Transdebatten er ensporet – i begge retninger
For å komme seg ut av en ensrettet debatt må begge sider forlate «toget».
Psykolog og skeiv nettverksrepresentant (MDG) Kyrre Johansson går i debattinnlegget «Tut og kjør på Rolness-toget» løs på sosiolog og Aftenposten-spaltist Kjetil Rolness’ forhold til fakta i kommentaren «Tut og kjør med transtoget». Der kritiserer Rolness økende press for medisinsk behandling av kjønnsdysfori blant unge.
Jeg har ikke behov for å forsvare Rolness, men jeg ønsker å påpeke at Johansson selv utviser tvilsom kildebruk når han forsvarer kjønnsoperasjoner.
Metastudien han bruker for å bagatellisere (!) mulige negative konsekvenser av kirurgiske inngrep, har noen store svakheter. Blant annet at de underliggende studiene baserer seg på at de kjønnsopererte frivillig velger å delta i dem.
Et eksempel er studien fra Van de Grift et al. (2018). Kun 201 av 546 kjønnsopererte som ble kontaktet, valgte å svare på forskernes spørreundersøkelse. Av dem som svarte, var det åtte som angret på operasjonen.
Lignende resultater finner man også i de andre studiene. Når svarprosenten i et lite utvalg er så lav, er det problematisk å bruke funnene til å konkludere om livskvaliteten til alle som har gått gjennom kjønnsoperasjoner.
Kjønnsdysfori er uhyre komplisert. Bastante påstander om behandlingsmetoder kan medføre stor skade på individer. For å komme seg ut av en ensrettet debatt må begge sider forlate «toget».
Rolness har for øvrig rett i at Johansson – og han selv – burde lese boken «Time to Think» av Hannah Barnes.
Ingressen i innlegget er endret fra «Både Kjetil Rolness og Kyrre Johansson bør se kritisk på egen kildebruk». Endringen ble gjort 20. april klokken 17.16.