Debatt

Glasstaket er borte

 • Markus Plesner Dalin

En del kvinner får av urimelige grunner ikke jobbet så mye som de vil, men det er dårlig feminisme å presse kvinner som vil jobbe deltid inn i heltid, skriver Markus Plesner Dalin. ILLUSTRASJONSFOTO: FOTOLIA/NTB SCANPIX

Det er dårlig feminisme å presse kvinner som vil jobbe deltid inn i heltid.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Debatten om glasstaket har vært forvirrende, fordi mange har en uklar forståelse av hva glasstaket egentlig er. Glasstaket referer til usynlige hindringer som gjør at kvinner ikke like lett som menn oppnår høyere posisjoner, selv om de er like talentfulle og jobber like mye. Det referer til mekanismer knyttet til arbeidsplassen, som at kvinner blir forfremmet tregere enn menn fordi folk undervurderer kvinners evner.

Diskriminerende struktur

Glasstaket er således enn annen form for diskriminerende struktur enn for eksempel at kvinner forventes å ta hovedansvaret for barna.

Markus Plesner Dalin

Det er en fordel å holde disse kategoriene av diskriminering adskilt, ellers bommer man lett på virkemidlene for endring. Forbigås kvinner av mindre kompetente menn, kan kvotering være aktuelt. Er problemet arbeidsdelingen i hjemmet, bør vi heller jobbe med holdninger, fleksibel arbeidstid og lignende. Å vite når diskriminering på arbeidsplassen er borte, har også verdi. Da kan man oppmuntre kvinner med at de har like muligheter når de jobber like mye, i stedet for å demotivere dem med at de vil bli forbigått.I min kronikk "Glasstaket er en myte" i Aftenposten 18. september i fjor gjennomgikk jeg resultatene av en rekke studier fra Norge og andre vestlige land. De viste entydig at når kvinner faktisk jobber like mye som menn, gjør de like rask karrière som menn. Studiene dekket en rekke forskjellige yrkesgrupper og hadde utvalg på flere titusener personer. Kjønnsforskeren Anne Grethe Solberg har også uttalt at hennes forskning klart motbeviser at det er et glasstak.

Samlet sett gir undersøkelsene et solid grunnlag for å konkludere at glasstaket er borte. Debatten om glasstakets eksistens kan dermed legges død og vi kan bevege oss over til å fokusere på de forholdene som begrenser kvinners yrkesdeltagelse.

At noen menn prioriterer sin karrière høyest og at kvinner forventes å ta hovedansvaret for barna, gjør det vanskeligere for kvinner å få jobbet så mye som trengs for å realisere en karrière. Vi bør fortsette å fokusere på å endre denne typen holdninger.

Velger deltid

Å forklare kvinners deltidsarbeid alene som et utslag av at fars karrière gis forkjørsrett, holder imidlertid ikke når det viser seg at kvinner uten barn og kvinner som er ferdige med småbarnsfasen og har voksne barn jobber enda litt mere deltid enn kvinner i småbarnsfasen.

Når barneomsorg i så liten grad forklarer deltiden, er det åpenbart at vi i stor grad snakker om prioriteringer kvinner selv gjør ut fra hva de trives best med. Debatten bør heretter fokusere på hvor stor del av deltidsarbeidet som er ønsket og hvor mye som er ufrivillig. En del kvinner får av urimelige grunner ikke jobbet så mye som de vil, men det er dårlig feminisme å presse kvinner som vil jobbe deltid inn i heltid.

Resirkulerer høytlønnede skilte menn

Debatten bør også ta hensyn til effekten det har at kvinner foretrekker partnere som tjener mer enn dem selv. Velger du en mann som tjener mer enn deg, sier det seg selv at hans karrière blir viktigere for økonomien enn din. Forskning viser også at kvinner resirkulerer høytlønnede skilte menn fremfor lavtlønnede menn som aldri har vært gift. Det gjør det risikabelt for menn å være hjemme. Dersom menn ikke satser på karrière og lønnsutvikling risikerer de ikke å finne seg en ny partner hvis de blir skilt.

 1. Les også

  Kvotering løfter ikke glasstaket

 2. Les også

  Norsk kvinnekvotering i styrene har beveget Europa

 3. Les også

  Toppleder: - Kvoteringsloven var helt nødvendig

 4. Les også

  Trakassert etter innlegg om sexisme: «Mannehaterfitte»

 5. Les også

  "Kvinner sutrer for mye om dobbeltarbeid"

 6. Les også

  «Glasstaket» er ikke borte

 7. Les også

  LO-lederen: - Kvinner møter flere hindringer enn menn på sin vei til toppen

 8. Les også

  Et glasstak, men i familien?

 9. Les også

  NHO-sjefen får støtte: Kvinners innstilling viktigere enn «glasstaket»

 10. Les også

  - Mangelen på kvinnelige ledere i næringslivet handler mye om kvinner selv

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. NORGE

  Spekter-direktørens deltids-utspill skaper reaksjoner: – Kjenner ingen som jobber deltid for å få tid til å shoppe

 2. ØKONOMI

  Norge kunne vært mange milliarder kroner rikere hvis kvinner hadde jobbet mer heltid

 3. ØKONOMI

  Store forskjeller på hvorfor kvinner og menn velger deltid

 4. KOMMENTAR

  Likestilling kan ikke reduseres til å være et spørsmål som forhandles om ved kjøkkenbordet hjemme

 5. A-MAGASINET

  Derfor går de ikke i 8. mars-tog: – Jeg føler ikke at debatten handler om meg

 6. KOMMENTAR

  – Du er ikke en dårligere feminist selv om du kler av deg, kler deg i rosa eller lager mat