Debatt

Vi mente at rumpa kunne fortelle en historie | Karine Thyness og Martine Jonsrud i Det Nye

 • Redaksjonssjef I Det Nye
 • Martine Jonsrud
 • Redaktør I Det Nye
 • Karine Thyness

Menn på TV gjør nakenyoga og menn på Instagram kjører #nakenlørdag. Det ler vi av. Vi trodde oppriktig at også Caroline Berg Eriksen (bildet) og Det Nye kunne dra en eldgammel rumpevits, og at vårt publikum ville se poengene som lå bak, skriver Karine Thyness, redaktør i Det Nye og Martine Jonsrud, redaksjonssjef i Det Nye. Foto: Faksimile/med tillatelse fra Det Nye

Selvironien snublet. Når du må forklare poenget bak vitsen din, så vet du at du ikke har lykkes.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Dette er saken: I det siste nummeret av motebladetDet Nye stiller bloggeren kjent som Fotballfrue, Caroline Berg Eriksen, opp i grå college-genser og bare rumpeballer. På forsiden av bladet står Eriksen med bar underkropp, til teksten «Tatt med buksa nede? Sånn blir du god til å le av deg selv».

Kan ikke Fotballfrue være morsom med buksa på? spør Amalie Lereng i sin kommentar på Si ;D.

Jo, det kan hun selvfølgelig.

Karine Thyness Foto: Janne Rugland

Nakenhet selger, sier alle, men Det Nye har ingen tall som støtter opp dette. Våre tre best likte forsider i 2014 var med godt påkledde damer, men denne gangen mente vi at rumpa kunne fortelle en historie.

Hensikten var ikke å spille på sex

For hensikten var ikke å spille på sex. Forsiden er en del av en fotoserie på syv bilder, og serien er overdrevet til det teatralske. I våre øyne er den humoristisk.

Martine Jonsrud Foto: Janne Rugland

Caroline Berg Eriksen forteller at det går an å tråkke i salaten, uten at verden går under av den grunn. Sett i lys av hvordan unge kvinner streber i dag, så er jo dette budskapet viktigere enn noen gang.

Åpenbart at vi fleipet med fasaden

I Det Nye er vi opptatte av å oppfordre unge kvinner til «å gønne på» og gå for drømmene sine, uansett hva de måtte være, og hjelpe dem til å navigere i samfunnet vi lever i.

Det innebærer også å le av seg selv. Ideen var å vise Eriksen herje med hele det fasadebildet som mange vil si at hun lever av å selge, og fortelle leserne at vi må ta oss selv og vår billedperfekte samtid mindre høytidlig.

Vi vurderte det dit hen at våre lesere ville lese selvironien i forsiden

Vi vurderte det dit hen at våre lesere ville lese selvironien i forsiden, og ikke tolke det som en oppfordring til å se ut som Caroline Berg Eriksen. En gullkrone, collegegenser og rumpa bar – for oss var det åpenbart at vi fleipet med fasaden.

Nakne menn er humor, nakne kvinner er ikke?

Når den mannlige bloggeren Pappahjerte kommenterer at forsiden til Det Nye er håpløs, velger han å illustrere innlegget med et bilde av seg selv i t-skjorte og bar rumpe. Og hylles for det.

Menn på TV gjør nakenyoga og menn på Instagram kjører #nakenlørdag. Det ler vi av.

Vi trodde oppriktig at også Caroline Berg Eriksen og Det Nye kunne dra en eldgammel rumpevits, og at vårt publikum ville se poengene som lå bak. Men all den tid kvinners kropp så ofte vises for å være sexy, er det kanskje vanskelig å tolke et bilde som dette annerledes.

Vi kan ha gjort en feilvurdering

Det kan godt hende at vi har gjort en feilvurdering. Antagelig kommer ikke våre poenger godt nok frem på forsiden. Eventuelt har vi rett og slett dårlig humor iblant.

Våre leserundersøkelser vil vise om vi har bommet, og de tar vi på alvor. Sier Det Nye-leseren at dette var skivebom, så bestrider vi ikke det.

Når vi i redaksjonen snakker om Det Nye, så beskriver vi henne som en venninne. Det Nye har nå som før med seg hele spekteret, fra alvoret til humoren. Hun er jenta du digger å henge med, som utfordrer deg og støtter deg. Hun liker deg på de gode dagene dine, men selvfølgelig også på de dårlige. Hun har guts til å gønne på, og dermed hender det også at hun går på trynet. Men hun vet at dersom hun setter seg ned og blir redd for å trå feil, så vil det heller ikke skje særlig mye.

Denne ukens lærdom er at rumper ikke er så gode på historiefortelling

Vi utgir 18 forsider og flere tusen printsider i året, og tror ikke våre lesere vil definere oss etter dette ene bildet. Det er ikke første gang vi snubler, og det blir sikkert flere tryn i fremtiden. Men vi lærer hver dag. Og denne ukens lærdom er at rumper ikke er så gode på historiefortelling.

Twitter: @karinethyness og @martinejons

_Si din mening og få med deg de viktigste og beste debattene — følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter_

Å kritisere toppblogger Caroline Berg Eriksen for å være dårlig til å merke reklameinnleggene sine på internett handler om markedsføringslov, ikke jantelov, mener blogger Victoria Ibabao Edwards.

Les også

«Ja, Caroline Berg Eriksen er en merkevare. Og ja, vi bør ta dette på alvor.»

Den ene rumpa heier vi på – den andre får vi ikke kritisert nok

Les også

Nyanser av naken

Finn Skårderud:

Les også

Kroppen er den nye sjelen

Fotballfrue oppfyller kjernemåla til den liberale feminismen, meiner Marielle Minutella.

Les også

Fotballfrue er ein leiar

Hvorfor leser jeg Fotballfrue og Caroline Berg Eriksen nesten hver gang det er noe negativt om blogging?

 1. Les også

  - Fotballfrue er et sunt forbilde

Les mer om

 1. Debatt
 2. Blogging
 3. Kroppspress

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET
  Publisert:

  De lever av å påvirke deg i sosiale medier. I fjor omsatte bransjen for 54 millioner kroner.

 2. DEBATT
  Publisert:

  «Drep jødene!» | Monica Csango

 3. DEBATT
  Publisert:

  Dette er hva lesbiske i Oslo møter i 2016 | Marte Haarberg

 4. DEBATT
  Publisert:

  Priskrig på smågodt provoserer meg. Hjertet mitt blør for de med bulimi og overspising

 5. DEBATT
  Publisert:

  Kort sagt onsdag 3. mai

 6. DEBATT
  Publisert:

  Kjetil Rolness svarer forskeren som holder seg unna innvandringsdebatten på grunn av «noen få personer med spiss penn og hissig gemytt»