Debatt

Svært mange store og viktige forskningsstudier viser gunstige helseeffekter av vegetarisk kost | Lars T. Fadnes

 • Lars T. Fadnes

Blant annet anses soyaprotein å være et komplett protein og har ut fra den nevnte proteinscoren høyere verdi enn de fleste typer kjøtt, skriver artikkelforfatteren.

Det virker dessverre som Riikka Taipale har slukt en del matmyter rått.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Riikka Taipale skriver i innlegget Rå kunnskap fremfor rå mat at «de færreste av oss har gode nok kunnskaper om veganmat for å kunne sette den daglige kosten sammen slik at vi får i oss tilstrekkelig med proteiner, i tillegg til andre viktige næringsstoffer».

Plantebaserte kilder like gode som animalske

Det virker dessverre som Riikka Taipale har slukt en del matmyter rått. For eksempel myten om aminosyrer, en myte som oppstod i kjølvannet av forskningen til Thomas Burr Osborne som døde i 1929. Denne myten ble vitenskapelig avkreftet for mer enn 20 år siden.

Lars T. Fadnes Jørgen Barth

Mange plantebaserte kilder til proteiner er minst like gode som animalske kilder for eksempel vurdert ut fra «protein digestibility-corrected amino acid scores».Blant annet anses soyaprotein å være et komplett protein og har ut fra den nevnte proteinscoren høyere verdi enn de fleste typer kjøtt. Enda viktigere er det at det også er lett å få en gunstig aminosyrefordeling ved å spise både kornprodukter og belgvekster som bønner, linser, kikerter eller nøtter og frø.

Ryddet opp i proteinmyten

Sammen vil disse komplementere inntaket av essensielle aminosyrer. Det er heller ikke nødvendig å kombinere disse i samme måltid. Det amerikanske «Academy of Nutrition and Dietetics» ryddet i 1988 opp etter proteinmyten som Taipale nå formidler.

Helsedirektoratet er som sine amerikanske kollegaer også godt oppdaterte og skriver at «godt sammensatt vegetarkost er ernæringsmessig fullverdig og kan ha positive helseeffekter med tanke på forebygging og behandling av flere sykdommer».

Les også:

Les også

Kombucha er supertrendy, men ikke alle bør drikke det

Videre skriver de at: «En variert vegetarkost som gir nok energi, vil fint dekke proteinbehovet» og «alle essensielle aminosyrer finnes i vegetabilske matvarer».

Kommer best ut av vegetariske kosthold

Bakgrunnen for at Helsedirektoratet skriver dette er at svært mange av de store og viktige forskningsstudiene som er publisert de siste årene viser gunstige helseeffekter av vegetarisk kost med tanke på redusert risiko for hjerte— og karsykdommer, lavere forekomst av flere kreftsykdommer, mindre diabetes, mindre overvekt og fedme samt lavere risiko for å dø tidlig.

Vegansk kost ser ut til å komme best ut av de vegetariske kostholdene.

Taipale skriver også i innlegget sitt at med «raw food alene hadde vi neppe utviklet oss som mennesker, og som samfunn, slik vi har gjort» og skriver like etterpå om vegetarkost i samme åndedrag.

Taipale er kanskje ikke historiker, men burde kanskje allikevel gjort litt bedre research. Leonardo da Vinci, Pythagoras, Konfucius, Leo Tolstoj, Mahatma Gandhi, Carl Lewis og Albert Einstein levde alle på vegetarkost, og få andre enn Taipale vil vel mene at disse ikke har vært med på å forme historien.

Få også med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

 1. Les også

  «Helsedirektoratet bør starte en anti-pølsekampanje»

 2. Les også

  Ved å ha kjøtt på grillen hele sommeren, bidrar du til en mer urettferdig verden

 3. Les også

  Henrik J. Henriksen: Bytt ut kyllingen med kaninkjøtt

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Vegansk kosthold kan være skadelig for gravide og små barn

 2. SPREK

  Hilde (34) vil motbevise matmyten: - Mange mener det ikke er mulig

 3. SPREK

  Ny forskning: Denne maten er minst skadelig for miljøet og har størst effekt på helsen

 4. SPREK

  Anbefaler tre typer kosthold for god helse

 5. KRONIKK

  «Regjeringspartiene bør vurdere om et opplysningskontor finansiert av kjøtt- og eggprodusenter er rette instans.»

 6. FAMILIE OG OPPVEKST

  Da Belinda Jakobsen ble veganer, gikk hun opp seks kilo. – Ingen automatikk i at man går ned i vekt, sier ekspert.