Debatt

Hvis ikke pressen skal dekke Behring Breivik-rettssaken, hva skal pressen dekke da? | Anki Gerhardsen

  • Anki Gerhardsen, teaterkritiker og journalist
Terrordømte Anders Behring Breivik saksøker staten. Aftenpostens tegner Ane Hem har tegnet terroristen under rettssaken som pågår i Skien.

Å tie ihjel er ikke noe man skal drive med i et demokrati.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Mer åpenhet og mer demokrati, sa vi etter 22. juli. Store, varme ord som er gode å ha i munnen, men vanskelig å svelge når innholdet tyter frem. At de etterlatte blir syke av sorg og fortvilelse hver gang de hører terroristens navn, er ikke vanskelig å forstå. Det er dypt menneskelig.

Men når gjennomgangstonen i det offentlige ordskiftet er en insistering på å få slippe å høre, slippe å se, slippe å lese og en stadig tilbakevendende oppfordring til pressen om å tie ihjel, er vi ute i farlig lende.

Særlig ille er det når oppfordringen kommer fra dem som skal utdanne morgendagens journalister.

Hvorfor denne enorme oppmerksomheten mot Anders Behring Breivik, spør professor Svein Brurås i en kronikk på NRK Ytring. Og påKulturnytt denne uken etterlyste Paul Bjerke fra journalistutdanningen i Volda pressefolk som sier nei til Behring Breivik. Det er så man nesten ikke tror det man hører.

Onde gjerninger som endret Norge

Anders Behring Breivik har massakrert 77 mennesker med intenst overlegg. Han har bombet i stykker Regjeringskvartalet. Med sine onde gjerninger har han forandret Norge, og i internasjonal sammenheng føyer han seg inn i vår tids store trusselbilde: Enkeltmennesker som plutselig kan begå grusomme terrorhandlinger.

Alt som omhandler denne hendelsen og mye av det som omhandler denne mannen, skal være en selvfølgelig del av det norske nyhetsbildet.

At medievitere og journalistlærere ikke står først i køen for å forklare dette, må bety at avstanden til profesjonen begynner å bli farlig stor.

Å tie ihjel er ikke noe man skal drive med i et demokrati som setter pressefrihet, innsikt og borgernes rett til å forstå sin egen samtid høyt. Der er presise referat fra hendelsesnyheter, dokumentasjon, diskusjon, perspektiv og analyse helt sentrale verdier.

Det innebærer også å fortelle verden i detalj hva som foregår i en rettssak der en av norgeshistoriens største drapsmenn har hovedrollen – også for at de som kommer etter oss skal ha en historie å grave i.

At gjerningsmannen trives i blitzlyset, er helt uvedkommende. Hvis vi skal la være å skrive om vanvittige mennesker hvis de liker at vi skriver om dem, har vi valgt feil kriterier for nyhetsformidling. Dette burde være en selvfølge, men det er det åpenbart ikke lenger.

Et åpent demokrati verdig

Den norske, offentlige samtalen handler i økende grad om å skåne andres følelser. «Du skal ikke krenke», er det første budet, og dette begynner å få omfattende konsekvenser på mange hold.

I akkurat denne saken har pressen måttet slåss mot rettsapparatet for å få lov til å jobbe på en måte som er et åpent demokrati verdig. Man skulle tro de ble heiet frem av befolkningen, men det blir de ikke ubetinget.

At gjerningsmannen trives i blitzlyset, er helt uvedkommende. — Anki Gerhardsen i Medierevisjonen

Flere medier har måttet bruke mye tid på å forklare publikum hvorfor det er viktig å formidle. Men at de også må forklare det for medievitere og journalistlærere, er mildt sagt overraskende.

Viljen til å redusere demokratiet, litt her og litt der, er dypt urovekkende. Det må vi snakke mer om – særlig på journalistutdanningene.

  • Hør sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen, snakke om dekningen av Breivik-saken i ukens politiske podkast, Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Flere kommentarer om den pågående rettssaken har blitt skrevet. Les dem her:

Si ;D-journalist Adelina Trolle Andersen:

Les også

Hva så om massemorderens soningsforhold hadde vært «nedverdigende»?

Rettskommentator Inge D. Hanssen:

Les også

«Anders Behring Breivik er fortsatt mer opptatt av Anders Behring Breivik enn av noe annet»

Redaktør Harald Stanghelle:

Les også

  1. Viser ingen tegn til isolasjonsskader

  2. Anders Behring Breivik har ikke sagt et ord ennå, men har likevel fortalt mye.

Les mer om

  1. Behring Breiviks søksmål mot staten
  2. Debatt
  3. Medierevisjonen