Jeg hijabiserte datteren min | Laial Janet Ayoub

Barn prøver seg frem for å utvikle sin egen identitet. For noen er det mindre klær, for noen er det mer klær.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Å nei! Hvordan kunne jeg være så grusom?

I en hverdag hvor det stadig er snakk om at hijab bidrar til seksualisering av unge jenter, gjorde jeg nettopp det som ikke skulle bli gjort!

Min datter så at jeg ryddet i hijabskapet, og spurte da om hun kunne få en hijab. Jeg ga henne noe som hadde ligget i skapet i mange år, men aldri vært brukt.

Hun ble såå glad og spurte om jeg kunne hjelpe henne med å sette den på, og det gjorde jeg.

Smilet hennes var så ubeskrivelig vakkert at jeg ikke tenkte på hvilke tegn hun nå ville sende til omverdenen. Hun ringte mormor og fortalte at hun nå hadde fått sin første hijab.

Hun gikk så inn i gangen, tok frem mine høyhælte pumps, tok dem på og stilte seg foran speilet: «Nå ser jeg vakker ut, mamma», sa hun.

«Du er vakker uansett!», svarte jeg.

Mange mener det er en glede

«Det er noen på skolen min som går med hijab», sa hun mens hun fortsatt så seg selv i speilet.

Så tok hun av hijaben og sa: «Jeg skal ikke gå med det ennå, men kanskje når jeg blir litt større?»

Jeg svarte: «Det får du bestemme selv.»

Poenget mitt med dette innlegget er at mange nordmenn tror vi presser våre barn til å bruke hijab, og at unge jenter som bruker det, gjør det på grunn av tvang.

I de fleste muslimske familier foregår det ikke slik. Jenter ser på sine mødre som heltinner og vil ofte etterligne dem, derfor ønsker noen å bruke hijab i ung alder.

Selvsagt prøver jeg ikke å overse de som blir tvunget, for disse finnes også, og det er dem jeg prøver å hjelpe, men jeg er så lei av at vi skal gre alle under samme kam.

Selv om NOEN jenter blir tvunget, så betyr ikke det at ALLE blir tvunget.

Noen føler faktisk at hijab er en glede og en måte å uttrykke seg selv på. Jeg oppdrar min datter til å vite at hun står fritt til å velge, og at jeg heier på henne uansett hva hun velger, så lenge hun selv har bestemt det.

Hva er forskjellen på sminke og hijab?

Helt ærlig er jeg smålei av alle som mener at barn i ung alder ikke kan velge hijab selv.

Det sier mer om deres syn på barn enn noe annet, dersom man virkelig mener at barn i for eksempel ni-årsalderen ikke kan ta slike valg, for dette valget er ikke verre enn å velge å ha på seg sminke, korte klær eller velge å ha kjærester for eksempel.

Helt ærlig er jeg smålei av alle som mener at barn i ung alder ikke kan velge hijab selv

Barn tenker uskyldig, og alt som er spennende, må prøves for å utvikle sin egen identitet.

For noen er det mindre klær, for noen er det mer klær.

Hvis man har et hijabforbud på skolene, fjerner man det synlige «problemet», og jenta som blir undertrykt, vil fortsatt bli det hjemme. Hijabforbud på skolen gjør at man bare gjemmer bort problemet i steden for å ta tak i roten på det og fjerne det helt.

Jenter som blir utsatt for undertrykkelse, tvang og lignende blir da lett oversett og sett på som frie jenter som er like alle andre.

Ida og Fatima er like mye verdt

Derfor oppsummerer jeg med dette:

La barn være barn! Hijab er en del av vår religion, og noen barn ønsker å bruke det, andre ikke. La dem få velge selv og ikke press dem til det ene eller det andre!

La oss holde på våre beste verdier, religionsfrihet, ytringsfrihet og frihet til å bestemme over klær og kropp, og la oss lære barn å passe på hverandre, respektere hverandre og akseptere hverandre uansett hva man går kledd i.

La oss skape en generasjon som synes at Ida med miniskjørt og bar mage er like fin og flott som Fatima med hijab og langt skjørt

La oss skape en generasjon som synes at Ida med miniskjørt og bar mage er like fin og flott som Fatima med hijab og langt skjørt, og at begge er like mye verdt og skal respekteres!

La oss ta tak i foreldrene som tvinger sine døtre til hijab, i steden for å forby jenter som vil gå med, til å gå uten.

La oss ikke følge i for eksempel Frankrikes fotspor, hvor vi nå ser resultatet av polariseringen.

La oss ta vare på hverandre!


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger
Facebook og Twitter

Innlegget ble først publisert på Ayoubs blogg.


Mer hijabdebatt?

Et utspill fra en barneskole i Troms skapte tidligere i sommer sterke reaksjoner i debattspaltene.


Hør podkast med tre skamløse arabiske jenter

– Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå, skrev Nancy Herz (20) og Sofia Srour (21) på Si ;D.

Sammen med Amina Bile (17) diskuterer de skam og ære i denne podaksten. Bile ble så inspirert av Srour og Herz at hun selv valgte å stå frem som skamløs.

Hør den med ett klikk her: