Debatt

Før fryktet vi sykdommen. Nå frykter vi også de nye fraværsreglene i videregående skole. | Fortvilet og frustrert mamma

Håper så inderlig ikke denne frykten presser jenta vår ut i mørket igjen.

jaboo2foto / Shutterstock / NTB Scanpix

 • Anonym

«Det verste for meg nå er fraværsreglene, som stresser meg noe voldsomt»

Ordene falt fra vår 16-års gamle datter da hun måtte være hjemme fra skolen i går med halsbetennelse og feber. Hun følte seg dårlig allerede på mandag, men klassen skulle på båttur i naturfagene og hun var livredd for å miste enda flere timer da hun allerede hadde hatt en dags sykefravær og mistet tre naturfagstimer.

I sterk tvil kjørte jeg en temmelig pjusk «Lise» til kaia mandag morgen – og med elendig samvittighet hentet jeg henne på ettermiddagen. Hvordan hadde dagen vært? Halsen så vond, slapp og ikke ork til å prate med noen. Satt der under dekk, i strålende vær, småsov innimellom, pjusk og alene – nok en gang.

Videregående har vært vårt håp

Å, som vi hadde gledet oss til videregående skole! Endelig en ny start, etter to år alene på ungdomsskoln, alene i sin spiseforstyrrelse. Hun falt utenfor det sosiale - ikke lett å finne sin plass i det kule ungdomsskolemiljøet når man forakter seg selv.

Videregående har vært vårt håp. Har stadig sagt: «Hold ut Lise - på videregående skapes nye relasjoner – det blir nye muligheter.»Lise holdt ut. Å, som jeg beundrer henne, vår flotte og sterke datter. Hun har vært så tapper! Høsten i 9. klasse: akkurat fylt 14 år – ti dager akutt sykehusinnleggelse ved barneavdelingen pga. avmagring og total kollaps – så klamret hun seg til skolen og holdt ut.

Skoledagene med det faglige innholdet og fantastiske lærere var det som ga hverdagen mening. Hun hadde minimalt med fravær disse to årene, men på tampen av 10. ble det for mange «sosiale» turer og opplegg som gjorde det så vanskelig, og da ble det noe fravær.

Det er ikke alltid lett å få fatt på lege

Nei, det skal ikke være enkelt. I går, tirsdag morgen skjønte jeg at jeg ikke kunne sende henne på skolen. Halsbetennelsen og feberen hadde tiltatt og nå var hun virkelig dårlig, hun måtte bare bli hjemme.

Legekontoret var ikke åpnet ennå da jeg måtte løpe til toget. Jeg skulle ha 25 politistudenter i ordensjus, og de har ikke en eneste time av disse få, verdifulle jus-timene våre å miste (!) så jeg kunne bare ikke bli hjemme for å kjøre henne til legen. Fikk bare håpe jeg kom gjennom på telefonen når kontoret åpnet (og ta det derfra, kanskje hadde vi flaks og mormor kunne kjøre hvis hun fikk legetime. Mormor som heldigvis fortsatt er kapabel til å kjøre bil i sitt to-og-åttiende år), men hadde mine bange anelser.

Etter å ha forsøkt i en time på telefonen, måtte jeg bare gi opp og gå til dagens undervisningstimer. (Ja ja, får ev. ta det i morgen. Har jo ikke nådd 10 prosent ennå, men det stresser…)

I dag, onsdag; Lise like dårlig. Jeg har heldigvis ingen undervisning i dag, og har en utrolig grei og fleksibel arbeidsgiver (som har gjort at det i hele tatt har vært mulig for oss å komme igjennom disse årene). Jeg ga derfor beskjed om at jeg måtte jobbe hjemmefra i dag, og forsøke å skaffe en legeerklæring for Lise.

Nok en time på telefonen. (Jeg ville ikke dra henne med til legekontoret og risikere å bli sittende der med uforrettet sak når hun heller kunne holde sengen med raskere tilfriskning.) Likevel kom jeg ikke gjennom. Sendte til slutt en sms, og har nå fått svar: Ikke mulig å få time i dag, men prøv å ringe når åpner halv ni i morgen.

Den nye frykten

Livet har vært så vanskelig for henne etter skolestart i høst, da et nytt element av frykt har kommet inn.

Akkurat som ikke vi har hatt nok frykt de siste årene. Frykten for mat har overskygget alt, og nå er en ny frykt brakt inn i livene våre: Frykten for de nye fraværsreglene i videregående skole!

«Det er lettere å bli når man har en mulighet til flukt.»

Denne muligheten opplever hun ikke lenger å ha. Håper så inderlig ikke denne frykten presser vår Flittig-Lise ut i mørket igjen.

Artikkelforfatterens datter har lest og godkjent innlegget.


Fraværsgrensen: Kunnskapsministeren blir grillet

Vi inviterte ungdom til å stille sine spørsmål til Torbjørn Røe Isaksen (H). Her er det han svarte:


Les mer om

 1. Fraværsgrense
 2. Spiseforstyrrelser

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Elevene skal få makt til det meste i SV-skolen. Bortsett fra å velge vekk SV-skolen | Andreas C. Halse

 2. DEBATT

  «Hvor mange likes kan jeg hanke inn for det lille jeg spiser?» | Fam Irvoll

 3. DEBATT

  Nei, Sophie Elise, anoreksi er ikke gratis | Johanne Magnus

 4. DEBATT

  Les hennes tre punkter til bloggere som ikke vil følge Sunn fornuft-plakaten

 5. DEBATT

  «Vi lever i et spiseforstyrret samfunn. Og visse medier er søren meg ikke til hjelp»

 6. DEBATT

  «Hvor mye er det normalt å veie når man er ni år?»