Mordet på Herman Watzinger

  • Olav Gran-olsson
Anders Baasmo Christiansen (t.h.) som Herman Watzinger har fått kritikk for å fremstilling av Thor Heyerdahls nestkommanderende i filmen Kon-Tiki.

Kon-Tiki-filmen. Herman Watzinger var ingen feiging, slik noen kan tro når man har sett filmen.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I den store Kon-Tiki-filmen er Thor Heyerdahls nestkommanderende Herman Watzinger nærmest fremstilt som en forkommen og nervøs skikkelse. Jeg tror ikke at Thor Heyerdahl ville ha valgt en slik skikkelse som sin nestkommanderende til en av verdens mest spesielle seilaser i 1947.

Stolte på ham

Bilder av den virkelige Watzinger.

Watzinger var roen selv. Bare han kom inn i et rom ble alle rolige og i godt humør. Han var sivilingeniør fra Norges tekniske høgskole i Trondhjem. Heyerdahl stolte på Watzingers kunnskap og innsikt. Det var Watzingers råd som ble fulgt da flåten måtte gjennom brenningene i Polynesia etter 101 døgn i Stillehavet — det eneste virkelig farlige under hele ekspedisjonen. Watzingers råd ble også fulgt da de rette balsatrærne skulle felles i Ecuador.Noen av ekspedisjonsdeltagerne syntes det av og til var litt kjedelig om bord. Men slikt passer jo ikke inn i et filmmanus. Men kjedelig var det vel ikke da orkanene kom og når verdens største fisk moret seg med å bli klødd av balsaflåten. I filmen er Watzinger nærmest fremstilt stikk motsatt av slik han var. Men han får en viss oppreisning på slutten.

Ulike

Den skuespiller som er valgt til å spille Watzinger har ingen ting med Watzinger å gjøre. Watzinger var en høyreist skikkelse. Kvinnene sa han var en vakker mann - en Adonis som kunne gå rett inn i flere roller i Hollywood. Han var mester i svømming, noe som kom godt med da han fikk en ufrivillig svømmetur midt ute i Stillehavet.

Olav Gran-Olsson

Selv hadde jeg den store glede å kjenne Herman Watzinger i nesten 40 år. Fra min ungdomstid i Trondheim og til han døde i 1986. Vi hadde vår siste samtale på Continental like før han dro til Peru for siste gang. I mange år var Watzinger stedfortredende generaldirektør i FAO (FNs organisasjon for ernæring og landbruk) i Roma og alle besøkende fikk en beretning om Kon-Tiki. Han var alltid den samme levende mannen. En opplevelse.Jeg lurer på om de som virkelig kan noe om Kon-Tiki blir spurt når det skal lages en slik i utgangspunktet storslått spillefilm om Kon-Tiki. Er for eksempel en kapasitet som professor Øystein Koch-Johansen blitt spurt?

Ingen feiging

Det hører med at Watzinger vokste opp i Trondheims kanskje mest internasjonale hjem.

Les også

- Kon-Tiki gir et grovt uriktig bilde av min far

Hans far Adolf Watzinger var opprinnelig professor ved den tekniske høyskolen i Darmstadt og ble det nye NTHs første professor. Hans mor kom fra Riga. Da NTH ble innviet i 1910 var det Herman Watzingers far som tok imot kong Haakon og dronning Maud. Watzingers barndomshjem var fylt av kunst og kultur og stor selskapelighet.