TVNorge-programmet «Gift ved første blikk» fortjener massiv kritikk for å bagatellisere skilsmisse

Jeg pleier å kritisere realityprogrammer som innebærer sex mellom mennesker som knapt kjenner hverandre! Men fraværet av sex illustrerer at ekteskapene fremstår som lite reelle, skriver Espen Ottosen (bildet).

Har to mennesker virkelig giftet seg hvis de ikke vil dele seng på bryllupsnatten?

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I TV-serien Gift ved første blikk på TVNorge har tre par giftet seg på bakgrunn av ekspertråd. I går ble siste program sendt – og vi kunne konstatere at to ekteskap i løpet av fire uker ble til to skilsmisser. Ett par valgte å fortsette samlivet. Jeg håper det går bra med dem, men det vil i så fall være mer på tross av enn på grunn av programkonseptet.

Useriøs forpliktelse

Da Gift ved første blikk ble lansert, spurte jeg etter nødvendigheten av et offisielt ekteskap. Hvorfor ikke bare la parene bo sammen for å bli kjent? Hvorfor love troskap til et menneske du aldri har møtt?

TVNorges begrunnelse var at selve forpliktelsen – inngåelsen av et reelt ekteskap – var avgjørende. Programmene skulle nemlig «utfordre tankesettet om at forelskelse er den eneste veien til kjærlighet». Men i så fall var det underlig at deltagerne måtte bestemme etter fire uker om de ønsket å fortsette ekteskapet.

Etter min mening har TVNorge fortalt både parene og seerne at ekteskapene ikke uten videre var alvorlig ment.

«Nå skal valget tas», ble det illustrerende sagt om avgjørelsen parene skulle ta etter fire uker. Men hvilke andre nygifte vurderer skilsmisse etter en knapp måned?

Mangelen på sex

Gift ved første blikk innleder hver episode med å fortelle at parene skal leve sammen «som mann og kone». Det er en stor overdrivelse. Blant annet er det lite som tyder på at parene har sex.

Nå forstår jeg svært godt at fremmede dropper seksuelt samliv.

Jeg pleier å kritisere realityprogrammer som innebærer sex mellom mennesker som knapt kjenner hverandre! Men fraværet av sex illustrerer at ekteskapene fremstår som lite reelle.

Har to mennesker virkelig giftet seg hvis de ikke vil dele seng på bryllupsnatten?

Ugyldige ekteskap?

Det går an å argumentere godt for at et ekteskap ikke er reelt når nygifte hverken kjenner hverandre eller har sex. Ifølge katolsk tenkning er et ekteskap ugyldig uten samleie. Mye kan sies om bakgrunnen for en slik praksis – og tankegangen som ligger bak. Men de fleste nygifte vil vel mene at et ekteskap uten sex er stusslig.

For den som søker opphold i Norge er inngåelse av proforma ekteskap ulovlig. Ved mistanke sjekker Utlendingsdirektoratet blant annet hvor godt ektefellene kjenner hverandre. Her ville nok deltagerne i Gift ved første blikk fått problemer.

Er inngåelse av proforma ekteskap greit fordi det skjer på TV?

Kanskje vil noen hevde at TVNorge er på trygg grunn siden de som lar kanalen arrangere ekteskapet deres er voksne og frivillige deltagere. Men er det så sikkert? Noen ville sikkert ha meldt seg på et TV-program der deltagerne skulle fly – etter noen timers teorikurs.

Hadde vi akseptert noen flystyrter fordi deltagelsen var frivillig?

Twitter: @eottosen

Les også:

Ikke gå glipp av debattene — følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter