Autisme er ingen sykdom

  • Fredrik Trøan Johansen

Vi autister er en rar og herlig gjeng med både smil og mange artige tanker.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

ASD — autismespektrumdiagnoser - er et uttrykk de fleste stusser på nå om dagen. Autisme er en tilstand som hemmer hovedsakelig motoriske, kognitive og sosiale evner hos personen som har en autistisk diagnose.

Symptomene varierer veldig mye

Autismespekteret varierer fra svært høytfungerende til lavt-fungerende. Derfor varierer også symptomenes nedslagskraft veldig.

Fredrik Trøan Johansen

For eksempel vil høy intellektuell kapasitet, særskilt kunnskap om ett eller flere temaer og noe sosial usikkerhet være symptomer som kjennetegner høytfungerende autister (Aspergers syndrom, etc). Lavtfungerende kjennetegnes derimot på omtrent null sosiale ferdigheter, svært innesluttet, problemer med språk og i høy grad problemer med gjentagende bevegelser.

Men autisme er ingen sykdom og er ikke smittsomt. Hvordan det utvikler seg varier mye, både tilfeldigheter og forskjellige faktorer spiller inn. Det er blitt påstått at utvalgte vaksiner skal ha utviklet autismespekterdiagnoser hos barn, men dette er senere blitt tilbakevist.

En gave — ikke en byrde

Å ha en autistisk diagnose kan by både på gleder og sorger. For mange betyr det ofte en stor kamp med seg selv, familie og samfunnet rundt. Men ikke forbann deg selv om du eller dine nære får en autisme-diagnose. Bruk heller den som en alliert og ressurs. Den beste måten du kan komme deg opp av uføre og vansker er åpenhet og stå på-vilje og støtte fra dem rundt deg. Sett alle kluter til, forklar tydelig til folk rundt deg hva autisme er og vis hva du kan få til. Slik blir autisme en gave og ikke en byrde.

Vi autister er en rar og herlig gjeng med både smil og mange artige tanker, spør oss om du lurer på noe og ikke vær skeptisk. Vi biter ikke - vi bare går i egne tanker innimellom.

Jeg har også en blogg om temaet: mittlivmedasperger.blogg.no. Her kan du lese og stille dine egne spørsmål.

Få med deg de viktigste og beste debattene - følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter