Debatt

Ta ansvar, festivalsjefer!

 • Kristine Foss

afp000756353-KFKoVJ3Vaw.jpg Foto: Tore Meek

Som profesjonell fotograf har du mindre frihet til å rapportere enn vanlige festivaldeltakere. Det er ikke bare et paradoks. Det kalles sensur.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

«Ta bilder og tagg dem med #øya2014», oppfordret Øyafestivalen forrige uke. De burde lagt til: Så lenge du ikke er pressefotograf.

For mens den vanlige festivalgjenger kunne fylle opp instagramfeeden til det kjedsommelige, hadde profesjonelle fotografer fotoforbud under flere av konsertene. «En del av konserthverdagen», sa pr-sjef for Øyafestivalen, Jonas Prangerød, til VG.

Blir møtt med strenge restriksjoner

Øyafestivalen er ikke unik. I en tid der ny teknologi gjør det stadig lettere å ta bilder og rapportere for folk flest, blir journalister og pressefotografers muligheter bare dårligere.

Kristine Foss

Stadig oftere blir pressen møtt med strenge restriksjoner om fotografering og publisering av materiale.

Musikkanmelder i Aftenposten Cecilie Asker melder at fotokontrakter har blitt mer hovedregel enn unntak for de største, amerikanske navnene. Som profesjonell fotograf har du altså mindre frihet til å rapportere enn du har hvis du er der som vanlig festivaldeltaker. Det er ikke bare et paradoks. Det kalles sensur.

Oppfordret til å boikotte konserter

For fotografi er journalistikk og skal skje etter de samme krav som de som gjelder for tekster. Hva som publiseres, er et redaksjonelt ansvar. Som leser skal du kunne stole på at det som formidles fra en konsert bygger på anmelderens opplevelse, og ikke hvordan artisten vil bli fremstilt.

Presseorganisasjonene har lenge oppfordret journalister til å boikotte konserter der artistene legger hinder i veien for fri nyhetsformidling i tekst og bilder. Mange følger oppfordringen.

Still krav til artistene

I mai i år valgte Aftenposten å ikke rapportere fra en smekkfull Justin Timberlake-konsert på Telenor Arena på grunn av føringer for hvor anmeldelsen skulle publiseres i etterkant. NRK P3s anmeldelse av the Offspring-konserten noen uker senere ble illustrert med en tegning som følge av fotorestriksjoner.

Musikk er utøvelse av ytringsfrihet

Nå har vi også en oppfordring til arrangører av konserter og festivaler: Still krav til artistene. Boikott alle artister som legger bånd på pressefriheten.

Vis at dere står opp for mer enn kildesortering og økologisk mat. Informer publikum: «Vi verner om ytringsfriheten.All rapportering herfra er basert på pressefrihet».

Musikk er utøvelse av ytringsfrihet. Arrangører kan ikke lenger akseptere at inngrep i denne er en del av konserthverdagen.

Les mer:

 1. Les også

  Rocky-tegnerens Øyablikk

 2. Les også

  Øyafestivalen er det beste som har skjedd Tøyen, skriver Cecilie Asker

 3. Les også

  Mat er den nye musikkmoten

 4. Les også

  Slik er artistene – backstage

Les mer om

 1. Debatt
 2. Sosiale medier
 3. Musikk

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  «Fotorestriksjoner hindrer fri nyhetsformidling fra arrangementer som samler mange mennesker»

 2. KULTUR

  Derfor anmeldte ikke Aftenposten Arctic Monkeys på Øya

 3. NORGE

  Guns N’ Roses følger ikke Eminems eksempel. De ønsker pressefotografer velkommen.

 4. KULTUR

  – Den største frykten er at artister sensurerer seg selv

 5. KULTUR

  Mener det må være lov å prate på Øya-konserter: – Kritikken blir for snobbete

 6. KULTUR

  Slik reagerer de på Facebooks sensur