Debatt

Internrevisjonen: SV må finne seg selv

 • Andreas C. Halse

Det eneste som er åpenbart etter helgens møte er at SV er et parti som fortsatt trenger tid på å finne seg selv, skriver Andreas C. Halse. Foto: Terje Pedersen

Landet trenger et venstreparti med troverdige løsninger for et mer rettferdig samfunn.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Etter helgens landsmøte føler jeg både større nærhet og større avstand til SV. Det er en merkelig dobbelthet jeg sitter igjen med.

Andreas C. Halse

På den ene siden har jeg opplevd mye varme, støtte og raushet fra mennesker jeg setter stor pris på. På den andre siden er jeg fortsatt bekymret over partiets utvikling. Det eneste som er åpenbart etter helgens møte er at SV er et parti som fortsatt trenger tid på å finne seg selv.

Smørbrødliste

På mange måter opplevdes helgens møte som et skritt i en retning som blir stadig mindre relevant for folk. Samtidig som Europas arbeidsledighetskrise har blitt permanent, Frp i regjering går løs på arbeidsfolks rettigheter med slegge og Putin skraper på døra velger partiet å løfte opp NATO-motstand som det fremste stemplet på dette landsmøtet.

I lengre tid har SV manglet et troverdig prosjekt som kan bidra med å gjøre folks liv bedre. Hvis folk vil ha en smørbrødliste med gode formål, finnes det nok av andre steder de kan gå.

SV på sitt beste har hatt konkrete prosjekter man har samlet partiets krefter rundt. Landsmøtet gjentar riktignok løfter om billigere tannhelse og bedre leksehjelp, men i sum legges langt større krefter og engasjement inn andre steder.

NATO og skole

Jeg ser med bekymring på avskallingen SV opplever av folk som har bidratt i en årrekke, men som ikke lenger opplever partiet som relevant. Flere som ikke lenger orker å bruke fritiden sin på å holde partiet ved like, sier at de opplever stadig mindre rom for en rekke standpunkter som anses som for høyreorienterte.

Det finnes et hav av mennesker i Norge som ikke er spesielt opptatt av å være mot NATO, men som allikevel kunne tenkt seg en eldreomsorg som tar skikkelig vare på både ansatte og pasienter, en skole med mindre testing og byråkrati eller gratis tannhelse.

De bør finne SV som et naturlig valg.

Kritikk i korridorene

I løpet av helgen har jeg høstet en del kritikk for at jeg skriver denne spalten. Det er en kritikk som først og fremst har blitt fremmet i ganger og korridorer av de i partiet som plasserer meg til høyre.

SV er i krise. Det verste som kan skje nå er at vi slutter å diskutere partiets retning.

Når alt kommer til alt er det mest bekymringsverdige fra helgen at det ikke har vært mer politisk diskusjon om hvilken retning vi tar eller hva som er SVs prosjekt i 2015.

SVs krise er ikke først og fremst et problem for partiet, men for de menneskene som ønsker seg et samfunn med mer solidariske løsninger.

Kjærlighet til SV

Når jeg har bestemt meg for å fortsette å skrive på denne spalten er det av kjærlighet til både SV og venstresiden. Jeg tror vi blir sterkere, ikke svakere, av å tørre både å være og vise uenighet.

Det er ikke slik at det går bra med SV i tider med indre enhet og dårlig når det blåser friskt. Snarere tvert imot.

På sitt beste har SV funnet løsninger som har betydd positive forandringer i folks liv. Landet trenger et venstreparti med troverdige løsninger for et mer rettferdig samfunn. Derfor vil jeg fortsette å diskutere og provosere. Fordi kjærligheten krever sitt.

 1. Les også

  Jan Arild Snoen: Dette kan bli første og siste gang Fremskrittspartiet sitter i regjering

 2. Les også

  Internrevisjonen: Litt for mange politikere på venstresiden prioriterer ikke debatten om ytringsfrihet

 3. Les også

  Internrevisjonen: Venstresiden bør lede an i kampen for en ny ruspolitikk

Les mer om

 1. Debatt
 2. Politikk

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Venstresiden bør være en større trussel mot verdens rikingklubb enn den amerikanske presidenten

 2. DEBATT

  Demokratiet trues av en svak venstreside

 3. DEBATT

  Internrevisjonen: Venstresiden taper kampen om virkeligheten

 4. DEBATT

  Meninger: Dagens arbeiderparti mangler både politikk og lederskap

 5. POLITIKK

  Her er 17 ting du bare kan oppleve på et landsmøte i Høyre

 6. DEBATT

  Lysten til å være med og gjøre noe aktivt for å løse krisen er overveldende