Debatt

Sang er ute av skolen. Det er så absurd | Nora B. Kulset

  • Nora B. Kulset, musikkforsker, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, NTNU
I en tid med stadig økende «oss og dem» på den politiske fronten, samtidig som vi aldri har sett en større flyktningstrøm – hvorfor kutte ut sang, spør artikkelforfatteren.

Nå er sang blitt så lite viktig at ordet er fjernet fra skolens overordnede læreplan. Det er borte.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Først ble musikk fjernet som obligatorisk fag i utdanningen av pedagoger til skole og barnehage (du vet vel at man kan være ferdig utdannet lærer og ikke ha hatt en eneste time med musikk? Og at det ikke finnes i barnehagelærerutdanningen mer, kun forkledt under faget KKK, som står for kunst, kultur og kreativitet. Der kan hver institusjon putte hva de vil. Musikk eller ikke).

Nå er det også fjernet fra skolen. Man trenger ikke å synge på skolen hvis man ikke absolutt insisterer. Det er helt unødvendig å synge. Ta det bort.

Avgjørende element i vår overlevelse

Dette er så absurd her jeg sitter og skriver på en ny lærebok om hvorfor sang og musikk (tilgi meg for at jeg bruker denne doble betegnelsen – alt er jo musikk), har vært et avgjørende element i vår art – homo sapiens – sin overlevelse og fremvekst.

Hvorfor kutte ut sang?

Det er så absurd å lese dette mens jeg altså sitter her og henviser til solid forskning som viser hvordan sang bidrar til å knytte folk sammen, til å etablere en positiv og inkluderende gruppefølelse, gjøre oss mer empatiske, mer villige til å hjelpe andre, til å forstå hverandre bedre, til å undertrykke egne individuelle interesser til det beste for gruppen. Til å etablere nye vennskap.

I en tid med stadig økende «oss og dem» på den politiske fronten, samtidig som vi aldri har sett en større flyktningstrøm – hvorfor kutte ut sang? Det er jo til og med helt gratis!

Les også

les også: Forskning: Derfor gråter vi av musikk

Øker vår empati

Sang øker vår empatiske evne, visste du det, herr kunnskapsminister? Visste du at å synge utløser store mengder av hormonet oksytocin (google ordet, du) som samtidig fører til et kraftig fall av hormonet kortisol? Også kjent som stresshormonet? Visste du det? I dét du satte et krav om 4 i matematikk for å kunne bli lærer og samtidig sier at det ikke er viktig å synge?

Å lage musikk sammen er noe det moderne mennesket har gjort i minst 35.000 – trettifemtusen – år. På slutten av steinalderen, da vi drev neandertalerne bort fra Europa og overlevde dem. Det er veldig lenge siden. I trettifemtusen år har det å synge sammen vært en selvsagt del av det å være menneske.

Og som sagt kanskje til og med det som bidro til at vår art overlevde de andre samtidige menneskeartene. Den kreativiteten, den kommunikasjonen, den gruppefølelsen. Den tilknytningen mellom nyfødt spedbarn og omsorgsperson. Og ikke minst: Den formidlingen av det kulturelle, om hvem vi er og hvem vi har vært.

Men sang er ikke viktig?

Les også

Les også: Kritisk for estetiske fag i skolen

Finnes mange studier om sang

Hvorfor tildeler dere oss forskningsmidler når dere likevel ikke har tenkt å bruke forskningen, men bare gjøre det dere finner for godt selv?

Det finnes haugevis av studier som viser sangens betydning.

Og til info: Det finnes INGEN forskning som viser til at å kutte sang i skolen bidrar til noe som helst positivt på noen som helst måte.

Dette innlegget ble først publisert på Nora B. Kulsets blogg og i Universitetsavisa.

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Musikk
  2. Skole
  3. Debatt