Debatt

Medierevisjonen: Derfor får ikke DIN avis SKUP-prisen | Anki Gerhardsen

 • Anki Gerhardsen, teaterkritiker og journalist

OPT_7a60ff44-3297-2fb4-9067-586a98e4b136_doc6p8umsm4xitzizxad0f_doc6p8vhr9voti1cv69od0f-rImdZBxxlN.jpg

Alle sier at lokalpressen gjør en så utrolig viktig jobb, men er det egentlig sant?

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Sist helg samlet store deler av pressenorge seg i Tønsberg til en årlig seremoni der komboen selvhylling og selvpisking utgjør de viktigste sakramentene. Selvhyllingen er det gjerne de store gutta som står for, de som regner det som ganske sannsynlig at de får Norges aller gjeveste journalistpris: SKUP-prisen. De tilhører redaksjoner à la Dagbladet, VG, Dagens Næringsliv og kanskje NRK Brennpunkt, og de pleier å synes godt i vrimleområdene på hotellet der det hele finner sted.

Selvpiskingen, eller rettere: Den litt flaue følelsen av bare å sulle rundt, nesten som en slags hjemmeværende husmor i 2016, er det journalistene fra landets mange små redaksjoner som plager seg selv med. Kanskje har en og annen av dem sendt inn en metoderapport om et ganske stort stykke kritisk og gravende journalistikk som de for en gangs skyld har fått tid til å utføre, men de vet det godt; prisen får de aldri.

Det er ikke fordi juryen favoriserer journalister som er rusa på seg selv, men fordi lokalpressen så sjelden graver lenge nok til å få opp all møkka. Kanskje streifer de overflaten. Kanskje siver lukten inn i spaltene, men så er det gjerne en ny frisørsalong som har åpnet i nærmiljøet, og dessuten en stor fiskefestival som skal dekkes fra ende til annen akkurat denne uken.

De fleste norske journalister jobber i lokalaviser

Kanskje var det ment som en trøst da redaktøren for Medier 24, Gard L. Michalsen, skrevat det meste av den kritiske journalistikken, og kanskje viktigste, foregår i lokalaviser. Hyggelig sagt, men sannhetsgehalten kan diskuteres.

Flesteparten av Norges journalister jobber i en liten redaksjon nær deg. Av landets 230 aviser er rundt 200 såkalte lokalaviser. Der handler det mer om å «ause båten», som en frustrert kollega uttrykte nylig, enn å sette spaden i tørt land.

Vil du jobbe som journalist i lokalpressen, må du belage deg på å produsere minst én helsides nyhetssak om dagen, i tillegg til alt småstoffet. Å lansere en idé som krever mer enn to dagers arbeidstid, møter sjelden applaus. Det betyr nemlig at de andre må produsere enda fortere, og til høsten skal redaksjonen nedbemannes for å spare penger.

Overlever på leting etter det enkle

Det skjer noe med hjernen når du må levere så mye og så kjapt. For å overleve venner du deg til å lete etter det enkle. Du siterer dem som er misfornøyd med rådmannen, men du tar deg ikke tid til selv å finne ut om noe er gjort galt. Det som burde vært en stor sak, fyker forbi fordi du ikke rekker å reflektere.

Typisk nok vant Dagbladet i år SKUP-prisen med en sak som begynte i lokalavisen Lister. Der ble «Våtdraktmysteriet» registrert som en notis. Og det var det.

Kvantitet trumfer som regel kvalitet, i pressen som alle andre steder. Og ved samlebåndet forsvinner overblikket, helhetstenkningen, den fjerde statsmakt og meningen med journalistlivet.

Akkurat nå foreslår regjeringen å slå sammen fylkestingene til sterke regionale enheter. Her nord støtter opptil flere toneangivende redaktører forslaget. Kanskje burde de snakke sammen om nye løsninger selv også. Så kan vi som bor her få innsikt i de store kulturbegivenhetene i hele området, strukturen i næringslivet, korrupsjon i en kommune jeg ikke nødvendigvis bor i selv. Og journalistene kan få tilbake selvfølelsen.

Men det er klart; at Cecilie (11) vant den lokale sangkonkurransen på Senja; det får heller faren hennes legge ut på Facebook.


Mer fra Medierevisjonen?

Les også

Leserne burde kunne forvente at mediene prioriterer bedre enn tilfellet er i dag | Nina Hjerpset-Østlie

Les også

Hva mediene må lære av Trump | Gjermund Stenberg Eriksen

Les også

Hvis ikke pressen skal dekke Behring Breivik-rettssaken, hva skal pressen dekke da? | Anki Gerhardsen

Les også

Journalister gjør feil hele tiden. Det burde ikke være så vanskelig å innrømme det | Jan Arild Snoen

Les også

Det VG-lekkede UD-notatet viser at innvandringsliberale medier svikter sitt ansvar | Nina Hjerpset-Østlie 

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Debatt
 2. Medierevisjonen

Flere artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Lokalpressen svikter sitt samfunnsoppdrag

 2. DEBATT
  Publisert:

  Er prisen for kritisk eller «angripende» journalistikk for høy på et lite sted, der alle kjenner alle?

 3. DEBATT
  Publisert:

  Noen tror journalistenes partipreferanser former mediebildet. Men det er DU som bestemmer | Anki Gerhardsen

 4. DEBATT
  Publisert:

  Lokalaviser er mer enn avsløringer

 5. DEBATT
  Publisert:

  Mediebransjen er i alvorlig krise, men journalistutdanningene later som ingenting | Anki Gerhardsen

 6. DEBATT
  Publisert:

  Mediene har outsourcet dekningen av innvandringens kulturelle konsekvenser til debattanter | Mina Ghabel Lunde