Debatt

Norge har allerede løsninger for å nå klimamålene. Vi må bare ta dem i bruk.

 • Hallstein Havåg
  Hallstein Havåg
  Daglig leder, Miljøstiftelsen Bellona
Kompetente industriarbeidere, forskere, teknologer og ressurser må brukes til omstilling, ikke på «business as usual», mener Bellona. Bildet: Goliat-feltet i Barentshavet.

Det eneste som mangler, er politisk vilje.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
Nyhetsbrev Vil du ha tips om ukens beste debatter?

Anniken Hauglie i interesseorganisasjonen Norsk olje og gass skriver i Aftenposten 31. mai at Norge er godt posisjonert for å levere klimaløsninger for fremtiden. Bellona er mer opptatt av at vi må levere klimaløsninger nå.

La oss bare først minne om utgangspunktet for debatten. Det Internasjonale energibyrået (IEA) har for første gang sett på hva som skal til for å nå målene i Parisavtalen. Ett av tiltakene er å slutte å åpne nye petroleumsfelter. Verden har allerede funnet mer gass og olje enn vi kan brenne.

Hauglie har helt rett i at norsk olje- og gassbransje har satt seg mål for utslippskutt som er på linje med EUs mål, og vi ser frem til å kunne juble for faktiske resultater.

Les også

Norge er godt posisjonert for å levere løsningene som skal til for å nå klimamålene

Hvor er kuttene?

Norsk klimapolitikk har vært godt forspent med ambisiøse mål helt tilbake til 80-tallet. Nasjonale klimakutt har det vært fint lite av. Mens norsk fastlandsindustri har kuttet, har utslippene fra petroleumsindustri og transport økt fra år til år.

Hauglie mener Bellona bommer når vi beskriver petroleumsindustriens rolle i Parisavtalen. Her pekes det på behovet for både fornybar energi, blått hydrogen og karbonfangst og – lagring (CCS). Det hun unnlater å si, er at dette alt er hensyntatt i IEAs konklusjoner.

Bellona har jobbet med disse spørsmålene i flere tiår. Vi kjenner problemstillingen godt. Poenget er at løsningene på klimakrisen er der, men de må tas i bruk med samme kraft og gjennomføringsvilje som vi bygget det norske oljeeventyret på. Da kan det skapes nye industrieventyr, også i Norge. Det skjer ikke så lenge kloke hoder, teknologi og skattepenger brukes på å lete etter mer gass i Barentshavet.

Les også

Derfor kan svake tiltak mot global oppvarming være ulovlig

Norge kan lykkes

Argumentene om at verden vil foretrekke olje og gass som produseres med lavest mulig utslipp, er velkjente. Dette er ikke et argument for å lete etter flere ressurser, men for strengere krav til produsenter.

Bellona samarbeider tett med norsk næringsliv og vet at Norge har alle forutsetninger for å lykkes med omstillingen. Det eneste som mangler, er politisk vilje.

Kompetente industriarbeidere, forskere, teknologer og ressurser må brukes til omstilling, ikke på «business as usual».

 • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Omstilling
 2. Parisavtalen
 3. Norsk olje og gass
 4. Klimapolitikk
 5. Bellona