Politiet med stigmatiserende twittermeldinger

  • Said Hersi

Å anta at gjerningsmennene er somaliere uten at de er pågrepet, er både diskriminerende og stigmatiserende, skriver Said Hersi.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Twitterkontoen Oslopolitiops er styrt av Politiets Operasjonssentral, som har til hensikt å informere om ulike hendelser som skjer i Oslo på det sosiale mediet Twitter. I forrige uke skrev Oslopolitiops om en ransepisode der gjerningsmennene på frifot «beskrives som somaliere».

Jeg har forståelse for at dette er basert på vitnebeskrivelser, men å anta at gjerningsmennene er somaliere uten at de er pågrepet, er både diskriminerende og stigmatiserende. Spesielt hvis gjerningsmennene senere blir pågrepet og viser seg å ikke være somaliere, vil dette øke stigmatiseringen betraktelig.

Les også

Politiet tar selvkritikk etter tweet om «somaliere»

I offentlige uttalelser beskriver politiet vanligvis mulige gjerningsmenn som for eksempel mørke/lyse i huden, eller østeuropeisk/nordafrikansk utseende og lignende, men i dette tilfellet (og et annet tilfelle 10. oktober) går politiet ut og beskriver gjerningsmennene spesifikt som somaliere.Politiets oppgave i denne saken er å få tatt de reelle gjerningspersonene, og ved å nevne somaliere spesielt kan de miste verdifulle tips dersom gjerningsmennene er av en annen nasjonalitet. Derfor er det en feilslått taktikk fra politiets side å spesifisere etnisitet uten at gjerningsmennene er pågrepet og verifisert som skyldige. Jeg synes politiet burde fjerne twittermeldingen som faktisk oppmuntret til stigmatisering (det ser man klart av responskommentarene), så sender de signaler om at dette ikke er noe de ønsker og at dette var et feilgrep fra deres side.