Salme for Oslos tomme praktbygg | Anders Wyller
- Anders WyllerFungerende daglig leder, Oslo Musikkråd
Veterinærhøyskolen og Veterinærinstituttet på Adamstuen flytter til universitetet i Ås i 2020. Etterbruken er under utredning. Foto: Siri Øverland Eriksen
Gi deler av bygningsmassen til den frivillige kulturen!
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
Oslo står overfor problemstillingen: Ti historiske praktbygg står straks tomme (Aftenposten 27. oktober). I tillegg er det foreslått at ni av byens kirker blir lagt ned. Hva skal de nå brukes til?
Se oversikten og les om de flotte bygningene: Om få år står ti historiske praktbygninger i Oslo tomme. Ingen vet hva de skal fylles med.
Gi deler av bygningsmassen til den frivillige kulturen!
Vi trenger en storstue
Det frivillige musikklivet i Oslo er sulteforet på fremføringsarenaer.
I altfor lang tid har Oslo Musikkråds medlemmer, kor, korps og orkester, tatt til takke med klasserom, bomberom, sløydsaler, lobbyer etc. – fremføringsarenaer som aldri har vært bygget for musikk. Med håpløs akustikk som kan drepe entusiasmen til selv den mest innbitte kordirigent.
Anders Wyller Foto: BRY
Vi trenger en Storstue som er tilegnet kor, korps og orkester, et sted som blir en naturlig hovedarena med flere konsertsaler og øvingsrom. Ved frislipp av disse bygningene har kommunen nå en ypperlig anledning til å gi oss noe vi har manglet i all tid: en kvalitetsarena – eller tre.
Kjønns- og kulturnøytralt
Den frivillige musikkscenen er et fantastisk verktøy, et samspill mellom barn, unge, voksne, amatører og semiprofesjonelle, et kjønnsnøytralt og kulturnøytralt fristed. For å holde på, og ikke minst: for fortsatt å være selve grunnsteinen for det etablerte kulturlivet, trenger vi rom som er bygget for fremføring av musikk.
Mens idretten de siste tyve årene har opplevd en formidabel arenaoppblomstring og rehabilitering av gamle anlegg, står det frivillige musikklivet tilbake, avspist med en velvillig snarvei unna økonomisk sidestillelse med idretten: Skolen som lokalt kulturhus.
Nå er sjansen her
Som kulturminister Trine Skei Grande sa på det ekstraordinære musikktinget i august: Det er ingen som anlegger en fotballbane i en skråning.
Nå er sjansen her, muligheten til å hjelpe det frivillige musikklivet bort fra skråningen og inn i varmen. Gjennom etableringen av en storstue for kor korps og orkester – byens hovedarena for det frivillige musikklivet.
Les mer om
Relevante artikler
Dette anlegget får desidert mest av spillemidlene i Trøndelag
Tålmodigheten er brukt opp – nå vil hockeyfolket kjøpe provisorisk ishall
Ensembler i verdensklasse vansmekter på jakt etter gode prøve- og konsertlokaler
Her vil Høyre bygge Tromsøs nye storstue
Kan dette bli technoklubb, galleri eller restaurant?
«Det er veldig lett å la seg forføre»