Vi bør ikke følge Hege Storhaug på vei mot det totalitære samfunn | Halvor Moxnes

Både for Habsburg-dynastiet og Anders Behring Breivik ble kulturelt og religiøst brudd med en monokultur ansett som en fare, skriver artikkelforfatter.

Forslagene hennes minner om inkvisasjonens Spania og kravene i Anders Behring Breiviks Manifest.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Hege Storhaugs forslag til hvilke restriksjonersom skal legges på muslimer i Norge (Aftenposten 18. februar) er ikke nye, men likevel skremmende.

De er skritt på veien mot de kravene Anders Behring Breivik i sitt Manifest satte frem for at muslimer skulle unngå å bli fordrevet fra Europa: Muslimer måtte konvertere til kristendommen, de måtte bytte navn til kristne eller europeiske navn, språk som var assosiert med Islam skulle forbys (som arabisk, urdu, farsi, somalisk), moskeer skulle ødelegges, forbud mot å feire islamske høytider, forbud mot å ha mer enn to barn, forbud mot å reise til muslimske land.

Minner om Spania på 1500-tallet

Dette er forslag som minner om den tvangsassimileringen som Habsburg-dynastiet i Spania på 1500-tallet satte i gang mot muslimer som var tvunget til å konvertere, de såkalte moriscos, da restene av det muslimske Spania ble erobret av kristne fyrster.

De fleste av dem fortsatte imidlertid å praktisere islam i hemmelighet.

For å få en slutt på dette, utstedte keiser Karl V et edikt (påbud) som forbød all bruk av arabisk; alle arabiske bøker skulle konfiskeres; slør for kvinner ble forbudt; moriscos ble pålagt å kle seg «som kristne»; de ble forbudt å benytte badeanstalter av frykt for at de skulle brukes som hemmelige moskeer.

På fredager og søndager fikk de ikke lov til å lukke dørene i huset slik at en kunne sjekke at de ikke holdt fredagsbønn eller arbeidet på søndager.

Heller ikke disse tiltakene, understøttet av den brutale spanske inkvisisjonen, oppfylte kongenes ønske om en ensrettet kristen stat, og i 1609 ble alle moriscos deportert til Nord-Afrika.

Her er forslagene til Storhaug:

Les også

Hun vil redigere Koranen. Stenge enkelte moskeer. Og vokte grensene med gjerder og soldater.

Ikke noe vi burde sammenligne oss med

Både for Habsburg-dynastiet og Anders Behring Breivik ble kulturelt og religiøst brudd med en monokultur ansett som en fare.

For Behring Breivik hang disse tiltakene sammen med at han så alle muslimer som potensielle Al-Queda-agenter, det fantes ingen fredelige muslimer. Muslimer – eller konverterte muslimer – ble sett som «en indre fiende» som måtte fratas alle rettigheter til å uttrykke sin kultur og tro.

Dermed var det ingen grenser for hvilke restriksjoner de kunne pålegges, eller hvilke allmennmenneskelige rettigheter de kunne fratas.

Inkvisisjonens Spania på 15— og 1600-tallet er ikke et land vi bør sammenligne oss med

Inkvisisjonens Spania på 15- og 1600-tallet er ikke et land vi bør sammenligne oss med når det gjelder religionsfrihet og menneskelige rettigheter.

Heller ikke bør vi følge opp Behring Breiviks ønsker om tvangsregime som fratar muslimer de personlige friheter som vi alle tar som en selvfølge.

Derfor bør vi heller ikke følge Hege Storhaug på veien i den retning.

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.


Mer om Storhaugs forslag?

Politiske reaksjoner på Storhaugs forslag:

Les også

Per Sandberg mener Hege Storhaug går for langt

Forskeres kommentarer til Storhaugs tall:

Les også

Avfeier Storhaugs anslag om 35 prosent fundamentalister

Religiøse lederes reaksjoner på Storhaugs forslag:

Les også

- Storhaug-forslagene er en oppskrift på polarisering, ekstremisme og kaos

Her svarer Storhaug selv på kritikken:

Les også

Mine forslag er kanskje ikke de beste. Men hva er politikernes forslag?

Hege Storhaug er gjest i ukens Debattert-podcast, hvor Hilde Sandvik og Erik Tornes diskuterer ukens største debatter. Du kan høre sendingen her, i Podbean eller via iTunes, der du kan abonnere på Debattert. I iTunes kan du også vurdere og gi tilbakemeldinger på podcasten.

Fire debattanter har skrevet hvert sitt bidrag ut fra Hege Storhaugs bok Islam. Den 11. landeplage:

Her kan du også lese Harald Stanghelle om Storhaug:

Les også

Jeg beundrer Hege Storhaugs utholdenhet. Misunner hennes ensidighet. Og frykter hennes blindsone