Debatt

Black Box Teater har rett på støtte | Rina Mariann Hansen

 • Rina Mariann Hansen
  Rina Mariann Hansen
  kulturbyråd (Ap), Oslo kommune
Black Box-forestillingen «Ways of Seeing», fikk kritikk for å ha filmet blant annet på adressen der justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) og hans familie bor. Her er Ketil Lund og Sara Baban i stykket.

Frp vil kutte støtten til et teaterstykke de er uenig med. Det er dypt problematisk.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Jeg har ansvaret for å gi driftstilskudd til Black Box Teater i Oslo. For neste år har bystyret vedtatt å støtte Black Box med 12,3 millioner. Kulturdepartementet gir 7,21 millioner i støtte.

Black Box er en programmerende scene i Oslo, en type scene det finnes for få av. Det er en institusjon som gir frie grupper anledning til å vise frem prosjektene sine.

Når Fremskrittspartiet foreslår å kutte støtten til Black Box fordi de har vist et teaterstykke der Frp er uenig i virkemidlene, synes jeg det er dypt problematisk.

 • Les Tor Mikkel Waras innlegg: Black Box Teater er moralsk konkurs
Rina Mariann Hansen er kulturbyråd for Arbeiderpartiet i Oslo.

Hvem krenkes?

Jeg skjønner godt at familien til justisminister Tor Mikkel Wara synes det er ekkelt å bli filmet i smug hjemme hos seg selv. Samtidig synes jeg det er merkelig at mange presumptivt oppegående og orienterte mennesker blir så sinte for et teaterstykke at de vil trekke tilbake økonomisk støtte.

Dette er folk som ellers synes at andre lar seg krenke altfor lett.

Jeg synes etterspillet etter oppsetningen «Ways of seeing» er en del av en interessant debatt. Hvilke virkemidler er greit å bruke i kunsten? Gjelder ikke folkeskikk for kunstnere? Er loven brutt? Inspirerer forestillingen til konspirasjonsteorier?

Justisminister Tor Mikkel Wara

Ja til sterke virkemidler

Wara mener forestillingen gir et forvrengt bilde av hans agenda og at den urimelig trekker hans familie inn i en sfære de burde vært skånet for. Jeg synes det er rimelig at han og familien sier ifra når de mener grensen for privatlivets fred er brutt.

Vi møter ytringer vi ikke liker, med debatt. Og her har motforestillingene til Wara og familien fått stort gjennomslag i mediene.

Samtidig mener jeg Black Box og kunstnerne bak forestillingen har rett til å bruke sterke virkemidler og være kritiske.

Jeg forutsetter at teateret ikke bruker virkemidler som er i strid med norsk lov. Og jeg vil forsvare teaterets rett til driftsstøtte fremover.

Les også

 1. Aftenposten mener: Man kan ikke forby alt man ikke liker

 2. Teatersjef håper stykke ikke har inspirert Wara-angrep

Les mer om

 1. Rina Mariann Hansen
 2. Tor Mikkel Wara
 3. Kulturpolitikk