Debatt

Mer uviten om voldtekt og seksuelle overgrep | Kjetil Rolness

  • Kjetil Rolness

Statistikkmotstanden kommer også fra folk som ellers er flinke på fakta, skriver Kjetil Rolness. Foto: Kjell Ruben

Politisk betente tema får det til å gå i ball for ellers pålitelige spaltister.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Aftenpostens Uviten-spalte skal påpeke feil og fusk i forskning og formidling. Men blir emnet politisk betent, går det i ball for enkelte av de ellers pålitelige spaltistene.

Kristiansens kritikk av TV 2

TV 2 gjorde tidligere i år et grundig arbeid med å undersøke de som ble dømt for seksualforbytelser i Norge i 2015. Etter oppstyret om overgrepene i Köln, ville man blant annet se om gjerningsmenn med innvandrerbakgrunn er overrepresenterte. Og det stemte:

«Hver fjerde dømte seksualforbryter i fjor hadde innvandringsbakgrunn.»Mens de utgjør 16 prosent av den mannlige befolkningen over 16 år.

Men nå har Nina Kristiansen, til daglig redaktør i forskning.no, funnet ut at TV 2 leverte«svak journalistikk». Hennes egen begrunnelse er oppsiktvekkende svak.

Nei, tittelen var ikke svekket

399 menn ble dømt. 88 med innvandringsbakgrunn. Siden gruppen er liten og spredt over 50 nasjonaliteter, mener Kristiansen at TV 2s overskrift «svekkes betraktelig»:

«For hva har en ung svensk mann til felles med en eldre nyankommen afghaner? Hva er likhetene mellom en middelaldrende nordlending med chilensk opphav og en ung pakistaner i Oslo? «Innvandrerbakgrunn» blir en ganske ubrukelig opplysning når en såpass liten gruppe menn er delt på så mange nasjonaliteter.»

Dette svekker ikke overskriften i det hele tatt, fordi den ikke påsto noe om hva innvandringsmennene har til felles.

Kristiansen påstår selv at «disse 50 nasjonalitetene har mindre til felles enn den norske majoriteten har». Hvordan vet hun det? Hun har ikke engang sjekket TV 2s oversikt om hvor de dømte kommer fra.

Innvandrermenn overrepresentert

I Oslo tingrett ble innvandrere dømt i hele 32 av de 50 sakene. Gjerningmennene fordelte seg slik: Somalia 5, Pakistan 2, Rwanda 2, Irak 2, Tyrkia 2, Romania 2, Vietnam 2, Irak 2, Libya, Makedonia, Hellas, India, Mexico, Sri Lanka, Etiopia, Eritrea, Iran, Jordan, Nigeria, Algeria, Syria.

Kjetil Rolness Foto: Kjell Ruben

Ingen svensker eller chilenere. Det samme bildet tegnes nasjonalt: «Av de 88 dømte med innvandrerbakgrunn, har 42 bakgrunn fra Asia. 25 har bakgrunn fra Afrika, mens 14 har europeisk bakgrunn. De siste syv har bakgrunn fra det amerikanske kontinentet.» Menn med innvandringsbakgrunn er altså overrepresentert blant dømte seksualforbrytere.

Menn fra Afrika, Asia og Midt-Østen er ekstra overrepresenterte. Dette samsvarer med forskning i mange land over mange år. I Sverige er innvandrere fem ganger overrepresenterte. Derfor har vi nå en debatt om dette kan skyldes bakgrunn fra kvinneundertrykkende og seksualfiendtlige kulturer.

Påfallende, ubegrunnet motstand

Enkelte debattanter, som politiforsker Marianne Sætre og blogger Gunnar Tjomlid, har innstendig bedt oss om ikke forfølge kultursporet, selv om tallene gir grunn til det. Og nå gjør forskningsredaktør Nina Kristiansen noe lignende. Hun ser ingen grunn til å forske mer på noen grupper av gjerningsmenn enn andre. Og lufter også sin egen hjemmelagde teori om voldtekt:

«Problemet med voldtektsmenn er at de er som encellede terrorister. De tenker, planlegger og utfører helt alene. Med offeret som eneste vitne.»

Jeg vet ikke om ofrene for masseovergrepene i Køln eller andre europeiske byer på nyttårsaften kjenner seg igjen i denne encellede terroristteorien.

Heller ikke alle mennene som blir anmeldt for festvoldtekter etter at begge parter drakk seg sanseløse og knapt husker at de havnet til sengs sammen.

Det eneste jeg vet, er at statistiske sammenhenger mellom voldtekt og innvandring møter en påfallende, ubegrunnet motstand – også fra folk som ellers er flinke på fakta.

Debattinnlegget er en bearbeidet versjon av innleggsforfatterens bloggpost

Fortsett debatten med Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Mer debatt om statistikk og innvandring:

Les også

Den nye SSB-direktøren er så positiv til innvandring at hun svekker tilliten til byrået hun leder

, mener Elin Ørjasæter

Les også

  1. Innfødte i Groruddalen mener at utviklingen allerede har gått for langt, skrev Halvor Fosli i denne kronikken

  2. Halvor Foslis intervjuer kan ikke brukes til å felle dom over virkeligheten, mener Ronny Kjelsberg

Mer å lese om voldtekt, ofre og gjerningspersoner – her med motsatt kjønn enn det «vante»:

Les mer om

  1. Debatt
  2. Innvandring
  3. Voldtekt
  4. Uviten