Forholdene for flyktninger som venter på å registrere seg ved Politiets utlendingsenhet på Tøyen, er fullstendig uverdige

Frivillige deler ut mat som de har fått fra forskjellig restauranter, til asylsøkere utenfor politiets utlendingsenhet på Tøyen. Gourmetrestauranten Maaemo er én av dem.

Når skal politikerne komme på banen?

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Det er nå litt over én uke siden vi kontaktet venner og bekjente og spurte om de kunne tenke seg å hjelpe oss å hjelpe flyktningene som venter på å bli registrert ved Politiets utlendingsenhet på Tøyen.

Responsen har vært helt enorm og den lukkede facebookgruppen REFUGEES WELCOME TO NORWAY har i skrivende stund over 4500 medlemmer. Restauranter, snekkerverksteder, kirker og moskeer – alle vil hjelpe. Folk tilbyr mat og klær, husrom, leker og medisinsk kompetanse, og vi er overveldet og rørt over responsen.

Her: Les om hvordan restauranter som Maaemo deler ut mat til migranter på Tøyen.

Likevel – det kan ikke være opp til et frivillig nettverk stablet på beina i løpet av drøyt en uke, å sørge for at flyktninger som dukker opp i Oslo, blir tatt hånd om på en verdig måte. Det må være et offentlig ansvar!

Situasjonen ved Politiets utlendingsenhet på Tøyen er fullstendig uholdbar.

Flyktninger som ankommer Norge, må, mens de venter på å registrere seg, sove rett på gulvet. Kvinner blir ikke adskilt fra menn. De får ikke tilgang på dusj. De får ikke varm mat. Det kan ta flere dager før de får snakke med helsepersonell.

Slik møter det offentlige Norge utslitte og sårbare mennesker som har flyktet fra de verste krigsområdene i verden.

Sånn kan vi ikke ha det!

Vi vil gjerne takke alle som har tatt kontakt og tilbudt hjelp. Dere gir oss tilbake troen på det norske folk! I sommer var debatten om folk på flukt smålig og egoistisk. Nå tror vi den snur. Folk flest er ikke seg selv nok.

Folk flest er hjertevarme og sjenerøse. Ingen kan hjelpe alle flyktninger i verden. Men de som har kommet hit – de som akkurat nå sitter på et kontor på Tøyen – de må vi kunne ta imot på anstendig vis.

Nå må politikerne komme på banen.

Vi møter dere gjerne.

**Mona Bentzen og Hilde Hagerup

Initiativtagere, REFUGEES WELCOME TO NORWAY**

Se Aftenpostens siste videoer om flyktningenes møte med Europa:

— Vi dør om vi blir i Syria: