Debatt

Samtaler med den tause majoritet | Halvor Fosli

 • Halvor Fosli

Det er nemlig mulig å bo i Groruddalen og likevel ha lite personlig erfaring med innvandrere, for eksempel om man ikke har barn, er nyinnflyttet, bor i norske enklaver som Høybråten eller tilbringer arbeidstid og fritid nesten utelukkende i miljøer i Oslo sentrum, skriver artikkelforfatteren. Foto: Mellingsæter Hanne

Jeg har lett etter representanter for det jevne, skattebetalende, innfødte grunnfjellet.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Kronikken min i Aftenposten nylig «Hjemløs i eget lokalmiljø» har skapt debatt. Det er godt, det trenger vi.

Hannah Eriksen spør hvor jeg fant intervjuobjektene mine, og Inger Sønderland tror jeg hadde «bestemt meg på forhånd» om hva boken min skulle formidle.

Den tause majoritet

Hvordan utvalget er gjort, har jeg redegjort for i Fremmed i eget land. Samtaler med den tause majoritet . Kort sagt: Universet som utvalget er hentet fra, er ikke generelt alle 130.000 innbyggere i Groruddalen, men etniske nordmenn som bor i (eller som nylig har flyttet ut fra) de fire bydelene, og som har lang og bred erfaring med å leve i innvandrertette skolekretser.

Jeg har ikke prøvd finne folk som føler eller mener noe spesielt, jeg har lett etter representanter for det jevne, skattebetalende, innfødte grunnfjellet, folk som er vesentlige for at samfunnets produksjon og reproduksjon opprettholdes, og som ikke går i demonstrasjonstog, skriver bøker eller deltar i TV-debatter, ei heller lever livet i kommentarfeltene eller på brune puber.

Det er alt dette som ligger i undertittelen, den tause majoritet, eller «the silent majority» som det heter i USA, der begrepet oppsto.

Det er nemlig mulig å bo i Groruddalen og likevel ha lite personlig erfaring med innvandrere, for eksempel om man ikke har barn, er nyinnflyttet, bor i norske enklaver som Høybråten eller tilbringer arbeidstid og fritid nesten utelukkende i miljøer i Oslo sentrum.

Halvor Fosli. Foto: PRIVAT

Noen kan også jobbe for organisasjoner eller institusjoner som forplikter på et bestemt, gjerne positivt syn, på utviklingen; de er definert ut av min populasjon, også.

Et sammenligningsgrunnlag

Eriksen klager på at hun som ungdom er utelatt. I og med at det tause flertall refererer til skattebetalere (eller pensjonister), så har tenåringer falt ut denne gangen.

Jeg hadde faktisk i utgangspunktet tenkt at jeg skulle intervjue kun folk fra 50 år og oppover, mennesker som selv har opplevd masseinnvandringen og dermed har et sammenligningsgrunnlag mellom da og nå.

Men tre kapitler (av 12) gjengir fortellingen til unge menn mellom 20 og 30, og flere 30— og 40-åringene er også med i den endelige boken.

Innen fristen jeg hadde satt meg, lykkes jeg ikke å finne en ung kvinne fra målgruppen som ville stille, det syns jeg selvsagt var og er dumt. Folk i 60-, 70- og 80-årene er imidlertid dårligere representert enn 20-åringene.

Den kritiske fasen

Det er fint at Inger Sønderlands familie trives på Rødtvet. Noen av mine informanter likte seg også godt i Groruddalen så lenge barna var mindre. Noe av det som man kan lese i boken er at en del norske barnefamilier gjerne flyttet først da barna skulle opp i ungdomsskolen.

Uansett er det familieliv som er selve den kritiske fasen.

Slik svarer en ung trebarnsfar på spørsmålet om hvorfor han tror innfødte flytter: «Det handler om omgangskretsen til ungene, hensynet til deres oppvekst. Den ene etter den andre norske familien flytter. Skal vi være de eneste som sitter igjen? tenker man da. Det er mengden utlendinger som blir utslagsgivende, tror jeg.»

På Twitter: @halvorfo

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Her kan du sette deg inn i debatten:

 1. Les også

  Kronikk: Innfødte i Groruddalen mener at utviklingen allerede har gått for langt | Halvor Fosli

 2. Les også

  De er blitt minoritet i eget lokalmiljø

 3. Les også

  «Jeg er etnisk norsk og 19 år gammel. Hvorfor fikk ikke vår generasjon være med i intervjuene dine?»

 4. Les også

  Nei, jeg er ikke fremmed i eget land | Inger Sønderland

 5. Les også

  «Foreldre i Groruddalen vil at barna deres skal bli en ressurs for samfunnet, uansett bakgrunn»

Les mer om

 1. Debatt
 2. Innvandring

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Listhaug svarer Berget: Familiene vet selv best

 2. KRONIKK

  Hvis debatten om barnevernet skremmer foreldre fra å søke hjelp, har vi mislykkes som samfunn

 3. DEBATT

  Å dø i eget hjem er ikke et reelt valg for sykehjemsbeboere | Lisbeth Thoresen

 4. DEBATT

  Vi varslet om mulige overgrep. Svarene bekymrer oss. | Anonyme foreldre

 5. OSLOBY

  Oslo kommune vil flytte NRK til Økern

 6. DEBATT

  «Mange stoler ikke lenger på de brede hovedstrøms-mediene»