir utfordret.

De som kommer etter oss, kommer til å spørre hvor vi sto da kampen mot demokrati og for autokrati raste i Europa. Svaret må bli: Vi sto imot.